Travförbundet kan sänka Åby Stora och Åbergs

Svensk Travsport, ST, har åter visat sin inkompetens. Nu genom att ta Solvallas nye sportchef Anders Malmrot som sin kelgris.

Att Malmrot, som var stjärna i ATGs TV-sändningar har lämnat dessa för att i stället försöka rädda det – med hjälp av ST och ATG! – sjunkande skeppet Solvalla. Det är hedervärt.
Hans första stora utspel som Solvallachef var att inför Elitloppet förbjuda kuskar att köra mer än en häst i försöken för att i en eventuell final kunna välja den bäste. Nu blir den EN häst, EN kusk. Om detta kan man ha olika åsikter, jag påstår inte att det är fel.
Men Solvallas senaste nyhet är gjort utan tanke på vad det kan få för negativa följder för andra banor. Och det kan ju faktiskt Malmrot strunta i. Men det kan inte ST som till och med skjuter till pengar. Och egentligen är, enligt uppgift i Travronden, faktiskt det här inte Malmrots idé, den kommer från ST och att Malmrot och Solvalla nappade på kroken är inte svårt att förstå.
Det ska bli ett nytt ”Superlopp”, s k Showdown,  över 1609 meter den 14 augusti. Med två miljoner till vinnaren och en halv miljon till tvåan. Bara två inbjudna hästar får starta!
Det här sker bara tre dagar Åby Stora Pris som i år fått nu utformning med bara ett lopp över stayerdistans och med förstapriset höjt till två miljoner kronor.
Det här har självfallet fått Åbys sportchef Jon Walter Pedersen att gå i taket. Inte minst för att ST genom olyckan Per Wetterholm, mannen som sprängde banornas samarbete om tävlingsdagarna och gjort ett omöjligt tävlingsprogram, uttalat att ST kommer att tillskjuta största andelen av prissumman.
Solvalla och ST hoppas naturligtvis att det nya loppet, som körs bara i en avdelning, ska locka världens två främsta hästar. Med flyg om så erfordras. Skulle tro att man i dag drömmer om Readly Express, Prix d’Amerique-vinnaren som ju finns på hemmaplan, mot franske Bold Eagle. Ett drömmöte som det ser ut i dag.
Åby Stora Pris över stayerdistans lockar kanske egentligen inte samma hästar som Solvalla vill ha. Även om de två nämnda hästarna är allround gällande distanserna.
Ett lopp som däremot kommer i kläm är Hugo Åbergs på Jägersro den 31 juli. Visst, det är ingen omöjlighet att starta på såväl Jägersro som Solvalla. MEN… ingen ska inbilla mig annat än att Solvalla (och ST) när det gäller sitt lopp har kontrakt på att de två hästar man bjuder in inte får mötas inom t ex två månader före Solvallas lopp! Inbjudningarna kommer – inte minst av marknadsföringsskäl – säkert att ske Innan anmälningarna till Åbergs.
Men var kommer STs pengar ifrån??? Så vitt jag vet har ST inga egna eller någon fond att ta prispengar ifrån. Man fördelar pengarna från ATG. Vem ska betala? Kommer man att ta ”Solvallapengarna” från övriga banors prispengar? Två miljoner eller så snyter man ju inte bara ur egen ficka!
Vare sig Åby eller Jägersro är informerade om STs satsning på Solvalla. Först stal man ”alltid på en tisdag” från Jägersro för att ge till Solvalla, nu försöker man skjuta både Åbergs och Åby Stora i sank.
ST kommer vid sitt kommande årsmöte att få en ny ordförande. Hans Ljungkvist har gjort sitt och kommer att ersättas av Marjaana Alaviuhkola från Halmstad. Hon kan travet, inte tal om annat. Om det blir till någon förbättring återstår att se. Hon har suttit som vice ordförande under Ljungkvist under vars fögderi ST mer och mer har krupit undan för ATG och har inte direkt profilerat sig som någon annorlunda tyckare. Men det gör man kanske inte de kretsarna, vad vet jag?!

… och egentligen är jag inte direkt förvånad över någonting som kommer från ST!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: