Get Happy, precis så var det med DeFranco Legacy

Scrolla ner till innehåll

Jag var på en härlig konsert i Swingtältet vid måndagens festival med DeFranco Legacy. Med några av våra bästa swing- och bebopmusiker.

Sven-Erik ”Svempa” Lundeqvist piano, Mattias Carlson klarinett, Måns Persson gitarr, Simon Petersson bas och Hannes Olbers trummor. Ett oerhört sväng och musikerna möttes flera gånger av stående ovationer efter sina frikostiga solon.
Sydsvenskans Alexander Agrell recenserade. Jag tar mig friheten att vidarebefordra vad Agrell skrev, jag kan inte skildra det bättre själv:

”Buddy DeFranco har berättat att han en gång frågade en berömd klassisk klarinettist ”när har man bemästrat klarinetten?”.
Instrumentkollegan tittade på honom och sa ”bemästrat klarinetten? Det var det mest komiska jag har hört”.
DeFranco drog sig i alla fall inte för att försöka och blev också en av jazzens stora virtuoser, dessutom en av få klarinettister som från swingen vågade sig in i den nya bebopen. På måndagskvällen hyllades hans spel och musikaliska arv av en hungrig kvintett, där Mattias Carlsson verkligen inte heller behövde skämmas för sin spelteknik.
Bandet var på hugget redan i öppningsnumret ”This could be the start of something”, där pianisten Sven Erik Lundeqvist fick ett rent publikvrål för sitt solo. Han och gitarristen Måns Persson bjöd därifrån över varandra i konsten att variera sig i solona, överraska, växla mellan riff, löpningar och tunga ackord och allmänt vrida upp energin, i snyggt samarbete med basisten Simon Petersson och trumslagaren Hannes Olbers.
Mattias Carlsson byggde inte upp sina solon med riktigt samma intensitet, men glänste med kvicksilver à la DeFranco, varm klarinett-ton, fint musikaliskt idéflyt och melodikänsla även i rappare ögonblick.
Första set blev lite hetare än del två och innehöll inte minst en ”It could happen to you” i fräckt staccatostötigt DeFranco-arr från 1953. Faktum är att den bebopgenomsyrade konserten hade mycket av just swingens utåtriktade lustfylldhet.”

Skrev ALEXANDER AGRELL

…och själv njöt jag inte minst av Get Happy. Det var precis vad man blev, nämligen!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: