En Festivalstart med band som även jag gillar

Standard

Malmöfestivalen är igång. Jag har egentligen inte ett dugg intresse av den här festivalen sedan för några år sedan dåvarande festivalgeneralskan Pella Ström i ett anfall av åldersdiskriminering valde att köra bort Hot House’ Jazztält från Södertull; ni är för gamla, sa fruntimret.

Men lite tar jag del av det. Absolut inte kräftskivan på Stortorget som inledde med ett jättesörplande där Grus i Dojjan som vanligt anger takten. Jag är nämligen skaldjursallergiker!
Sedan Hot House blivit bortkörda, har den här jazzföreningen med anor från 1955 tjuvstartat Festivalen med en picknick på Victoriateatern.

I år gjorde man det med Mama Shakers och med Tribute To Papa Bue. Mama and Papa…
Mama Shakers är en fransk ungdomsorkester under ledning av Angela Strandberg, dotter till Kiki Desplat och Paul Bocciolone Strandberg. Angela bor nu i Paris och det här kompisbandet, där Angela spela trumpet och washboard, har funnits i ett år.
Det är svårt att sätta någon etikett på bandet som har en synnerligen bred repertoar av New Orleans, blues, american songbook. Angela berättade att man har en idol i Laurel and Hardy, alltså Helan och Halvan, och bjöd på både Honolulu från Sons Of The Desert 1933 och Shine On, Harvest Moon 1938. I’ll Be Glad When You’re Dead, Rascal You, känd genom bl a Louis Armstrong var en annan låt ur Mama Shakers spellista med mycken fin stämsång. Kiki och Paul satt på första parkett och såg mycket nöjda ut.

Tribute To Papa Bue har jag faktiskt varit lite skeptisk till. Det går tillbaka hur enligt mitt tycke man i ”försäljningssyfte” utnyttjade en gammal och sjuk Arne Bue Jensen under hans sista år, fick man mer eller mindre bära in honom till en stol för att spela, fjärran från det han kunde under sin storhetstid. Bue dog 2011.
Men det här bandet är bra. Samtliga musiker har också spela med Papa Bues originalband vid olika tillfällen. Mest basisten Jens Sölund. Klarinettisten Erik ”Krölle” Andersen managerar bandet, som på Victoria bestod av helsingborgaren Jack Andersson på trumpet (”han har betytt ett lyft för bandet, sa ”Krölle”), Ole ”Fessor” Lindgreen trombon, Hans Knudsen piano och Henrik Simonsen trummor.
Vi fick efter starten med Nyboders Pris ett Papa Bue-medley med Just A Closer Walk-The Old Rugged Cross-Corinne Corinna. Då flödade nostalgibägaren över liksom den gjorde med avslutande numret Schlafe Mein Prinzchen, Mozartkompositionen som var en miljonsäljare i Europa under Papa Bues storhetstid och släpptes 1956.
Det var också då jag gjorde min första bekantskap med Papa Bues Viking Jazzband på ursprungliga Hot House på Stadt Hamburgsgatan i Malmö. Ljuva minnen!
Hans Knudsen som är belönad jazz-, jump- och boogiewoogie-pianist i Köpenhamn satt vid flygeln den här kvällen och svängde till det omåttligt i triospel med Simonsen och Sölund. ”Fessor” briljerade i Kid Orys Savoy Blues, ”Krölle” gav oss Acker Bilks Creole Jazz, Jack Andersson inte att förglömma i Louis Armstrongs West End Blues.
Stämningen var mycket hög i den fullsatta Victoria-teatern.

Från det ena till det andra. Det är som nämnts inte så mycket som egentligen intresserar i övrigt Festivalmässsigt. Men Malmö JazzHouse kämpar för att hålla jazzen levande i sitt swingtält. Och när världspianisten Jan Lundgren kommer på besök med sin sambo Hannah Svensson, sångerska och konstnär, tillsammans med Karl Martin Almqvist på sax, Mattias Hjort bas och Zoltan Csörzs på trummor, då är det förstås ett måste att ta sig till det fullknökade tältet.
Jag skrev nyligen om att han varit i Tyskland för att inhandla en flygel till Ystads Teater, som ju är en av de scener som Jazzfestivalen i Ystad huserar på under ledning av Jan Lundgren. I Swingtältet handlade det om ett till synes rätt gammalt vanligt piano. ”Men det går att spela på det också, och det är i alla fall inget elpiano”, sa Jan Lundgren som verkligen är fjärran från alla divalater som hans position i musikvärlden kanske kunnat ge upphov till. Han är ju också musikansvarig för legendariska jazzklubben Montmartre i Köpenhamn. En oerhört trevlig människa!
När han i tältet fick syn på malmöitiske förre jazzpromotorn Bosse Johnsson som i Malmö gett oss världsnamn som Count Basie, Duke Ellington, Ella Fitzgerald, Jazz At The Philharmonic m fl, dedicerade han Take The A-Train till Bosse! Karl Marin Almqvist fick hylla sitt Värmland i Ack Värmeland Du Sköna, en underbar ballad och Hannah Svensson hottade till det i bl a What A Little Moonlight Can Do. Som Hasse & Tage skrev en svensk text till i revyn Glaset I Örat, där Monica Zetterlund sjöng den som Vad En Liten Gumma Kan Gno.

Från Swingtältet till Malmö Saluhall vid Malmö Live som ligger på vägen hem. Syskonen Nina och Martin Karyd med mamma Ulla-Britt satsar under festivalveckan på musikunderhållning i jazzton. Fredag tidig kväll spelade Viktor Jansåker gitarr och Simon Petersson bas med Linnéa Hall som sångerska.  Viktor har precis gått ut Malmö Musikhögskola, jag lärde känna honom som tonåring när han spelade gypsy music à la Django Reinhardt och Franska Hotkvintetten.
Simon Petersson spelar liksom Viktor i olika konstellationer, fick för två år sedan ta emot Harry Arnold-sällskapets ungdomsstipendium Stand By. Linnéa Hall var en ny bekantskap och en av de unga och lovande kvinnliga sångerskor som kommer fram och försöker göra en karriär inom jazzen. Här blev det mycket ur den amerikanska sångboken men också en ny låt för mig – i sådana här sammanhang – ur Djungelboken.
Bara att önska den här trion lycka till. Malmö är ingen lätt stad att göra jazzkarriär i, det vimlar inte av spelmöjligheter och arrangörer som kan ge ordentligt betalt.

I morr’n är det Flotten som gäller. En extratur insatt med Grus i Dojjan kl. 15.00 och så – om man orkar… – Rickard Lindgren i Bluestältet kl. 17.30. Oups, där är visst ännu ett band jag kan tänka mig…

Bilder: PETER KASTENSSON

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s