Vi vet ju alltid bäst…

Standard

Fy f-n! Så vill jag uttrycka det man fick se från Meadowlands i USA i lördags när man hade sin stora Hambletoniandag. Jag avser då det vilda användandet av körspö som framvisades i sändningen i ATG Live.

Det ger en besk eftersmak när Åke Svanstedt i elva enhandsslag utdelar rallarsvingar på sin häst. Jimmy Takter var heller rolig att se bakom en tvååring.
MEN… detta är tillåtet i bl a New York (det år olika i olika stater) som tyvärr har helt andra och mycket, mycket liberalare regler för användandet av körspö än vad vi har i Sverige. Man må tycka hur illa man vill om detta, men det är tillåtet. Man kan faktiskt bli bestraffad om man INTE gör ”sitt bästa” för att vinna.
Därför rimmar det lika illa när Svensk Travsports högste tjänsteman Johan Lindberg på travförbundets officiella hemsida uttrycker sig så här:
”De använder sig av drivningar som de borde få spöstraff för!”
Det svenska världssamvetet har därmed gjort sitt intåg även inom travet. I det här landet vet vi som alltid bäst.
Självfallet är det bra om representanter för svenskt trav jobbar internationellt för att få våra hårdare regler avseende drivningar att sprida sig internationellt till främst USA och Frankrike. Men vill man bli tagen på allvar ska man fanimig då som officiell representant välja sina ord och uttrycka sig diplomatiskt. Även om det är skrivet i ren ilska.
Men, som sagt, vi i Sverige vet ju alltid bäst…
Lindberg förespråkar också ren censur om vad som ska visas på ATG Live. Han skriver:
”Med gårdagen i färskt minne, så får vi överväga om vi över huvud taget ska visa några lopp därifrån.”
Som om man inte skulle kunna streama hem lopp från Meadowlands på annat sätt. Den som vill spela och se loppen kan välja andra kanaler än ATG Live…
Men storebror ser dig och vet förstås bäst här också. ST – och ATG – ska för övrigt inte ta för stora ord i sin mun avseende hästhälsan när man helt åsidosätter tränarnas förberedelser av sina hästar för tävlingar då man kort före start bestämmer sig för att senarelägga starten av V75 som skedde nyligen när tekniken – på nytt – strejkade. Då hördes eller lästes inga hårda ord från Johan Lindberg, men så sitter ju tjänstemännen och styrelsen som i sporten äger ATG i knäet på den enväldige bossen Hasse Skarplöth.

Slutligen så är faktiskt årets Hambletonian ännu inte avgjort. Kretsen kring What The Hill som var etta i mål före Perfect Spirit och Åke Svanstedt har överklagat domarnas diskvalificering. Det hade inte gått i Sverige, men även här är reglerna annorlunda i USA.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s