Magisk kväll även om det finns gnällspikar

Standard

Åbergskvällen på tisdag. Bortsett från amatörernas Gentlemannadag för familjer – med lika mycket publik på tivolit BAKOM läktarna som framför – är Åbergs den största publikdagen om man ser till sporten. Inte ens Svensk Travderby kan konstatera.

Den här kvällen brukar betecknas som magisk med – förhoppningsvis! – en sol som går ner bakom Turning Torso som skymtar i sista sväng.
Som alltid diskuteras hur bra årgången egentligen är. Gnällspikar dyker alltid upp, så även nu. Jag gillar fristående sajten TrottoSport almeister Lennart Persson tillsammans med Henrik Ingvarsson oftast har intressanta synpunkter på både det och det andra inom sporterna. Faktiskt även galopp.
Men Ingvarsson, som jag egentligen gillar, excellererar ibland i rena ordbajseriet i ett något krampaktigt försök att vara annorlunda i sina många inlägg. Han gillar inte Åbergs i år som han tycker är en vanlig Gulddivision. Han tycker också att Peter Untersteiner i stället för Björn Goop borde satt upp sin lärling Henriette Larsen på Carabinieri i Åbergs, nu när han själv blev avstängd för spöhantering, som inte medger dispens att köra. Visst är Henriette lovande och duktig, men i ett miljonlopp kanske man söker det allra bästa utan tankar på att försöka vara Politisk Korrekt?!
Men likheten med en vanlig Gulddivision har jag hört från annat håll också. Och visst, flera av hästarna har mötts tidigare också. Men vad finns få till buds?
Bold Eagle hade förstås varit drömhästen trots debaclet i Eltloppets final, som dock helt får skyllas på kusken Franck Nivard, som totalt i onödan tömde sin häst helt i försöket, när Bold Eagle nu för första gången startade två gånger samma dag. Men Bold Eagle lär nog inte lämna Frankrike igen, inte förrän det är dags för Elitloppet 2018?!
Timoko förstås, som vann Elitloppet igen i år. Men kretsen runt Timoko har klart deklarerat, att om Åbergs skulle vara aktuellt, så måste Jägersro bjuda på flygtransport. Vem skulle sponsra detta?
Up and Quick, som väl kan rankas som trea i Frankrike, var klar, men skadade sig mycket illa i hagen och fick tas bort och missade därmed chansen ta hem den bonus på € 50.000 som skulle tillfalla om en häst startade i alla fyra loppen och vann minst tre ingående i Challenge du Trot a Grand Vitesse. Åbergs är tredje avdelning och Up and Quick har vunnit de två tidigare. Trist för sportchefen Mats Ahlkvist som
uttalade att ”jag tycker ändå mest synd om hästen”.
Vad återstår då från Frankrike? Säkert en och annan men knappast någon som skulle bidra till extrapublik. Dessutom är ju faktiskt förstaprisets en miljon kronor som det varit sedan nå’n gång på 90-talet inte speciellt högt längre. Därvidlag har gnällspikarna lite rätt. Men man kanske kan påvisa en lösning på hur man får pengar till en höjning?!
Vi har nu ett kittlande revanschmöte mellan fjolårsvinnaren Propulsion som även om han är svensktränad definitivt är en världsartist och Dante Boko, som besegrade denne senast i Årjäng. Berodde det på att Örjan Kihlström satt lite för säker några meter för länge i kön, samtidigt som Adrian Kolgjini gjorde det vinnande rycket med Dante Boko. Propulsion kom flygande långt ut i banan utan att Dante Boko kunde se honom. Går Dante om det behövs kanske undan häst mot häst?
Bara mötet mellan Propulsion och Dante Boko är värd ett besök på Jägersro på tisdag. Adrian Kolgjini hade en drömförhoppning inför lottningen av startspåren – Propulsion från spår 1, Djali Boko med Lutfi Kolgjini i andraspår och Dante Boko med tredjespår. ”Dante Boko till spets före Propulsion och så Djali Boko utvändigt…” Nu blev det inte riktigt så bortsett från Propulsion och Djali Boko.. Men Dante Boko blixtrade till spets från spår 8 på Årjäng och har spår 7 nu. Men… det är lättare att från ytterspår ta sig till spets från 1640 meter som på Årjäng än 1609 på Jägersro, där första kurvan ju kommer tidigare.
… och skulle det vara någon jättesensation om någon annan av Åbergsdeltagarna blandar sig i leken?
Dessutom är ramloppen av en kvalitet som det kanske inte varit på flera år. Väl besatta också. Det ÄR en tävlingskväll att se fram emot!

Innan den här kvällen är det Kolgjini Sales ute i Vomb som gäller. Ludde bjuder som vanligt på en kvalitetsauktion. I år med 82 katalognummer. Förra året slogs rekord i Sverige när Forfantone Am klubbades för 2,7 miljoner och Rudisha för 2,4 miljoner.
Säkert kommer det att finnas flera miljonhästar när Hans Johnsson, eminent utropare, börjar svinga sin klubba och slå i käppen. 20 av ettåringarna är Face-hästar från Ludde och Anna Svensson. Menhammar, Am Bloodstock, WHAP Trotting och några andra uppfödare finns också med. Auktionen kan som tidigare följas på webben www.kolgjini.se

Nu väntar vi bara på att vädret måndag-tisdag ska vara på bättre humör än när Svenskt Derby nyligen reds på Jägersro, en söndag som det i sitt slag var lite magi över i ett oerhört fint genomtänkt evenemang av Skånska Fältrittklubben.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s