Derbysatsningen något att fortsätta bygga på!

Scrolla ner till innehåll

Svenskt Derby för 100e gången i eftermiddags på Jägersro. Lördagens solsken hade förvandlats till ett envist duggregn och det var inte mindre än en jäkla otur för galoppen.

Ändå kom 5.218 personer till Jägersro, det mesta på många Derbydagar och det hade garantera varit över 6.000 om vädret varit tillåtande. Dessutom var GS75-omsättningen nästan 7 miljoner och det måste tom. ATG vara nöjt med!?
Jägersrogaloppen hade nämligen lagt ner ett enormt arbete på inte bara marknadsföring – jag har aldrig sett sådan förhandsreklam på jag tror något hästsportevenemang i Sverige. Möjligen bortsett från Solvallas Elitlopp.
Dessutom låg ett stort arbete på själva tävlingsdagen där jag imponerades inte minst av jubileumsparaden med bilar från varje århundrade från starten 1900-talet, först av bilarna då förstås en elegant hästförspänd charabang. Första Derbyt reds 1918.
Hela paraden ackompanjerades av Malmö Brandkårs eminenta orkester som tillsammans med två sångerskor briljerade med korta låtar från varje århundrade! Strålande uttänkt (av galoppens Pia Skoog?) och perfekt genomfört med passagerare i bilarna i tidstypiska kläder som klev av och i vinnarcirkeln bjöds på ett glas champagne.
Det här är något att bygga på för framtiden och återgången till söndag eftermiddag är absolut rätt.
Det var drygt tio år sedan jag hade några fina år som redaktör för Skandinavisk Galopp som gavs ut av galoppförbunden i Danmark, Norge och Sverige i ett givande och problemfritt samarbete.
Därför var det extra trevligt för en gammal redaktör att återknyta bekantskapen och växla några år ord med flera företrädare galoppsporten. Inte bara från Skandinavisk Galopp utan även från den avlägsna tiden från tiden på Kvällsposten för 40 år sedan.
Så hör följer lite namedropping utan inbördes ordning om ni orkar:
Ole Larsen, ”Derby-Ole” som numera delar Sverige och hus i Hua Hin i Thailand som boplats. I Sverige tre segrar som jockey och en som tränare men ännu fler i Danmark.
Gunnar Nordling, en av landets absolut mest framgångsrika jockeys med bl a fyra Derbytriumfer.
Fredrik Johansson, med över 2000 vinnare och åtta svenska Derbysegrar som jockey. Suveränen som efter sin på grund av skador för tidigt avbrutna jockeykarriär nu hittat sin nisch som kommentator, mentor och fystränare för yngre ryttare.
Carl-Johann Radetzky, i Stall Joker ägare till 1984 års vinnare Flying Jazz som tränades av framlidne Lennart ”Lelle” Reuterskiöld. Carl-Johann Radetzky är ättling i rakt nedstigande led till Österrikiske fältmarskalken Joseph Wentzel Radetzky von Radetz. Någon kanske känner igen Radetzkymarsch av Johan Strauss d.ä. som Wienfilharmonikerna brukar avsluta sin nyårskonsert från Wien med?!
Den här känner ni säkert igen:
Radetzkymarsch

”Lelles” fru Madeleine Reuterskiöld påminde mig om en intervju jag med ”Lelle” för några år sedan, ganska många år sedan faktiskt.
Björn Zachrisson och hustru Gunilla. BZ har passerat 80 men är still going strong. Håller fortfarande i den stora statistikbiten. Vi jobbade tillsammans i Skandinavisk Galopp där jag tog över efter honom, liksom jag gjorde i Grand National-sändning i TV i början av 70-talet och det var mindre uppskattat… ”Mr Galopp” har en oerhörd kunskapsbank om galoppen.
Bruno Nilsson, son till legendariske Jägersrotränaren Nils ”Baltic” Nilsson, framgångsrik tränare på Täby och vann Svenskt Derby 2000 med Double Net.
Niels Dreyer på tidigare arabstuteriet i Blommeröd och hängiven galoppentusiast som gärna ser fler tävlingar på Blommerödsgräset vid Ringsjön där Blommeröd Hästsport Center nu bedriver träningsverksamhet.
Framgångsrike och sympatiske uppfödaren Kjell Sjöberg, uppfödare till Bloomerace som vann Derbyt 1995
… och så inte minst min gamle trätobroder Björn Eklundh, galoppens meste generalsekreterare, som säkert rycker i en och annan tåt fortfarande?! Men ingen slår honom på fingrarna när det gäller galoppens reglemente. Bland annat….

Svenskt Derby då? Jo, en 54-oddsare överraskade dom flesta, Dorcia med Carlos Lopez. Tränad av Lennart Reuterskiöld Jr och det var Junior-Lopez’ andra raka seger efter Duke of Burden förra året. Ägd av Roland Johansson i Stall Q C. Jo, det han som också är travhästägare. Men om detta kan ni läsa mer och bättre på andra sajter.

Slutligen… så använder sig hästsporten ibland av s k kändisar som dragplåster och ”kom-fram-och-säg” som bara blir pinsamma. Låt mig tycka att David Hellenius gjorde ett kanonjobb som sådan i par med oerhört kunniga och pålästa Anna Thelander i vinnarcirkeln. Mycket skickligt sammanvävt!

Bilder: PETER KASTENSSON

Ett svar till “Derbysatsningen något att fortsätta bygga på!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: