”Svempa”, Jan Lundgren och två flyglar

Standard

Innanför glasdörrarna på Södergatan 14 i Malmö står en Malmsjöflygel. Kanske inte det man främst förknippar med den ganska nyöppnade restaurangen i Harrys tidigare lokaler. Det här ska handla lite om flygeln och mannen bakom den jazzsatsning som det handlar om, Sven Erik ”Svempa” Lundeqvist.

Glasdörrarna ut mot Södergatan står inbjudande öppna från nr 14. Södergatan 14 är också namnet på restaurangen som öppnats av Johan Lönn och Tony Rekar. I taket ovanför baren i loungen ut mot gatan och den stora uteserveringen hänger stora tankar med färsköl enligt ett tjeckiskt koncept, Tankovna. Den är god!
… och så då flygeln! Som är en fin ”skyltdocka”, inte minst när Sven Erik Lundeqvist,”Svempa”, sitter på pallen framför pjäsen. Det är han som skaffat flygeln till restaurangen. En flygel som har en liten speciell historia.
– Den ägdes ursprungligen av Niclas Fredins föräldrar, berättar han.
Niclas Fredin är välkänd och efterfrågad trumpetare och sångare i inte minst malmöitiska jazzkretsar och finns bl a med i både Roger Berg Big Band och Monday Night big Band.
Från Niclas Fredins föräldrar förvärvades flygeln av ”Svempa” och Felix Tani, även han skicklig pianist. Som lät flygeln gå vidare till Johan Kolsut, flitigt förekommande trummis i olika band. Som efter ett tag började känna ”stugan lite väl trång” och Malmsjöflygen skulle vandra vidare.
– När man öppnade Södergatan 14 ville ägarna ha ett piano, egentligen ett elpiano. ”Men nä, stopp ett tag nu”, sa Sven Erik Lundeqvist som man klokt nog anlitat för att sköta det musikaliska.
– Jag föreslog att man skulle ta över flygeln. Och nu står den här!
”Svempa” har jobbar nu tre dagar i veckan för Södergatan 14 med högklassig jazzmusik som förstås låter super när ”Svempa” med flygeln bjuder på sin breda repertoar från bl a Art Tatum, Nat King Cole, George Gershwin men även Mose Allison och Frank Loesser (My Fair Lady). Husguden heter egentligen George Shearing.
Onsdagar (dock inte kommande), torsdagar och lördagar finns ”Svempa” på plats framför klaviaturen och vi som tillhör den äldre generationen (ett understatement…) är tacksamma för att man börjar redan vid åttatiden vardagarna och vid femsnåret lördagar. Torsdagar har han sällskap av Johnny Åhman på bas och ovan nämnde Johan Kolsut trummor. Plus vad som plötsligt kan dyka upp. Anders Bergkrantz, numera New York-baserade Björn Ingelstam och pappa Hans, Thomas Jonasson, Torben Waldorf och Felix Tani är några av namnen.

”Svempa” blev glatt överraskad när Jan Lundgren plötsligt klev in genom dom öppna glasdörrarna i sällskap med Hannah Svensson. Jan Lundgren, en av världens främsta pianister, mannen bakom Ystads Jazzfestival men också musikansvarig för danska Montmartre kom inte för att sätta sig vid flygeln och avlösa sin tidigare elev ”Svempa”.
– Du har verkligen utvecklats stort och det låter väldigt bra om flygeln också, sa Janne Lundgren och var förstås kungsord för en glad och stolt Svempa.

Den dag man får en riktig sångmikrofon på Södergatan 14 kanske vi också får höra Hannah Svensson, en av våra finaste jazzsångerskor. Som jag hade nöjet att se och höra på jazzklubben The Standard i Köpenhamn tillsammans med Lan Dokey, Peter Asplund, Jonathan Brehmer och Niclas Bardeleben för tre år sedan (bilden ovan). Tyvärr står The Standard i gamla fint renoverade terminalen för Öresundsbåtarna just nu tom.
Jan Lundgren hade för övrigt precis varit i Hamburg i prestigefullt ärende. Han var ”utsänd” för att köpa en Steinway-flygel till Ystads Teater!
– Jag satt och spelade och provade olika flyglar i säkert sex timmar. Mycket ”wow”, det sa jag redan om den första flygeln jag provspelade och det blev också den jag valde. Nu har Ystads Teater en av världens finaste flyglar, berättade Janne Lundgren.

Den nya flygeln i Ystad kan förmodligen upplevas med Jan Lundgren vid Jazzfestivalen där 1-6 augusti. Det fullständiga programmet här:

http://ystadjazz.se/wp-content/uploads/2017/03/YSJF2017_flyer_webb.pdf

”Svempa” och flygeln finns som nämnts på Södergatan 14 som också är väl värt ett besök.

Bilder: PETER KASTENSSON

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s