Bagdad Bob och Kejsarens Nya Kläder

Standard

ATG ska till hästsporten 2018 leverera 300 miljoner kronor! Ett löfte man efter anmodan gett ägarna Svenskt Travsport (ST) efter att prispengarna de senaste åren inte bara frysts utan även sänkts = lån till ATG! ST har därmed utan motstånd låtit sig tas som gisslan av ATG och inte vågat se den krassa sanningen.

Nämligen den sanning som visat på dåliga bokslut från ATG, där kostnaderna vida överstigit inkomsterna från den ökade spelomsättningen. Det finns inga 300 miljoner utan ATG måste ”nalla” från den Hästsportens Fond som regeringen föreskrivit måste finnas för eventuella krislägen..

I det kvartalsbokslut som nyligen publicerats visas en ”vinst” på 13,1 miljoner som 2016 var 58,3 och 2015 71,7 miljoner. Under perioden har man ökat sina kostnader 36,4 miljoner, bl a till följd av lanseringen av GSV65. Där förväntade 22 miljoner i omsättning varje söndag nu är nere runt 13 milj! För att inte tala om katastrofen Top7. Man kallar det en ”stabil utveckling”.

Jag har – förgäves – väntat på en officiell kommentar från ST.

Från ST, som äger ATG till 90 procent (galoppen 10%), föreligger i dag 29 april ingen annan kommentar än denna, tagen ur gen.sekr. Johan Lindbergs veckobrev på hemsidan:

”ATG:s kvartalsrapport var också uppe. Lotta Nilsson-Viitala, ekonomichef på ATG, presenterade den före fullmäktigeförhandlingarna. 0,9 procent sämre (brutto) jämfört med första kvartalet i fjol är självklart inte en lysande siffra, men samtidigt den näst högsta i historien för det första kvartalet. Samtidigt finns det en underliggande tillväxt i hela spelverksamheten för ATG vilket gör att jag är trygg med de högt uppsatta målen.”

Snacka om dimridåer!

I av ST ägda Travrondens nätupplaga dristar man sig faktiskt – dock utan kommentar! –  att citera följande i en intervju med Nilsson-Viitala:

”- Vårt uppdrag med pokalåret är att vi ska leverera 300 miljoner kronor mer till sporten. Att öka så att resultatet blir 300 miljoner kronor plus jämfört med tidigare år på så kort tid är ett orimligt mål/krav och det har vi aldrig budgeterat för. För att få igenom Pokalåret, kommer det att behövas ta medel från det balanserade resultatet, eller det man inom travbranschen kallar för hästsportens fond. Att företag använder sig av pengar från det balanserade resultatet för att sköta driften i verksamheten är inget man vanligtvis gör, men i det här fallet handlar det om utdelning till ägare och är därmed en annan sak. Det är också något vi har räknat med hela tiden. I den bästa av världar hade det inte behövts, men man måste se realistiskt på det hela.

Urtag ur Hästsportens Fond har tidigare förnekats av Johan Lindberg, denne travets egen Bagdad Bob!

Detta föranleder mig att minnas vad jag skrev kort efter det att ATG:s nytillträdde VD Hasse Skarplöth rest landet runt för att predika någon form av ”manifest” för sin kommande gärning som ATG-bas. Jag lyssnade på honom vid hans visit på Jägersro och gjorde en liknelse med danske H C Andersens saga om ”Kejsarens Nya Kläder”. För den som inte minns denna bjuder jag här på en några minuters lång uppläsning hämtad från Youtube:

Kejsarens Nya Kläder

Några ytterligare kommentarer är överflödiga… mer än att Lindberg ju faktiskt är en tjänsteman och att det egentligen är styrelsen som bestämmer men där bara nickar man med, tiger och samtycker till ATG:s härjningar.

Annonser

2 reaktioner på ”Bagdad Bob och Kejsarens Nya Kläder

  1. Janne

    Fan vad bra skrivet! Ense med dig på varje punkt. Det är en skandal som man anat länge. Får nuvarande pajasar fortsätta kör dom travsporten rakt ned i diket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s