Tom, en unik teaterman!

Standard

På fredagen spelades sista föreställningen av ”Livläkarens Besök” på Malmö Stadsteater Hipp. Det var också sista föreställningen för Tom Ahlsell som varit Malmö Stadsteater trogen i 39 år sedan han lämnade Statens Scenskola i Göteborg. Nu i pension.

Göteborgare med grönsvarta ränder som i GAIS har han förblivit, liksom Malmöbo. Jag kan föreställa mig att det nog är rätt unikt att en kulturens man och skådespelare är så trogen en arbetsplats, även om han förvisso gjort roller som ”gästarbetare” i t ex Teater Terrier och Riksteatern, likaså läst Dagens Dikt i Sveriges Radio.
Dramatiska uppsättningar liksom musikaler som Stadsteaterns (innan det blev Malmö Opera) megasuccé ”La Cage Aux Folles”. En av föreställningarna jag sett med Tom Ahlsell där ju Jan Malmsjö fick all uppmärksamheten. ”Utsikt Från En Bro” på Hipp gjorde stort intryck, för att inte tala om ”Bubblor I Bäcken” på Intiman och förstås Toms sista stor roll (som anställd!) ”I Väntan På Godot”, med rätta mycket uppmärksammad på Intiman.


I ”Livläkarens Besök” efter P.O. Enquists roman som belönades med Augustpriset, spelade Tom Reventlow, statsminister (till höger på bilden ovan) under den galne danske kungen Christian VII och hans maktgalne läkare Struensee.
Efter det fiktiva ridåfallet med stående hyllningar från publiken gick teaterchefen Kitty Wagner upp på scenen och tackade Tom Ahlsell för hans trofasthet och mångfacetterade insatser, samtidigt som det i fonden visades bilder från en del rollinsatser. Allt under applåder från publik och skådespelarna i den sista föreställningen.
Efteråt hade jag glädjen och äran att delta i en sammankomst tillsammans med kolleger och vänner till Tom, som hustru Elin Heijkenskjöld varit duktig på att hemlighålla.
Här hyllade bl a Håkan Paaske fyndigt med en välfylld ”dramaten”, och Göran Dyrssen, Toms motspelare i ”Godot” framförde en egenhändigt komponerad och rolig Godot-rap!
Teaterchefen Kitty Wagner som är danska har fått veta att en av Toms favoriter från mångåriga Cirkusrevyer som han besökt på Bakken, är hennes goda vän Ditte Hansen som jag hade nöjet att hälsa på i samband med Godot-pjäsen (så fick jag sagt det också…). Kitty Wagner hade med en videohälsning till Tom där hon viftade med danska flaggor och hälsade från hela Danmark. En fantastiskt duktig komedienne som nu har egna TV-shower.
Hank och Hetty, vänner från grekiska Poros, dit det snart bär av igen, kom danska vänner och sonen Rufus (bilden överst med Tom) hade hittat till Hipp och så var vi några Bullenvänner för att dricka Toms avskedsskål innan han blir pensionär.

”Gravöl” var det absolut inte. Kitty Wagner sa i sin hyllning från scenen, att Tom Ahlsell gjort sin sista föreställning. Som fast anställd! Så han lär säkert dyka upp på något sätt även i fortsättningen. F-n Tom, 67 är väl ingen ålder!

Bilder. PETER KASTENSSON

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s