Mycket snack men ingen verkstad

Standard

Nu mullrar det igen. Det brukar gå några år mellan gångerna, men nu är det dags igen. Strejk eller bojkott inom travsporten. Nu gäller det den sena starten av V75 på lördagarna. Från 14.30 till 16.20.

Det här är ett av ATG-diktatorn Hasse Skarplöths påfund. Han menar att omsättningen på V75 ökar och att man får bättre TV-tider i TV4/12. Det har han inte lyckats bevisa, men han brukar heller inte dra sig för att undanhålla eller mörka sanningar som inte passar honom.
Helt klart har senareläggningen betytt att publikminskningen eskalerat. V75-dagar som tidigare aldrig vintertid samlade under 4.000 i publiken är nu nere i under 3.000 på storbanorna. Dessutom betyder det sena lördagar för dom aktiva, inte minst hästskötarna. Hästägare drar sig för att åka och titta på sina hästar.
Nu har Axevallatränaren Ulf Stenströmer dragit gång en debatt om att strejka, låta bli att anmäla, en V75-omgång för att få igenom sina krav.
Det är som nämnts inte första gången strejkhot förekommer. Ännu har det aldrig genomförts. Det blir inte den här gången heller. Det kommer alltid att finnas hästar. Lojaliteten mellan tränare, egna företagare med hästägare som betalar, kommer aldrig att bli hundraprocentig. Dessutom är det ju faktiskt frivilligt att vara med!
Däremot måste någon gång någon sätta ner foten mot Hasse Skarplöth och hans fögderi som mer och mer tagit över även sporten från ett svagt travförbund, ST. Vars generalsekreterare Johan Lindberg på det mest pinsamma sätt sitter i knäet på Skarplöth.
Men det är via ST man ska gå. Det är ST som till 90 procent äger ATG!
Tyvärr sitter i ST:s styrelse ett antal nickedockor, ingen nämnd och ingen glömd.
Ingen vågar såga emot ATG-bossen. Då hotar han. Hotar med att det så kallade Pokalåret 2018 inte ska genomföras. Ett år som under några år nästan lamslagit delar av travsporten med minskade prissummor. För då, 2018, ska det tillföras många miljoner – är det 270? – till travsporten.
Det är via en – kalla det gärna revolution – allt måste gå. Det finns ju en möjlighet att på demokratisk väg få en ändring till stånd, avsätta och nyvälja en styrelse. Men då måste banorna gå samman och vara eniga med basorganisationer och allt vad det heter och frondera.
Ett krux är dock att det i mångt och mycket är småbanorna som styr och vyerna är inte alltid speciellt vida där…

Men denna nödvändiga revolution har inte hänt tidigare och den lär väl knappast hända nu heller. Mycket snack men ingen verkstad.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s