Röde Nejlikan ny gräns för mitt revir

Standard

Jag reste utanför mitt revir på fredagskvällen. Tog bussen ända till Värnhem och några meters promenad till Röda Nejlikan på Ringgatan. Lasse Hectors och Daniel Kallos place.
roda-nejlikan-lag1
Det var en angenäm bekantskap. Jag har hört gott om krogen och jag blev inte besviken.
Speciellt inte eftersom jag egentligen besökte stället för att lyssna till sångerskan Gunilla Postaroff och hennes man pianisten Kaj Ohlsson, som presenterades av Hector.
Gunilla Postaroff var stor för många år sedan inte bara i Malmö med omnejd. Hon och Kaj bjöd på en kavalkad från hennes 70-åriga karriär – berättade hon själv – som började redan med lyssnande i mammas mage… Varpå hon efter inledande ”Misty” – känd genom inte minst Errol Garner – bjöd på vad hon lyssnade på i magen, nämligen ”Har Du Kvar Din Barnatro”. Och tro’t eller ej, men det blev allsång till Frälsisofficeren Ejnar Westlings gamla andliga sång som någon kanske är gammal nog att minnas att Anna-Lisa Öst, Lapp-Lisa gjorde känd.
postaroff-ohlsson-2-lagSedan fick vi ett pärlband av sånger, visor och jazz (förstås) blandat med minnen. Stora skratt drog Gunilla och Kaj ner när man berättade om en resa till Frankrike där man med goda vänner på en landsortskrog bjöd på underhållning. Människor med tårar i ögonen kom fram och tackade för när hon sjungit Edit Piafs stora succé ”Je Ne Regrette Rien”. Men med svensk text. Tänk om fransoserna hade förstått den text som Hasse & Tage skrivit och som hon sjöng i revyn ”Musafällan” 2005 och framfördes av Lena Nyman i ”Jeppa På Bjerget” sålunda lydande:

Ja, jag är full
Ja, det är skönt att va full
Ja, jag vet det är fel
Men vadå
Man får spela sitt spel

Oh, detta liv
Säg, hur man klarar sitt liv
För all stress
För all hets
e det skönt att va full

 Om man lever som vi
i en bullrande stad
Är det svårt att va lugn
Är det svårt att va glad
För att fly tar man till
Sprit och tobak och knark
Den som inte gör det
får vara orimligt stark”

Gunilla Postaroff hade ”när det begav sig” succé med låtar som ”Blå Löften” och ”Du Krossade Mitt Hjärta När Du For”, svensktoppslåtar, tror det var med Arne Färms orkester. Visor som Olle Adolphsons ”Trubbel”, ”Sång Om Syrsor” (Zarah Leander!), danske Benny Andersens ”Svantes Lykkelige Dag” som Povl Dissing gjort en härlig inspelning av – ni kanske minns refrängen ”om lidt är kaffen klar” – och ”En Go Gammel Bondemand Som Skulle Gå Ud Efter Öl” plus Evert Taubes ”Så Skimrande Var Aldrig Havet” och, och, och… En härlig blandning! ”Ave Maria” mitt i allt, snacka om bredd!
Jazz ur The American Songbook. Förutom ovan nämnda ”Misty” låtar som ”The Nearness Of You” spelades på en rosa flygel när Gunilla och Kaj gifte sig i Las Vegas. ”All Of Me” med scatsong svängde till det rejält i ett medley.
Frikostigt är bara förnamnet och Gunilla/Kaj kunde säkert fortsatt många timmar in på nattkröken.
En nostalgibomb? Absolut, men visst är det skönt i allt Mellotuggande (förlåt Owe Törnqvist) på TV!
Maten då? En trerätters med svamptoast, rosastekt lamm och kanel/glasparfait (eller vad det hette) för 295 kronor var värt alla slantarna och mer till. 100 kronor i musikavgift gick oavkortat till Humanisthjälpen.
postaroff-ohlsson-lagSå gjorde man en liten god gärning tillsammans med Gunilla Postaroff och Kaj Ohlsson – uppträdde gratis! – när reviret plötsligt fick en ny gräns.

Bilder: PETER KASTENSSON

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s