Jag gillar inte Ygeman – längre…

Standard

Det fanns en tid, kort efter senaste valet, som jag gillade inrikesministern Anders Ygeman. Jag tyckte han var den starke mannen i den regering som leddes av en svag statsminister. Men det var då!

Anders Ygeman har visat sig precis lika svag och oförmögen. Det har han visat bland annat gällande den oduglige rikspolischefen Dan Eliasson. Den polisiärt helt oerfarne Eliasson får fortsätta sin nedmontering av poliskåren.med Ygeman som – troligen inte speciellt intresserad – åskådare.
Ygeman var i Malmö i början av veckan. Vad han skulle här vet jag egentligen inte. Mer än att han tyckte vi Malmöbor själva skulle känna snavar för den accelererande kriminaliteten och då indirekt alla morden som drabbat staden.
För detta fick han en klapp på ryggen av ett flummigt s-kommunalråd Andreas Schönström, ansvarig för trygghets- och säkerhetsfrågor i staden.
Som vanligt flummar också Sursvenskan (Sydsvenska Dagbladet) och skriver bl a så här, tror det var i tisdags:

”På måndagens pressträff hade inrikesministern också en uppmaning – eller möjligen vädjan – till allmänheten:
”Alla medborgare har ett eget ansvar att inte göda den grova brottsligheten.”
Den som köper smuggelsprit eller använder narkotika blir alla en del av den organiserade brottslighetens näringskedja, förklarade Ygeman, men det kan även den bli som klipper sig eller åker taxi till orimligt låga priser. Det är i grunden korrekt. Men det löser inte de akuta problem Malmö står inför. När det gäller att upprätthålla allmän ordning och säkerhet är det polisens och rättsväsendet sak. Det yttersta ansvaret ligger hos regeringen och Ygeman själv. Malmöborna har precis som alla andra rätt till trygghet.”

Sursvenskan kan alltså i sin ledare anses sig tvunget i sann PK-anda att hålla med Ygemans uttalande om hur vi i Malmö bör förhålla oss till kriminaliteten..Men med både hängslen och livrem för att inte stöta bort ännu fler av sina läsare kommer tillägget ”Men det löser…” osv.

Faktiskt blev jag efter detta lite överraskad av att man på dagens kultursidor gett rejäl plats för en krönika av författaren och kulturdebattören Johan Norberg. Tyvärr misslyckas jag med att lägga in en länk, men Norberg skriver:

”Svarta marknaden.
Gudskelov för den, annars
hade kriminaliteten varit
ännu större i Malmö.

Många har gjort sig lustiga över att inrikesminister Anders Ygeman vill att vi svarar på gängkriminaliteten genom att betala mer för frisörer och taxifärder. Det är som bekant inte frisörligor som skjuter ihjäl varandra på Malmös gator. Men Ygeman har rätt i att det vimlar av svartjobb i Malmö. Gudskelov. Annars skulle problemen med tung kriminalitet förmodligen vara betydligt större.
Forskningen visar att gängkriminalitet sällan är en hett eftertraktad karriär. Sociologen Amir Rostami som har intervjuat gängmedlemmar menar att de inte vill vara där och ingen vill att deras lillebror ska välja samma bana. ”Jag trodde jag skulle få tusen vänner i gängvärlden, men jag fick tusen fiender”, som en av dem säger. Den breda vägen kan emellertid vara oemotståndlig när porten till den smala är allt för trång. I områden där det
råder massivt utanförskap kan en ung kille snart stoltsera med den där eftertraktade klockan eller bilen för att han har levererat ett vadderat kuvert till rätt ställe tillräckligt
många gånger.
Det är svårare att motstå frestelsen om man inte tror siha några utsikter att göra en hederlig karriär. Det är lättare att ignorera normerna hemifrån om föräldrarna har
förlorat i respekt genom att inte kunna försörja familjen.
Sveriges paradox är att vi jämfört med andra länder länge hade låga trösklar runt gränserna, men höga trösklar kring arbetsmarknaden. Delvis för att facket har drivit upp ingångslönerna. Vi har färre jobb som bara kräver grundläggande utbildning än något annat EU-land.I Danmark är andelen merän dubbelt så hög.
Det beror också på skatter. Säg att en taxichaufför i Malmö vill unna sig en riktig Ygeman-klippning med schamponering och en lug nande nackmassage för 700 kronor. För att ha råd med det måste taxichauffören dra in drygt 1 300 kronor före skatt och arbetsgivaravgifter, men efter att frisören har betalat skatt, arbetsgivaravgifter och moms
blir det mindre än 300 kronor kvar.
För att få Ygemans frisyr måste en taxichaufför alltså tjäna mer än fyra gånger mer än vad frisören får. Så slår man sönder den vita tjänstenäringen. Sverige är ett land anpassat för yrkesutbildade och högutbildade och för den som söker sitt fjärde jobb. Samtidigt har vi en allt större del av befolkningen som inte har gymnasieutbildning och aldrig får sitt första jobb.
Det är här svartjobben kommer in. Om taxichauffören i stället kör svart och frisören klipper utan kvitto, behöver chauffören bara dra in 300 kronor för att frisören ska få ut
300 kronor. Anders Ygeman kan fantisera om att detta är tjänster som annars hade varit vita, men sanningen är att de förstås aldrig hade blivit av. Ofta blir svartjobben enda
sättet att hålla en lokal ekonomi levande och företag som måste göra allting vitt drivs ut.
I många kvarter är det bara svartjobb som gör att föräldrar kan ge sina barn känslan att det naturligaste i världen är att gå upp tidigt på morgonen och skynda till jobbet. Innan Ygeman läxar upp Malmöborna igen borde han ta sig en funderare över sitt eget ansvar för att fler introduceras till arbetsmarknaden genom den svarta marknaden än genom Arbetsförmedlingen.
– JOHAN NORBERG”

Jag kommer att fortsätta att klippa mig för 100 kronor på Ystadsgatan och åka med Taxi 97 för 65 kronor när så erfordras. Frisören som kommer från Syrien har kassaapparat och i taxin får man kvitto. Menar Ygeman, Schönström och dom andra att vi ska kolla med skattemyndigheter och annat innan vi anlitar frisörer och taxi, för att inte säga närbutiker som till skillnad från regeringen ser till så att folk får arbete?!
Schönström gjorde för övrigt ett beklämmande intryck det ”Opinion”  SvT i går kväll. Han gjorde en minst sagt svag figur i en debatt som sågades totalt sönder av en dålig programledare. Här gjorde Hasse Aro och författaren Lars Åberg som nyligen kom ut med boken ”Framtidsstaden” om Malmö som jag precis börjat läsa närmast mos av Schönström och en polis som aldrig fick sagt något.
Slutligen har Brittta Svensson i Expressen en krönika apropå oärliga journalister som det finns alldeles för gott om: Rubriken är ”Att försköna fakta kan aldrig vara journalisters uppgift.

Britta Svensson

Det finns kanske trots allt hopp för journalistiken?!

Annonser

4 reaktioner på ”Jag gillar inte Ygeman – längre…

  1. Claes Lundell

    Andreas Schönström är som politiskt ansvarig för säkerheten i Malmö ett geni på området. När han i höstas i Sydnytt fick frågan vad han planerade för åtgärder mot kriminaliteten i Malmö hade han bara ett förslag, men ett vasst sådant. ”Vi skall klippa häckarna i Malmös parker”. Kombinerar vi denna kraftfulla åtgärd med Eliassons tafsband så kommer all brottslighet att vara bortblåst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s