Satsning som ger resultat en kvart från Jägersro

Standard

Jag var ute och botaniserade i landskapet bara så där en 15 minuter från Jägersro i lördags. Det var många, många år sedan jag körde Malmövägen mot Klågerup och minns att det strax efter Bara byggdes något ”hollywoodskt” inne till vänster en bit från vägen.

Det såg man inget till i lördags. Men de berodde på att det växer i naturen och när jag väl hittat in så fanns det ju där i alla sin prakt, Falk-On-Hill. En härlig anläggning för travträning som inte ens det hurviga vädret kunde desarmera.
burman
falk-takterÖvre bilden: Helena Burman vid grillen tillsammans med några hästägare, till höger Jenny J Karlsson som visade mig runt.
Undre bilden: Göran Falk och Johnny Takter som också tittade förbi.


Göran Falk, hästägarbasen, styrelsemedlemmen i Skånska Travsällskapet och mannen bakom Falkbolagen AB. Kött, fastigheter, värdepapper, transporter, säg vad inte allt Göran Falk sysslar med. Och travhästar, uppfödning och tävling, i Sverige och USA, kanske något annat land också.
Nu börjar hans träningsanläggning bli klar. ”Det återstår bara en rakbana och tio boxar ytterligare – till de 40 som finns – i en närliggande fastighet, som jag köpt in”, berättar Göran Falk som hade inbjudit ett gäng hästägare och några andra till en egentligen försenad baninvigning men det lär bli ännu en premiär när sommaren kommer och allt blir lite trevligare vädermässigt. Anläggningen med stallar andra faciliteter har några år på nacken, det var backen han och Helena Burman nu ville visa upp.
Jag kom lite tidigt och Jenny J Karlsson som hjälper tränaren Helena burman och dessutom driver Vinninge Katthotell, granne till stallarna, bjöd mig på en snabbvisning.
bana-falk-2bana-falkNu förstår jag varför Helena Burman-tränade hästar springer som kanske aldrig förr. Man har haft en period av snörvel och hosta bland hästarna som tävlat under pari, i den mån dom överhuvudtaget tävlat. Men så har man också nyligen fått klar banan för backträning i det gamla grustaget på området, en rundbana där stigningen både syns och känns.
En hästägarstuga med stor terrass mot banan. En amerikansk flagga på innerplan påminner om The Bank, kulltopp och världens snabbaste treåring och Bredeers’ Crown-vinnare hos Jimmy Takter förra året. Göran Falk har nu sålt halvparten till Bengt Ågerup, Stall Zet, och The Bank finns på Erikssund som avelshingst nu.
En kilometerlång rundbana med djupsand innerst hör också till liksom longeringsring och walker under tak, hästsolarium, vibrationsgolv och förstås hagar. Genomtänkt in i minsta detalj även gällande tvätthallar, sulkygarage, stort torkrum för blöta hästtäcken, selkammare och vad som nu behövs av förvaringsrum.
riddarsal2riddarsal1
falk-priser… och så finns det en jättelik riddarsal med 12 meter högt till tak. Tvåbenta gäster skall också trivas. Festlokaler alltså, där det den här lördagen bjöds grillat. Ett speciellt rum en trappa upp ett ”prismuseum” där några enorma pokaler från gamla stjärnan Revenues härjningar i Tyskland fångar blicken däremot.
”I Tyskland kan man det där med hederspriser. Jag tror förstås det är någon form av plast, men nog är det roligare för en hästägare att få sådant eller några minnen i glas som inte är så dyrt än t ex en termos”, tycker Göran Falk och det har han väl rätt i?!

Jodå, vi pratade lite travpolitik också och vi är eniga om sakernas tillstånd. Men varför låta sådana trivialiteter(?) förstöra en trevlig lördagsupplevelse hos en hästägare och entreprenör som, trots många frågetecken om det som händer, satsar hårt.

Bilder: PETER KASTENSSON

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s