Legendar efter legendar på Savoy när tiden rinner iväg

Standard

Tiden går. Fort. Det fick jag ett bevis på häromdagen. Min gamle vän Kaj Dannegård hade kommit ner från Höör för att bjuda på lunch på Savoy Grill (som gamla matsalen heter numera). I receptionen mötte vi den här elegante gentlemannen:
goran-lindkvist-2
Gamla Savoykoryféer – som Kaj och jag… – känner igen honom liksom förstås nya Savoygäster. Han är portier och heter Göran Håkansson. Så var det där med tiden – samma dag vi var där firade Göran sin 40e dag som anställd på Savoy! Tro’t eller ej!

lindkvistOch jo, Göran är styvson till en av de stora legendarerna bland Savoypersonalen. Chefportier Sture Lindkvist bilden ovan! Ett namn som är för evigt är inskrivet i Savoys historiebok tillsammans med – förstås! – Lars Lendrop som 1944 kom till Savoy och övertog stället 1958. Men också namn som Sture Andersson som höll herrarna (mestadels Ölhäfvare!) i tukt och förmaning i Ölskänken i dåvarande Grillen, Kökschefen Einar Pettersson, den barske Ekonomichefen Ove Lanné, Sture Lindqvists företrädare Portier Arne Carlsson och även Rockvaktmästare Stockerup (har glömt förnamnet, ursäkta) som bland rockhängarna studerade juridik på gamla da’r.
Göran har vi ju sett som en ung grabb på Savoy. Men 40 år… ”Jag kom dit när jag fyllde 16 år, nu är jag 56”, kan han berätta.
Fader Sture slutade på Savoy som portier 1983 när Lendrop sålde till Bicky Chrakraborty men jobbade fram till 1987 som hotellchef. Bicky Chakraborty införlivade hotellet i sin kedja Elite Hotel. Nu är Göran – om än efternamnet är Håkansson – på väg att bli en andra legendar i familjen Lindkvist efter Sture som gick bort några dagar innan sin 90-årsdag 2013.
Efter försäljningen av Savoy försvann också vår kära Ölskänk och Bishops Arms som ersatte grill och ölskänk var aldrig något som föll Ölhäfvarne (eller nya innehavarna!) på läppen.
Det illustra Sällskapet Ölhäfvarne bildades 1964 av Lars Lendrop och Wilhelm Malmquist, den siste i Malmös bryggdynasti Malmquist innan det blev Pripps. Men Ölhäfvarne finns fortfarande på Savoy genom den mässingsplatta som pryder Savoy vid ingången till Bishops Arms.

olskylt-cloe-lagMässingsplattan På Savoyhuset. Nedan Sällskapet Ölhäfvarnes grundare Wille Malmquist och Lars Lendrop i en sentida bild tagen på Kockska Krogen, som också tillhörde Lendrops krogimperium på den tiden det begav sig, under arbete med den 40-årsjubileumsbok som togs fram 2004 av Pehr Malmström, Gunnar Bernstrup, Bengt Lindelöf och undertecknad.

wille-lendrop
olbok-lagBoken inleds med §2 i Sällskapets stadgar ”Öl är gott!” och avslutas med §17 ”Sällskapet kan inte upplösas förrän på den yttersta dagen, om ens då.”
Ölhäfvarne lever fortfarande även om jag med ålderns rätt (jag är dock inte äldst, kom med 1965) inte deltar aktivt längre. Men all heder åt dom ”ynglingar” som fortsätter jobba med Sällskapets fortlevnad.
Hur lunchen var på i nuvarande Savoy Grill? Alldeles utmärkt, stekt sill med potatismos och rårörda lingon kryddat med en Malmö Akvavit. Men så är det ju också Niklas Billsten och Joakim Nilsson från Johan P på Hjulhamnsgatan (numera) som driver även Savoy Grill.
img_20160924_105158Någon kanske minns den förfärliga ”månlandaren” som kom ner från taket i rök men inte damm och förde ett jäkla liv för många år sedan när matsalen under något år var Malmös inneställe nummer 1 som fullsmockad nattklubb i ett kanske inte helt lyckat försök av Lars Lendrop att dra en ungdomligare publik till anrika Savoy. Ungdomar är inte dom mest trogna krogbesökarna, plötsligt försvann alla snett över Centralbron (heter den så?) när Börshuset öppnade. Savoy blev på nytt en finkrog med en jättelik staty av en galopphäst i full fart mitt på golvet. Men även hästen är sedan länge försvunnen.

Det blev visst lite utvikningar från mannen som initierade den här bloggen, Göran Håkansson, som så väl förvaltar arvet efter sin styvfader.
goran-linkdvistBilder: ROLF OLSSON (Sture Lindkvist), STAFFAN JOHANSSON (Wilhelm Malmquist och Lars Lendrop) och PETER KASTENSSON övriga.

PS: Rubriken på FB om Lindkvist efter Lindkvist är alltså bara delvis korrekt, jag hade inte det helt korrekta förhållandet klart för mig, men det förtar inte ju inte storyn om familjen Lindkvist och Savoy.

Annonser

En reaktion på ”Legendar efter legendar på Savoy när tiden rinner iväg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s