Härliga dagar med ny magi – men också med frågetecken

Standard

Det blev två härliga travdagar den här veckan. Måndag med Kolgjini Sales i Vomb och tisdag med Åbergskvällen på Jägersro. Jag kände mig ganska urlakad på onsdagen efter sent nattjobb.

Lutfi Kolgjini hade klokt flyttat sin auktion från fredagen före Travderbyt till måndagen före Åbergs. I alla fall delvis på grund av att det tillkommit en ny auktion i Stockholmsområdet som blivit en utmanare, eller i alla fall en konkurrent, det tidigare datumet.
”Alla”  vet väl vid det här laget att det sattes ett nytt präktigt svenskt auktionsrekord när Am Bloodstocks Anders Ström sålde Forfantone Am för 2,7 miljoner till Roger Walmanns hästägare Lennart Ågren (efter hård kamp med Peter Untersteiner).. Att ytterligare en häst överträffade det gamla rekordet när Rudisha, såldes för 2,4 millar av WHAP Trotting AB till Lulzim Kolgjini AB. Highlights AB och WHAP Trotting, som alltså behöll en del i hästen.
Sant är, att den här auktionen är inte för den lille eller kanske vanlige hästägaren. Det är egentligen en ganska liten krets i trav-Sverige som har råd att köpa hästarna på Kolgjini Sales som i år omsatte 32,5 miljoner. Samtidigt är det tacksamt, mycket tacksamt, ett det fortfarande finns hästägare som både kan och vill göra den här satsningen i tider som är en bra bit ifrån dom bästa som travet upplevt.
Ludde vore inte den han är om han inte överraskar. För mig var det i alla fall en överraskning att Ludde före auktionen hyllade ST:s generalsekreterare Johan Lindberg (”som jag i min blogg i Aftonbladet kallat Predikanten”) med en unison applåd som säkert gick hem hos föremålet som ”tillsammans med ST medverkar till att höja både prispengar och status för unghästarna från 2018”. Eller hur det nu var Ludde exakt uttryckte det. Det var förstås viktigt för auktionen att visa framtidstro…
Det blev dock ingen stående ovation, den sparades för Margareta Wallenius-Kleberg, svensk travsports Old Grand Lady, som flugit in i sitt privatplan, och som från nästa år och många år framåt gör en mångmiljonsatsning för svenskuppfödda unghästar på Solvalla, landets ”nationalarena” som ST och ATG gjort sitt bästa för att utplåna.
Det råder olika uppgifter om hur mycket, men om jag fattat det rätt rör det sig om en satsning från Wallenius-Kleberg på 16 miljoner och så lika mycket som hon på något sätt villkorat att ATG och ST också satsar vardera.
Ludde är unik. Han tillåter sig ha åsikter som inte gillas alla gånger. Men hans satsning på travet är värd att hyllas hur mycket som helst. Utan honom skulle travet vara mycket, mycket tråkigare. Tyck vad ni vill om det!
Att för mig som ”föredetting” på ålderns höst få promenera omkring ute hos familjen Kolgjini den här dagen och träffa gamla travvänner som t ex Jägersrochampions som ”Limonaden” Rolf Regnér och Tommy Zackrisson, internationelle Anders Lindqvist, galoppkungen och tidigare travtränaren Hans Adielsson, tidigare Jägersro-VD Swen-Åke Borg, Claes Kärrstrand, hästsportfotografen som still going strong fortfarande åker världen runt och förstås ovan nämnda Margareta Wallenius-Kleberg (som jag fick hyra ett litet hus av på Menhammar första tiden när jag flyttade till Stockholm 1986!) är fint. Hann inte träffa förre Jägersroordföranden och Kolgjini-grannenTore Johnsson men förstås sonen Hans Johnsson (som inte är så gammal) som är utan tvekan auktionutroparen utan jämförelse.
Hur gärna hade jag inte unnat Ludde och Adrian att få vinna Hugo Åbergs Memorial med Mosaique Face. Eller Dante Boko för den delen som var positiv fyra.
Jag har sett om loppet flera gånger. Och kan inte tycka att Adrian egentligen gjorde något fel när Örjan Kihlström fick luckan från ryggen med Propulsion. Jag trodde faktiskt att Robert Bi och Robin Bakker skulle vinna loppet i slutkurvan. Säkert såg också Adrian att den holländske hästen kom väldigt snabbt i spåren, samtidigt som en tapper On Track Piraten började bli tagen i dödens. Adrian tog chansen att köra ifrån. Hade han inte gjort tror jag att Robert Bi hunnit förbi. Samtidigt som Propulson inte hade fått den lucka som Örjan Kihlström började ana skulle komma slutsvängen.
Pest eller kolera för Adrian! Så läser i alla fall jag loppet. Att det sedan kanske smärtade extra mycket att det var Kihlström som ”färdärvade” igen för Kolgjinistallet som han de facto gjorde i StoChampionatet genom en felbedömning (som han själv erkände) bakom In Toto Sund mot Pasithea Face, gjorde nog inte förlusten lättare att uthärda?
För att citera Roger Walmann efter det att Kihlström vunnit efter genialisk styrning av King City i V75-1 – ”visst har jag varit förbannad flera gånger på hur Örjan kört, men då har jag sagt det till väggen och inte till Örjan. Det kommer alltid nya lopp!”
Jag föreställer mig dock att Conrad Lugauer har svårt att acceptera ”att det kommer alltid nya lopp” sedan karismatiske Spartan Kronos på nytt gjort bort sig med galopp i ett stort lopp på hemmaplan…
V75-omsättningen sjönk med runt fem miljoner jämfört med förra året och har nära nog halverats sedan rekordåret 2010 då det spelades för 66,45 miljoner. V75-loket har mist mycket av sin dragkraft och det är oroande inför det s k Pokalåret 2018 då en massa extramiljoner skall tillföras travet. Tro’t den som vill…
Publikminskningen V75-lördagarna har accelererat men att få ATG och ST att erkänna att satsningen med senareläggningen av V75-loppen är felaktig är väl att hoppas för mycket? Därifrån görs ju aldrig några fel…

Publikmässigt var det glädjande att Jägersrotisdagen ökade med cirka tusen personer jämför med 2015. Stämningen var på topp. Det kunde man uppleva inte minst från pressläktaren under läktartaket där sorlet fångades upp en härlig sommarkväll när solen gick ner vid sidan av Turning Torso. Åbergskvällen behåller sin magi.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s