99e Svenskt Derby på Jägersro – hur länge till?!

Standard

I morgon rids Svensk Derby för 99e gången på Jägersro Galopp

Jag fick ett mail från en av galoppsortens grand old gentlemen. Gunnar Atterholm, tidigare ordförande i Skånska Fältrittklubben och styrelsemedlem i Skånska Travsällskapet och sedan Jägersro Trav och Galopp, som det blev sedan travet och galoppen gått samman 1982. Då hette travordföranden K-G Bertmark och galoppens Malte Ramel.
Vi var många som reagerade skarpt när Fältrittklubbens styrelse lät sig styras av galoppförbundet i Stockholm att bryta med travet. Okänsligt och idiotiskt, enligt min – och många med mig –  mening.
Nu är detta ett faktum sedan tre år tillbaka.

Svenskt DerbyGunnar Atterholm skriver:
”Jag hittar i mina papper en färgglad och informativ broschyr “JTG Verksamheten 2012”.  Där meddelar vår ordförande att denna årgång är den sista i JTGs historia. JTG bildades 1982 och fick alltså en 31-årig verksamhetstid.
I Jägersroboken har Peter med all önskvärd tydlighet skildrat motsättningarna mellan travets och galoppens sällskap som alltså fick ett lyckligt slut 1982 i och med bildandet av JTG.
Så småningom uppstod tyvärr oro i samarbetet under stark påverkan från Stockholm som ville att hela galoppverksamheten mer skulle styras därifrån.
Det är min övertygelse att oenigheten skulle kunnat lösas med diplomati men Fältrittklubben valde att gå sin egen väg.  I dag har vi två helt skilda verksamheter.
Men det är ingen idé att gråta över spilld mjölk.  Svensk galoppsport står i vart fall inför nya organisationsproblem innan den nya banan Bro Park (som jag önskar all framgång !) har funnit sin plats. Vi som var med om Täby Galopps första tid på 60-talet minns ett och annat.
Den nya andan i galoppsporten visar sig nu när man fortsätter att göra den löpning som i mer än 95 år varit den viktigaste och mest traditionsfyllda i sporten till ett lördagskvällsnöje. Dagen för Svenskt Derby och övriga derbydagslöpningar måste få vara en söndag, liksom alla år tidigare.  Den braskande reklamen i Derbydagsprogrammet påminner lite om Kiviks marknad.  Vad är Akinita Group och vad har den för relation till Derbyhäst nr 5 Cala Boca?
På Derbydagens logga upptäcker man en elegant klädd dam och en halv häst som tycks galoppera iväg från henne.  En kvart efter att Derbyt har avgjorts, bryter en show lös som senare följs av Derby Night Disco. Varför? Innan dess har publiken, under kvällens lopp, utsatts för hattävlingar av olika slag.  Jag kan inte förstå sambandet mellan hattar och hästkapplöpningar, i synnerhet om “hattparaden” inkräktar på vad som sker i paddocken och på tävlingsbanan.
“att vårda ett kulturarv”, “att föra sportens starkaste tradition vidare” (citat ur lördagens program) måste ske under mer respektfulla former än de som Svensk Galopp presenterar på lördag.”
– GUNNAR ATTERHOLM

Inom galoppförbundet och därmed Skånska Fältrittklubben pågår en allvarlig strävan att hitta en egen bana i Malmöområdet för att ”slippa” hyra in sig hos travet.
Att man på sikt också strävar efter att flytta Svenskt Derby från Jägersro/Malmö till nya banan i Bro är kanske inte klart uttryckt, men var så säkra på att det förekommer diskussioner!
Det hinner inte att ske till 100-årsjubileet nästa år, det får nog ”vara ifred” för förre generalsekreteraren Björn Eklunds och hans koryféers klåfingrighet. Kanske kan Jägersro till och med få en V75-dag vid jubiléet av ATG, som tidigare visat sin generositet mot galoppen (bara att titta på prissummorna…).
Får den skånska galoppen en egen bara. så vill jag se att den finansieras helt och håller från galoppens egna medel med hjälp av alla de miljoner (miljard?) man får för försäljningen av Täby, varav bara småsmulor hittills utbetalats.
Men sedan vill jag se att ATG går in och rejält medfinansierar en total omläggning av travbanan på Jägersro till minst en 1400-metersbana, vilket skulle lyfta inte bara Jägersro utan svensk travsport i stort!

Skandal av hästsportjournalisterna!
Slutligen vill jag än en gång uttrycka mitt stora ogillande mot de personer som år efter år negligerar och direkt hånar en av landets största travprofilerar och inte väljer in honom i Hall of Fame vid Travmuséet i Årjäng – Bo W Takter!
Inte ett enda namn från Jägersro finns i Hall of Fame, där Jägersros mångårige champion Birger Bengtsson också redan borde funnits med.

Skandal är ordet! Skam åt hästsportjournalisterna i Sverige (och Norge!) som gemensamt ligger bakom urvalet.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s