Poros, en pärla i den grekiska övärlden

Standard

Fjorton dagar på grekiska ön Poros. Något av de härligaste dagar jag upplevt under mitt långa liv som ändå omfattat ganska mycket resande.

Många har pratat så gott om Poros med stor erfarenhet. Tom Ahlsell är en av många vänner från Bullen som rest mycket till den grekiska ön, det  var säkert minst 30 år sedan han var där första gången.
Nu är han där med hustru Elin Heijkenskjöld och deras son Moltas, 3,5 och Elins 13-årige son Oscar. Plus – och förlåt om jag kanske missat någon – Vicky och Per med dottern Saskia, Anders ”Snygge Bengtsson” med 17-årige sonen Anton, Leif ”Fille” Olsson, Lars ”Skuggan” Dahlberg, Eva Nilsson. Alla välkända Bullen-profiler och det är ju också Lotta Reingardt som mycket överraskande dök upp samma dag som bl a jag skulle lämna ön.
Dessutom mötte vi många från ”familjen Viktoria Friberg” som bodde på grannen Askilos. Be mig inte reda ut hur Andreas, Max, Tasso och fru Liv med barn och några till hör ihop, men trevligt var det, det räcker.
Restaurangerna och tavernorna var många, alla med fritt wifi liksom på vårt trevliga familjeägda hotell Saga. Råkade baren vara obemannad så var det bara att själv förse sig från kylen och förstås inte glömma att göra en notering.
Poros är drygt 41 kvadratkilometer stor och har 4.000 fasta innevånare och lever i huvudsak av turism. Om ni skulle undra.
Båtresan från Atens hamnstad Pireus tar en dryg timme med en dieselstinkande gammal flygbåt, nå’n kanske minns hur det var mellan Malmö och Köpenhamn på den ”gamla goda” (?) tiden. Jag beundrar Moltas som klarade omaket med att må riktigt illa i den krängande båten som en stor man utan gnäll. När jag lämnade ön var det med en Seacat, en katamaran som var betydligt bekvämare.
Nä, jag gjorde inga utflykter i den väldigt historiska miljön, det behövs bättre knän än mina och jag nyttjade hellre hotellets pool – där Molle med sina flytkuddar snabbt plaskade omkring utan rädsla – än lite steniga sandstränder där det var lätt att halka och då ett helt företag att komma upp. Och låg tavernan vi skulle besöka på kvällen lite långt bort kostade det inte mycket att anlita taxi…
Hela hemresan gick för övrigt alldeles geschwindt med allt på tid. Nåja, då – förstås – undantaget Skånetrafikens trånga Öresundståg som alltid försenas med minst en kvart i Hyllie på grund av löjlig passkontroll bara en kvart efter att det skett på Kastrup. Och jag har fortfarande bara positiva erfarenheter av Norwegian.

Poros 7 molnÄven när molnen lägrat sig lågt över Peloponnesos på andra sidan det smala sundet var aftonen härlig i Poros (som betyder sund) nere hos ”Mat-Tina”, Matinas Taverna. F-n vad mätt man blev!

Poros 2 båt evaEva i tankar inför en båtutflykt med ett 15-tal goda vänner från Poros.

Poros 3 båt SternångDet här påminner mig lite om motiv från Greklandskännaren och konstnären Peter Sternängs akvareller.

Poros 4 badUtflyktsbåten stannade vid miniön Teachers’s Island för bad efter ett stopp vid en lagun för snorkling som kunde slutat verkligt illa för en äldre deltagare (inte undertecknad!) som i ett strömt vatten drabbades av kramp. Anders ”Snygge-Bengtsson” agerade berömvärd livräddare! Allt slutade lyckligt och efter picknick på Teacher’s Island bar det hemåt.
Poros 7 båtPoros Og-MolleÅldersspannet var stort från yngste deltagaren Moltas, ”Molle”, 3,5, ett fantastiskt socialt charmtroll och storebror (”världens bäste”) Oscar ”Oggan” Heijkenskjöld 13 till 76-årige bloggaren nedan som inte skämdes för en öl vid lunchtid. I stället för ”paddor”….

IMG_20160629_125007Poros Skuggan-FilleEn stunds lugn för ”Skuggan” och ”Fille” i loungen-baren på hotell Sagas tak innan mörkrets infall. I de trånga gränderna på höjden i bakgrunden ligger en av de äldsta och genuinaste tavernorna, Platanos Taverna. För en dryg hundring (i kronor räknat) får man på de flesta ställen en god varmrätt med en öl eller glas vin. Vin i liter beställs för övrigt som kilo…

Poros 6 matMaten förenade ofta sällskapet och vid sidan av Elin Bullen-Vickys och Pers dotter sitter Saskia, året yngre än sin ”bordskavaljer ”Oggan”. Tro inte att det var en organiserad ”chaterfälla” med en massa ”måsten”. Ville man  vara ensam, så var man det. Men  det blev så att man sammanstrålade i poolbaren och sedan gick man ofta ut tillsammans. Det handlade nämligen om att sällskapet trivdes tillsammans. So simple as that!

Poros goodbyeTime to say good-bye Poros. Förhoppningsvis blir det möjlighet att återvända.

Bilder: PETER KASTENSSON

Den här underbara bilden lånar jag från ”Bullen-Vicky” Friberg. Det tog några dagar men sedan var det full fart i poolen för Molle! Här utför han en äkta Mollebergare!
Moltas

 

 

Annonser

2 reaktioner på ”Poros, en pärla i den grekiska övärlden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s