Matadors Korsbaek på Bakken en succé

Standard

Det var många år sedan, nå’n gång på 50-talet (?) som jag besökte Dyrehaven och nöjesfältet Bakken i Klampenborg strax norr om Köpenhamn. Jag har ju sett på avstånd, från galoppbanan i Klampenborg och även hört lite glada utrop från Bakken, men genom åren alltid tagit till vänster efter stationen och inte upp till höger för att ta promenaden – eller hästdroskan – genom skogen med alla sin 2000 hjortar av olika slag.

Korsbäck-KvPNågra av Kvällspostens gamla järngäng på Bakken. Björn Björnskär, Christer Borg, Jimmy Olsson, Torsten Pamp, Erik Jonsson, Claes-Allan Lundin. Peter Kastensson Och Thobjörn Falk. Bild: PIERRE MENS

Men för några dagar sedan var det dags. Erik ”Direkt” Jonsson hade arrangerat en utflykt för ett antal gamla Kvällspostare till Bakken där vi togs emot av VD Nils-Erik Winther, 40-faldig landslagsspelare och tidigare handbollsproffs i Caja Madrid och Grasshoppers. Han mötte oss i Korsbaek, den på Bakken återuppbyggda staden från det som kallats århundradets bästa TV-serie, Matador, skriven av Lise Nörgaard. Ursprungligen sänd 1978-82 och repriserad många gånger.

Winter BakkenBakkens VD Nils-Erik Winther berättar för sammanbitna Pierre Mens, Torsten Pamp och Jimmy Olsson.

– Lise Nörgaard lever fortfarande och fyller 100 nästa år. Vi hoppas hon finns med oss då på Bakken och Korsbaek för att hyllas, sa Nils-Erik Winther.
Han bjuder på en Röd Tuborg från fat i en pub-restaurang som ligger granne med Töjhuset,  som öppnades av Mads Skjern (spelades av Jörgen Buckhöj), i Matador gift med Ingeborg, spelad av legendariska Ghita Nörby. Röd Tuborg är en specialbrygd ale, lite rödaktig i färgen, som var vanlig på Korsbaeks tid men nu bara finns att dricka i Bakkens Korsbaek.
Nils-Erik Winther berättar att det fanns många tvivlare när man beslöt att ”återuppbygga” Korsbaek som nu har ett år på nacken.
– Efter 2015 visade det sig att Bakken ökat sin omsättning med 23 procent. Om man plockar bort Korsbaek handlar det om 15 procent och åkbanden hamnade på samma ökning. Så tvivlarna har tystnat, sa Winther som också berättade att Bakken är världens äldsta nöjesfält och god tvåa efter Tivoli men före Legoland i antalet årliga besökare.

Korsbäck SkjaernSkjerns Magasin i Korsbaek.

Bakken Korsbäck 2Erik ”Röde” Jensen med damsällskap på en gata i Korsbaek.

Bakken Korsbäck1Grisehandlerens bil på gårdsplanen.

I Bakkens Korsbaek kan man se inhyrda skådespelare vandra omkring och beblanda sig med besökarna. Vi såg Grisehandleren Larsen (i TV-serien Buster Larsen) och hans dass med bilderna på Hitler (under dasslocket), Mussolini och Stalin, Misse Möhge (Karen Nellemose) och Fru Fernando Möhge (Karen Berg) och förstås Lauritz ”Röde” Jensen (Kurt Ravn). Som promenerade omkring mellan Skjerns Magasin, Töjhuset, Postgården, Jernbanestationen och allt vad husen hette i Matador. Här inte bara kulisser utan man välkomnas in i levande lokaler med både försäljning och restauranger.

Den Hvide Hest
Man måste ju dra in pengar också, för ni vet väl att det inte som på t ex Tivoli kostar dyr entré. På Bakken finns inga vändkors när man kommer fram efter skogspromenaden eller hästdroskan. Utanför Korsbaek finns fortfarande Den Hvide Hest vars Frokostplatte á 118 danska jag livligt kan rekommendera.

Bakken hästRätt skönt att ta en hästdroska tillbaka till Klampenborg station.
Bilder: PETER KASTENSSON

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s