Förändringskrav på ATG och ST – på tiden! – men hjälper det?

Standard

I dag är det på nytt OnsdagXPress på Jägersro. V86 delat med Solvalla. Folk kommer att strömma till banan. Sådär en 7-800 personer om man räknar snällt med alla totofunktionärer, kuskar, tränare och stallpersonal…

Det här är det ultimata beviset på hur ST (Svensk Travsport) och ATG (AB Trav och Galopp) gemensamt gör för att avfolka banorna.
ST äger ATG till 90 procent. Galoppen äger 10 procent. Men staten har styrelsemajoriteten i ATG:s styrelse. ST:s styrelse utgörs av representanter för mellan- och småbanorna. Storbanorna Solvalla, Åby och Jägersro är utan styrelsefolk. Det här betyder enkelt uttryckt, att det är de mindre banorna som bestämmer och enbart ser till sitt eget bästa.
Nu har dock tio travsällskap reagerat. Solvalla, Åby och Jägersro skickade tillsammans med Färjestads, Gotlands, Sydöstra Sveriges, Sörmlands, Västergötlands, Örebros och Östergötlands travsällskap en motion med rubriken ”Vems är travsporten” till ST:s årsstämma för en vecka sedan.
I motionen skriver man bl a. ”Svensk Travsports styrelse och ledning nu och framöver tar det fulla ansvaret gentemot sina ägare och försvarar sportens värden för travbanorna i ATG.”
Jägersros ordförande Kerstin Peterson-Brodda sa vid årsstämman att ”vi har kommit i skymundan och är inte med i matchen när de stora besluten tas.”
Jägersros ordförande var rejält skarp i sitt inlägg på stämman: ”Ägarstrukturen är att travsällskapen och de aktivas organisationer äger Svensk Travsport som äger ATG som äger Kanal 75. Men maktstrukturen är precis tvärtom. Kanal 75 bestämmer över ATG som bestämmer över ST som bestämmer över de aktivas organisationer och travsällskapen, där de aktiva har större inflytande än travsällskapen!” Citat från Travronden.
Bra rutet, Kerstin!

I motionen står också beträffande lunchtravet, senareläggningen av V75 lördagar och V86-Xpress: ”Det är förändringar initierade av ATG, som fått negativa konsekvenser för banorna publika arrangemang. Vi upplever att Svenskt Travsport inte i tillräcklig omfattning försvarat sportens och banornas intressen i dessa beslut.”
Senkommet – men ord och inga visor!
Faktiskt fick man stämman att besluta om att ST:s styrelse tillsammans med tre representanter för travsällskapen bakom motionen omedelbart ska börja utarbeta förslag till hur kommunikationen ska bli bättre…”. Observera omedelbart, detta ska vara klart till Derbyhelgen första september på Jägersro!
ST:s ordförande Hans Ljungkvist fick erkänna att när det gällde besluten om V75 och V86 hade dessa skett på tjänstemannanivåerna. Vilket kan utläsas: ATG:s VD Hasse Skarplöth och han knähund, ST:s generalsekreterare Johan Lindberg.
Inom ST och ATG jublar man också över det kvartalsbokslut som nyligen presenterades: ”Har aldrig sett bättre ut”, utropar Johan Lindberg medan stortränaren och Lindbergpolaren Robert Bergh fyller på med ”Fantastiska siffror”.
Jaha.
Sanningen är att i årets första kvartal minskade vinsten från 71,7 miljoner 2015 till 58,3 miljoner. Dessutom delades till trav och galoppen ut 10 miljoner kronor mindre i år.
Utlandsspelet med nu indragna rabatter till storspelare minskade med 220 miljoner, säkert har en del av det nu kommit in i det svenska spelet i stället. Här är ökningen 169,2 miljoner, högst någonsin, och det är förstås detta som åstadkommer jubelorkanen från ATG, ST och en och annan med dem förbundna.
Man ser dock ingen som jublar över det faktum man faktiskt kan utläsa ur kvartalsbokslutet, att kostnaderna för ATG och Kanal 75 ökat med 56 miljoner!
Ur kvartalsrapporten kan man dock inte utläsa hur mycket den totalt misslyckade satsningen som storsponsor på ishockeyn och SHL kostat. Det mörkas fortfarande från både ATG och ST.
Anders Engman i Sydsvenskan avslutade en blogg efter årsstämman så här:
”Hans Ljungkvist pratade mycket om att han ”har en plan”. Lät som ”Sickan” i Jönssonligan under debatten.+ + + Hade kanske för stora förväntningar på debatten efter ST’s stämma, men den var väldigt tandlös. Svaren, formuleringarna och förhoppningarna kände vi sedan tidigare. Inte ett konkret besked. Synd.

Vågar man hoppas att det blir någon ändring på den toppstyrda behandlingen av travsporten med hjälp av den ovan omtalade motionen? Eller blir det som vanligt, att ATG och ST bestraffar ”de tios gäng”?!


Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s