Skönt att skriva av sig lite mög!

Standard

Eftersom det framåt eftermiddagen/kvällningen väntar en lunch/middag med gode vännen Bosse Olsson – det är inte Jägers förrän i morgon – tänkte jag skriva av mig lite mög som snurrat i skallen ett tag. Försöka rensa ut. I den mån det låter sig göra.

Svensk Travsport, ST, har i ett styrelseprotokoll formulerat att man ska upprätta en ”Code of Conduct”, en uppförandekod för alla involverade i travet. Inte så märkligt egentligen, det finns inom de flesta idrotter. Dessutom finns det hos travtränarna ”Vårt Sätt” som mycket väl, enligt insatta, borde kunna ligga till grund för det som ST nu ska genomföra.
Det har på sina håll – även hos mig – tolkats som om man vill lägga någon form av munkavle på aktiva att t ex i pressen diskutera alla dumheter som kommit från ST (och ATG). Vi vet ju att Lutfi Kolgjini i Aftonbladet är mycket kritisk medan Robert Bergh i Expressen numera köper allt som kommer ut från Hästsportens Hus.
Att mycket i att det här utspelet kanske uppfattats felaktigt beror på att ST:s generalsekreterare Johan Lindberg är en riktig ”glappkäft” och gett sig in i att försöka uppfostra i vilka media en debatt bör drivas. Alltså samme Lindberg som tyckte det var ”trams” med kritiken mot ST (och ATG) när det nyligen var bestämt att i en del lopp skulle kuskarna köra i hockeytröjor från SHL-lagen. De som inte gjorde detta bötfälldes först med 300 kronor, sedan med 1.000 kronor. Varpå det plötsligt bestämdes att inga böter skulle utgå, detta sedan Lutfi Kolgjini hotat med att låta allt få en rättslig påföljd. Beslutet med hockeytröjor stred helt enkelt mot det reglemente som ST har.
… och då kallade glappkäftade Lindberg det plötsligt som ”trams”.
Någon självkritik finns det inte hos ST. Det värsta djurplågeri som i modern tid skett inom travet var för ett par år sedan då några unghästar under svåra plågor dog av syrebrist under en transport från Estland till Sverige. Detta sopades helt under mattan av ST sedan en åklagare lagt ner fallet utan att kunna hitta någon ansvarig. Därmed lät sig ST nöja, någon vidare utredning gjorde man inte, trots att man i reglementet mycket väl skulle kunna finna orsaker till möjliga bestraffningar.
En oberoende utredare av hur ST hanterat det hela (inte själva sakfrågan), Olle Sohlberg, kom med mycket skarp kritik mot ST i sin utredning hösten 2015. Han var faktiskt tillsatt av ST, men hans kritik har inte utmynnat i mycket mer än möjligtvis någon marginell förändring i det reglemente som finns. ST har agerat så oerhört fegt i det här fallet. Allt snack från det hållet om ”hästens väl” är oerhört cyniskt. Men ändå lär styrelsen omväljas när det inom kort stundar årsmöte.
En helt annan Lindberg, med förnamnet Anders, figurerar allt som oftast på Aftonbladets ledarsida. Så länge han nu får vara kvar… AB har alltmera fått göra något som kan liknas vid ”avbön”. I samma takt som Stefan Löfven gällande flyktingpolitiken kört över sina makthungriga och hycklande regeringskolleger i MP där man anser regeringsposterna viktigare än politiken, har även Aftonbladets ledarsida fått skifta position och en del personer som varit tongivande bakom PK-idealen fått lämna sina poster. Ledarsidans chef Karin Pettersson avslutar sin Ledare i dag:
I Sverige har Stefan Löfven fördömt SD som nyfascister. Inget fel med den analysen. Problemet är att bara att Social­demokraterna inte dragit några tydliga slutsatser av hur de själva måste förändras i detta nya politiska landskap.”
Karin Pettersson har svängt från ett ensidigt fördömande av SD som något man absolut inte bör ha något samröre med till att man nog i stället bör försöka bemöta deras politik. Allt i takt med att partiet växt till landets tredje största.
I mitt tycke är Anders Lindberg en fjant. Han lever kvar i den myt som också omhuldas av t ex Jan Guillou, en annan av AB:s krönikörer, och skrev nyligen att ”överklassen har alltid haft ett stråk av auktoritära och ickedemokratiska idéer”.
Han har tillsammans med Jan Guillou också hittat nya hatobjekt i förre Moderatledaren Ulf Adelsohn och hans hustru Lena Adelsohn Liljeroth, tidigare kulturminister i Alliansregeringen. Paret Adelsohn uttryckte i en intervju i Dagen Nyheter att ”media förtigit en del sanningar om invandringen av oro för att de skulle tolkas negativ av läsarna”. För detta har paret hudflängts i PK-media. Förstås, sanningen är inte accepterad även om den är väl känd!
Ulf Adelsohn skrev i ett genmäle i Expressen:
”Vi blev inbjudna till en diskussion i Studio 1 i Sveriges radio dit man också inbjudit en gästprofessor på JMK (journalistutbildningen), talande nog grundaren och partiledare i maoistiska norska Arbeidernas Kommunistparti, vilket dock inte nämndes. Sådana källor behöver ju inte ifrågasättas i vårt land. Lena har varit ordförande i Fryshuset i tio år, jag drev integration stenhårt som landshövding. Men ingen av oss blundar för att den stora invandringen också kan leda till problem. Men det får man inte säga.”
När det gäller TV är det så att Aftonbladets tidigare chefredaktör Jan Helin utsetts till ny programdirektör på SVT. I Studio 1 uttryckte han ”att paret var rov för en ideologi för vilken det är viktigt att måla ut medierna som en del av en konspiration som försöker påtvinga folket ett mångkulturellt samhälle”. Han nämnde också en medarbetare i Expressen i samma tongångar.
Att en chef i ett public service-företag uttrycker sig på det sättet inger i alla fall mig oro för hur det står till med objektiviteten hos SVT?!
Jag har också läst att Moderatledaren Anna Kinberg Batra uttalat sig om Lena Adelsohn Liljeroth. Apropå att förre kulturministern uttalat att hon faktiskt besökt sajten Avpixlat (kallad hatsajt). I Aftonbladet (naturligtvis) fick AKB den här frågan:
Vad skulle du säga om du hade en sådan kulturminister i en regering du ledde?
– Det skulle jag inte ha.
PK så det skvätter om det, men AKG är väl okunnig om att Lena Adelsohn Liljeroth under sin ministertid kämpade EMOT att medieföretag (eller vad man nu skall kalla det för) som Avpixlat skulle ha presstöd.
Men Anna Kinberg Batra är ingen statsministerkandidat i min bok. Lika lite som den nuvarande eller någon annan av dagens partiledare. Usch!

Så… nu ha jag skrivit av mig och kan gå till något mycket trevligare, lunchmiddagen med gamle vännen Bosse Olsson.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s