Veterinärer djurens beskyddare? Inte alla!

Standard

I dag ska jag börja med att citera Bengt Adielsson i Expressen, en av få svenska hästsportjournalister, som inte är ”köpt” av ATG och/eller ST (travförbundet).

Bengt Adielsson skrev i går:

”Åbys ökände banveterinär Anders Bergqvist är i farten igen.
Han har anmält montéryttarinnan Jenny Brunzell till länsstyrelsen för en drivning på Åby. Det har nu gått till tingsrätten och Jenny Brunzell åtalas för djurplågeri alternativt brott mot djurskyddslagen.
Djurens vite riddare? Glöm det.
Vad det handlar om är att Bergqvist blev förnärmad när Brunzell talade om för honom vilken fjant har var. När han kom ner och anklagade henne efter loppet.
För att det var märken på hästen på bägge sidor. När hon bara drivit på en sida.
I sakfrågan?
– Jag besiktigade hästen efter loppet. Det fanns inte ett märke på honom och det står jag för, säger korrekte och mycket välrenommerade travtränaren Thomas Uhrberg.
Nu får väl någon ta itu med den föregivne djurvännen Bergqvist. Som gång på gång i sitt ämbete gör sig skyldig till myndighetsmissbruk.
I sammanhanget? Blir jag väldigt upprörd av en artikel på ST:s hemsida. Som okritiskt refererar de grundlösa anklagelserna mot Jenny Brunzell.”

Jag kan fortsätta med att citera Lutfi Kolgjini i Aftonbladet i dag, Jägersrotränaren, som – liksom ovan nämnde Jägersrokollegan Uhrberg – inte heller genom ekonomiska intressen är ”styrd av” ATG-ST:

”Det värsta av allt är att vårt eget förbund ST helt okritiskt har skrivit om ärendet. På det här sättet kan karriären förstöras för en ung tjej som brinner för sporten. Det är så jäkla tragiskt!
Vårt förbund och inkompetente jurist orkar inte kritiskt granska ärendet. Men skriva går bra. Åby har en av de mest kompetenta måldomarnämnderna. Om drivningen var av sådan art borde straffet vara därefter.
Nu fick Jenny Brunzell ett normalstraff för drivningen. En väsentlig fråga. Hur kan måldomarnämndens bedömning vara så annorlunda mot banveterinärens?”

Det handlar alltså om en ganska normal drivningsförseelse på Åby i ett montélopp nyligen. I ett lördagsprogram i radio P4 i dag på eftermiddagen fick Axevallas banveterinär Björn Sandgren kommentera frågan ur banveterinärens perspektiv. Banveterinärerna är tillsatta av Jordbruksverket för att tillvarata djurens intressen och han hade inga positiva saker att säga om travsporten och de drivningsregler som finns. Flera kuskar bötfälls varje dag för att överträda dessa regler, och det har han ju faktiskt rätt i. Men så länge man talar om ”normala drivningsförseelser” får vi dras med negativ uppmärksamhet och myndighetsmissbruk som Åbys banveterinär ägnar sig åt för att hämnas. Och bli omskriven…
Banveterinärerna slåss för att drivningsförseelser ska bestraffas med diskvalifikation av hästen. Ja, varför inte?! Även om det då kan finnas en motsättning mellan att totalisatorresultatet måste kvarstå, men att en diskvalifikation i efterhand kan ta bort hästen som vinnare och inga prispengar betalas ut! Jag har faktiskt ingen svårighet med den saken. Kuskar och ryttare är inte så obegåvade att man inte snabbt kan anpassa sig.
För inte vill vi väl ha den norska modellen där körspön är förbjudna?!
Men vi har ett travförbund som sväljer mygg och silar kameler och inte klarade av att sköta det mest flagranta fallet vi haft av djurplågeri inom sporten för ett par år sedan. Fyra hästar plågades svårt, transporterades med andra och dog under vägen från Estland till Sverige. En svensk tränare hade ansvar för hästarna som stod på hans träningslista utan att bestraffas, en aktiv från Estland begåvades sedan med svensk tränarlicens. Djurplågeri? Inte om man får tro ST som lät det bero och fallet gick aldrig till domstol! Ingen veterinär brydde sig heller!

Förtroende för småbanestyrda ST och dess tjänstemannavälde med Bagdad Bob, eller Predikanten som Kolgjini säger, för att inte tala om han som lär vara jurist, i spetsen? Njae…

PS. Undrar var det fantastiska positioneringssystemet tog vägen i V75 Direkt??? Eller det kanske bara var ett gratisprov…

 

 

Annonser

2 reaktioner på ”Veterinärer djurens beskyddare? Inte alla!

 1. Janne

  Rättelse vad som gällde i Estlands olycka.
  Ärendet drevs i svenska rättssystemet alla instanser och domen var såklar att nämd tränaren inte åtagit sig vårdansvar för dom drabbade hästarna.
  Vilket ägarna varit medvetna om inte och heller inte tagit betalt för några tjänster.
  Allt har varit avtal med Estland tränaren.
  Att tilllägga är att ägarna också själva valt att resa med ovan tränarens transport från Estland.
  Att hästar tagits upp på stc lista (en förening) innebär det inte ett specifikt vårdnadsansvar beroende vad som kommit överens om mellan ägare och tränare.
  Ägaren kan själv beställa transport på kvällen efter tävling om missnöje av prestation.
  Om det händer står hästen fotfarande på en tränaren lista.
  Vem är ansvarig ?
  Ägaren som ta hem sin häst eller tränaren som har den på listan ?
  Eftersom den ej kan tas bort från dagen efter.

  • Peter Kastensson

   Ingen är tydligen ansvarig eftersom ST låtit det hela glida ut i sanden. Jag vägrar acceptera en sådan handläggning, så fjärran från allt vad som är god djurhållning utan är ett fruktansvärt djurplågeri. Men Jan Hellstedt tycker annorlunda.
   PETER KASTENSSON

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s