SHL-striden i travet – hur kunde det bli så här?

Standard

Striden om hockeytröjorna inom travet har inte avtagit. En av våra största inom travsporten, Björn Goop, menar att ”väx upp”, riktat till de lärlingar som vägrat att sätta på sig hockeytröjorna och för detta dömts till böter av travförbundet, ST.

Grunden är att ATG träffat ett sponsoravtal med SHL, Svenska Hockeyligan, som får ett antal, ganska många så vitt jag vet, miljoner. I avtalet ingår bland annat att travkuskarna ska köra i SHL-lagens klubbtröjor i ett V75-lopp under några månader framåt.
V75 är travets skyltfönster. De stora namnen syns i V75-loppen varje vecka. De flesta, både proffs och lärlingar, har sina egna sponsorer. När det gäller lärlingarna är det inte så ofta dessa sponsorer kan synas i travets elitserie i TV i samband med V75 lördagar.
Det är naturligtvis lätt för Björn Goop som en av landets största, framgångsrika och mest exponerade att göra sin stämma hörd och ryta till mot lärlingarna. Stall Goop är för övrigt inte kända för att särskilt ofta ge lärlingarna chansen köra lopp, men så är ju deras upplägg och ingen kan klaga på framgångarna.
På lördag har man lagt SHL-loppet som V75-Mästaren. Det vill säga att då ska de kuskar som vann flest V75-lopp 2015 göra upp i en traditionell kuskmatch. Det är mycket prestige i det här loppet. Men nu marginaliserar ST – och ATG! – det här loppet och anonymiserar kuskarna som inte ska få köra i sina ordinarie dresser.
Den här striden är inte kuskarnas fel. Det är helt och hållet ST, och ATG, som vållat diskussionerna genom sin totala brist på transparens och sitt enväldiga handlande. Man har över huvudet på de aktiva bara bestämt, att så här ska det vara. Utan någon som helst hänsyn till de kontrakt kuskarna har med sina egna sponsorer.
Det påpekas från sina håll, att det ju finns kuskar som kör en del hästar i hästägardresser. En helt annan sak. Detta vet deras sponsorer, att ibland får de stora namnen, ja till och med Björn Goop (Mr J.P.!), sätta på sig en dress från en hästägare. Men nu kommer det plötslig ett dekret från ST (och ATG) om att nu ska ni köra de här loppen i ishockeytröjor!
Gör man inte detta blir det böter. Man började med 300 kronor som det normalt kostar att inte ha rätt körsvensdress. Men visade snabbt sitt fula pamptryne och höjde till 1.000 kronor när två lärlingar körde i sina egna dresser i det första loppet. Den ena, duktige Rommelärlingen Oskar J Andersson, vann loppet. Precis som Marc Elias, nu hos Marcus Lindgren i Halmstad, gjorde på Jägersro senast i sin egen dress.
Vad som händer på lördag vet jag inte. Om någon av de stora namn som finns med vågar trotsa pamparna?
Det kan sägas, att det här är en strid i sandlådan. Men det är också ett bevis på att ”fotfolket” börjar reagera på pampfasonerna från ST (och ATG). Man ska bara stå där med mössan i hand och acceptera vad feodalherrarna bestämmer. Utan att veta.
Utan att veta… hur mycket av travets pengar som går till SHL. Vad får travet tillbaka av miljonerna? För mig, och många med mig, verkar det som om ishockeyn inte ger mycket åter mer än någon ynka tekningscirkel på isen. I stället borde väl egentligen SHL-lagen i någon match spela med en tränares dress, till exempel Malmö Redhawks i Lutfi Kolgjinis?
Transparensen från ST (och ATG) är i stort sett helt obefintlig. Man talar om affärsuppgörelser som ska hemlighållas. Vad kostar den lyxiga TV-studion man byggt upp i Värtahamnen i Stockholm? Vad kostar TV-sändningarna med alla personer som är inblandade? Jo, jag vet att TV är en nödvändighet och ofta gör man också bra reklamprogram för travet. Även om man inte ska jämföra det med journalistik…
Jag skriver medvetet ”och ATG” ovan. Det är enligt min mening så att ST och dess högste chef Johan Lindberg (och därmed hans underlydande) ofta sitter i knäet på ATG. Liknelsen med Bagdad Bob är inte oförtjänt.
Enkelt uttryckt är det ST (och galoppen till 10 procent) som äger ATG. ST har sin grund i landets 33 travsällskap, 41 travklubbar och så finns det nio basorganisationer för tränare, amatörer, uppfödare, kallblod och några andra. Det är inte så att man därifrån ryter till och även om det på sina håll jäser i leden så har kan hittills snällt fogat i vad överheten bestämmer. Risken för bestraffningar i form av försämrade villkor är annars överhängande…
Det kan ju också påpekas att landets tre största banor, Solvalla, Åby och Jägersro, inte finns representerade vare sig i ST:s eller ATG: styrelse och därmed också ofta missgynnas. Solvalla har man bortsett från Elitloppet i princip dödat. Jägersro har tappat tävlingsdagar i år. Till exempel den extra V75-tisdagen med de intressanta Derbyuttagningarna, som i år förlänats kallblod på Dannero!!! Mot sådana beslut kämpar Jägersros tjänstemän förgäves.
Storbanorna har heller inte längre en fast tävlingsdag längre. Solvalla nästan aldrig på grund av V86 som ska delas med Åby, Jägersro och Bergsåker (jag räknar inte fredagseftermiddagarna). Jägersro fick nöja sig med fem lunchlopp på tisdagen.

Jag älskar travsport. Men måste avsluta med en enkel fråga – hur har det kunnat bli så här?

En reaktion på ”SHL-striden i travet – hur kunde det bli så här?

 1. jan helander

  Det blev såhär för att hästsporten ytterst länge varit ett pampvälde, där man sköter sitt eget, ibland skumrask såsom andra branscher. Skillnaden är att INGEN någonsin blir dömd för skumrask inom sporten, ingen blir fälld utom möjligen vid juridiska tvister i civilrätt. Således sopas allt under mattan då alla har någon smuts på varandra, och därför håller tand för tunga.

  Samtidigt som ATG/ST varit en säker reträttpost för många inom sporten, eller på banorna, varför antalet byråkrater växt med avsevärd styrka, och återigen, så biter man inte den hand som föder ens familj.

  Sålunda brister allt såsom ett kalejdoskop , i små skärvor av småfuffens, där ingen vill kasta första stenen.

  Sista spelutredningen gällande korrupt spel var 1995, mot Sveriges då näst största tränare, jag hade då insyn i utredningen, som alltid döms ingen för illegalt spel, korrupt spel i Sverige, det finns inga juridik som är applicerbar.
  De ytterst få gånger någon blivit dömd, så är det dagsböter a minimal total summa, vilket är naturligt då det är svarta pengar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s