Tack för vodkan, Calle!

Standard

Jägersro har bett mig skriva några gamla minner under rubriken Jägersros Minns till program oh hemsida. Jag har även publicerat på min blogg och här kommer ännu ett avsnitt. Om en stor, liten man och en stor avelshingst. Ni som redan läst på Jägersros hemsida kan ju klicka fram något annat.

För några veckor sedan kördes Breeders’ Crown på Jägersro, det sista stora tvåårsloppet för hästarna som var födda 2013. Ytterligare en titt i historieboken för tvååringar påminner oss om en något märklig sak, som nog inte skulle kunna ske i dag.
Svensk Uppfödningslöpning vanns 1946 av Jägersrolegendaren Allan Lindskog med en häst som hette Peter Scott. Pappa till Peter Scott var en av de största avelshingstarna i Sverige vid namn Sir Walter Scott. Den som kan sin Jägersrohistoria kanske inte har sett den här hästen men Sir Walter Scott har gjort stora avtryck i svensk travsport. Fader till Sir Walter Scott var Peter Scott, och så hände det märkliga, att såväl pappan som en avkomma till Sir Walter Scott hette Peter Scott! Uppfödare till svenske Peter Scott var Edvard Andersson och dylika namngivningar hade inte tillåtits idag av travförbundet – hoppas jag i alla fall…
Sir Walter Scott hämtades från USA till Sverige av en annan av Jägersros tränarlegendarer, Carl A ”Calle” Schoug. Sir Walter Scott föddes 1929 på Donerail i Kentucky och uppfödare var Harry Burgoyne. 1933 fick Calle Schoug slag på hästen som då fanns i New York och två dagar före julafton kom Sir Walter Scott med båt till Göteborg.
Schoug, född i Borås 1890, hade inlett sin karriär i Danmark men vid den ”riktiga” Jägersropremiären, eller omstarten för travet när tototillståndet gavs, 1923, hade knappt en tvärhand höge Calle blivit Jägersrotränare och vann sitt första lopp 1925. Han gjorde allt. Köpte och sålde, födde upp hästar, tränade och körde och Sir Walter Scott blev en stjärna i stallet. Hästen hade inlett sin karriär som tvååring på historiska Goshen – där Hambletonian föddes – i USA, hade då rekordet 1.19,2 och som fyraåring travade han 1.17,7.

Sir Walter ScottMen det tog sin lilla tid att acklimatisera sig. Först som sjuåring blommade han ut och vann lopp landet runt. När han avslutade sin svenska tävlingskarriär 12 år gammal hade han gjort 161 starter och vunnit 34 segrar, bland annat Grand Prix i Oslo 1937.
Men det var i aveln Sir Walter Scott blev riktigt stor. Den allra bästa avkomman var Iran Scott (mamman Bulwark-dottern Arola) som vann 51 av 158 lopp, bl a två segrar i Åby Stora Pris 1950 och 1951. Segermaskiner som Jane Will, Lord Iran, Racke och Golden Iran inte att förglömma. Sir Walter Scott lämnade också Schougs egen Derbyvinnare 1944 Fänrik Scott och Kriterievinnaren 1949 Löjtnant Scott. Parentetiskt kan nämnas att Schoug haft ytterligare en uppfödningsvinst i Derbyt, Princess Hollyrood som vann 1935 för Oscar Persson var uppfödd på hans stuteri i Gessie vid havet söder om Malmö.
Över 300 föl inregistrerades i Sverige med Sir Walter Scott som fader. En var som nämnts Iran Scott som i sin tur också blev en stor beskällare och av avkommorna måste förstås nämnas Duke Iran.
Under sin långa tid i travets tjänst hann Calle Schoug även med ett championat. Inte på Jägersro men väl på Solvalla 1930, som Jägersrotränare.
Schoug avled i februari 1979 kort före sin 89-årsdag. Jag har ett festligt minne av Calle. Någon gång under slutet av 60-talet, hade han sin bil, Saab tror jag det var, parkerad utanför Jägersros sekretariat. Han steg ur och sa att han hade en liten present till mig. Han gillade folk som var obstinata och sa sin mening och jag hade väl ett visst rykte för detta genom mina skriverier. Han öppnade bagageluckan och tog ut en 37-a Explorer vodka och gav den till mig med orden ”den ska du ha för att du skriver så bra i Kvällsposten”. Han var förvisso en hedersman… Inte bara för detta, han blev också utsedd till Travsportens Hedersman efter sin oerhört populära Derbyseger med Fänrik Scott 1944.
Vad hände då med Uppfödningslopp-vinnaren Peter Scott, sonen till Sir Walter Scott? Han blev en duglig tävlingshäst även på äldre dagar och vann 22 av 158 lopp.

Skönt att ni sluppit läsa om politik och dess avigsidor? Men jag lovar inte att jag inte återkommer…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s