En bok om Östen som gör mig glad

Standard

ÖstenI elfte timmen inför julhandeln har den kommit, boken om Östen Warnerbring. I ett välbesökt releaseparty på ”gamla Östen-domäner” presenterades Christer Borgs ”Östen med rösten – sångare musiker och underhållare” av Jeanette Rosengren, kvinnan bakom Kira Förlag i Malmö.

Jag är inte rätt man att göra en recension av boken. Jag är alltför färgad av mångårig vänskap med Östen Warnerbring och både vän och tidigare arbetskollega till Christer Borg. Men kort sagt – jag – verkligen – tycker om boken.
Östen Warnerbring möte jag första gångerna när han spelade på skoldanser gymnastiksalen inte bara på Latinskolan utan också på ”min” skola, S:t Petri, som då hette Realskolan. Jag minns att hans orkester även spelade en gång på en nyårsfest som dåvarande Unghögern ordnade på Savoy Hotel i slutet av 50-talet.
Men jag lärde inte känna på riktigt honom förrän på 60-talet när vi blev vänner genom det gemensamma intresset för travhästar, som var hans stora intresse som uppfödare och ägare, och IFK Malmö som var Östens lag i Malmö.
Båda delarna finns förstås beskrivna i Christer Borgs runt 300 sidor välmatade bok. Som jag också upplever som rolig att bläddra runt i med tanke på den levande redigering som Jörgen Bergkvist formgivit, och som kan sägas är representativ för de böcker som jag sett från Kira Förlag.
Christer-JeanetteFörläggaren Jeanette Rosengren är en fin kulturrepresentant för Malmö. Hennes första bok handlade om en annan av Malmös stora musiker och sångare, rockaren Kal P Dal, alltför tidigt bortgången – ”Raka rör – historien om Kal P Dal”. Hon har – bland annat – också gett ut ”Victoria – 100 års historia” där Christer Borg var en av medförfattarna tillsammans med Kjell Hansson och Sydsvenskans Håkan Thorsson.. Kjell är nu ordförande i Teatermuseets Vänner där han förbereder en utställning om Östen Warnerbring i april 2016.
Från Kira kommer också några andra böcker i min bokhylla – ”Mitt Malmö Stadsteater” av Christina ”Gagga” Kamnert, som också skrivit ”Mitt Bullen”. Det finns massor av unik Malmöhistoria i utgivningarna från Kira Förlag. Kolla här: Kiras hemsida

Anita W-ChristerMen nu var det Östen Warnerbring. På plats på Översten var det fint att återse Östens första hustru Anita (bilden ovan med Christer Borg) och deras gemensamma barn Lena-Marie, Jonas och Niklas. Samtliga nu boende i Helsingborg som blev Östens hemstad sedan han blivit ensam efter två äktenskap.
Anita må förlåta mig om jag nämner att denna kvinna hunnit bli 80+ – det finns unika människor som möjligen åldras i siffror men med ett oerhört behag. En av rubrikerna i boken är ”När Östen mötte Anita” och inleder en av de många festliga historier som finns skildrade.
På releasepartyt var också Ingmar Nordström, ”sax- och dansbandskungen” som kommit ner från Växjö. liksom Anita en evigt ung människa. Också han 80+ och väl det… Spelade flitigt tillsammans med Östen 1970-76. Även ”huspianisten” par preference Jan Andrén, som jobbade ihop med Östen redan från början av 50-talet (Studion 52 i Lund) hade tagit sig till Översten.
Det var ju på Hugo Åbergs showkrog Kronprinsen som Östen Warnerbring hade några av sina största publiksuccéer där han för första gången 1973 framförde Kivikspolka som en älskad hyllning till Piraten. Det var också här han 1985 drabbades av en hjärtinfarkt när han showade med Hasse ”Kvinnaböske” Andersson.
Östen och Hasse skulle dock finna ett samarbete igen, detta tillsammans med Eva Rydberg i matsalen på Tobaksbolaget i hamnen Malmö som 1990 blev en megasuccé under några veckor. Och vi är många som skrattat gott åt ”Curt och Majken” som blev en av duons stora danska succéer på Marienlyst utanför Helsingör. Kolla det här klippet som kan vara från Kronprinsen:
Curt & Majken
Det här och många andra minnen har Christer Borg sammanställt, bland annat med hjälp av det omfångsrika klipparkiv som Östen fört och som familjen ställt till hans förfogande. Jag måste nämna Östens andra fru Kerstin, som fortfarande bor kvar den gård de köpte tillsammans för hästuppfödning nere på Vellinge ängar och där Kerstin fortfarande bor kvar efter deras skilsmässa. Hon kunde på grund av ohälsa inte närvara på Översten.
Det gjorde bland andra från artistvärlden Mikael Neumann och Tommy Juth och IFK Malmös gamle fotbollsboss Kaj Dannegård, barndomsvän till Östen, båda deras fäder var poliser i Malmö. Östens far Otto (familjen hette Andersson då) körde bl a Svarta Maja, den grå men felbyggda och alltför höga piketbilen som ryckte ut vid slagsmål på t ex Möllan i Malmö, då man bodde på Bergsgatan.
Kvällspostens tidigare kultur-, sportchef, arrangör av ”landets minsta bokmässa i sin bostad”, stjärnskådare och f-n vet allt, Ulf R Johansson, bidrog till boksläppet med att intervjua sin förre kollega Borg.
Östen Warnerbring skickade ett mail till Jeanette Rosengren när hon en gång bad om hjälp med någon historia från Möllevången. Berättade hur han rusade till fönstret när han hörde den välkända sirenen från Svarta Maja och ropade på sin moder, ”mor, mor, nu välter snart far”! Den höga bilen med tunga poliser välte ibland när man tog vänstersvängen från Skolgatan upp till Möllevångstorget för att ta hand om buset.
Boken om Östen Warnerbring är en härlig julklapp till oss gamla jazz- och nöjesnostalgiker. Och en yngre generation kan behöva påminnas om en av vårt lands stora sångare, showare och musikanter.

Slutligen ett filmklipp från en inspelning på Badhotellet i Tranås 1999 när kungen var på besök vid en sammankomst med Piratensällskapet där medlemmen Östen underhöll tillsammans med sin ovan nämnde  pianist Jan Andrén. Jag blir så glad av det här:

Östen och Piratensällskapet

Hoppas ni minns Östen med samma glädje!

Annonser

En reaktion på ”En bok om Östen som gör mig glad

  1. Hans

    Hej Peter, Tack för den fina recensionen av den nyutkomna och läsvärda boken om Östen Warnerbring. Jag bifogar en bild från 1970 från den fullsatta rest. Kronprinsens matineföreställning en söndag där vår då 5-åriga dotter Anna bejublad framförde ” Björnen sover, Björnen sover i sitt lilla bo ” o.s.v. tillsammans med Östen. Bilden är tagen av Skåne-reportage i Malmö, fotograf Roland Ekholm och bilden har Du säkert inte sett förut. Jag passar på att tacka för de alltid läsvärda och intressanta inläggen och tillönskar Dig en GOD JUL ! Hälsningar Hans Winberg ( medlem 259 i HA-sällskapet )

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s