Travminnen är trevligare än en värdelös regering

Standard

Orkar ni med ytterligare lite gamla travminnen? Det är ju så förbannat tråkigt att skriva om vår odugliga regering…

Inför Svensk Uppfödningslöpning mindes om Bulwark som den mest framgångsrike avelshingsten med vinnare av loppet. Vi spinner lite vidare på den tråden. Svensk Uppfödningslöpning är ju det första loppet i Triple Crown som också omfattar Svenskt Travkriterium för treåringarna och fyraåringarnas Svenskt Travderby.

Bok2.indbÄven dagens generation har kanske hört talas om att Etta June är den enda svenskfödda häst som lyckats vinna alla tre loppen 1932-34. Ibrahim Pascha lyckades förstås första åren 1926-28, men han var ju dansk…BIlden ovan är från prisutdelningen med Etta June efter Derbysegern.
Sören Nordin var nära, men bara nära, att lyckas med bedriften med Janbro Active, omdöpt till Active Bowler sedan en familj med namnet Janbro inte gillat travkopplingen. Men efter Uppfödningslöpning och Kriterium 1977-78 var Active Bowler ”bara” tvåa bakom May Björn i Derbyt.
Hur långt kan då årets vinnare av tvååringarna största lopp Gareth Boko räcka? Först gäller det alltså Kriteriet nästa år och det är bara åtta hästar som lyckats med bedriften att vinna de två första loppen i Triple Crown. Senast var det – 32 år efter Janbro Active/Active Broline – Lutfi Kolgjinis Raja Mirchi som gjorde det men sedan galopperade i Derbyuttagningen 2011.

FascinationNu är det dock också så, som travtränaren Lars I Nilsson påminner mig om. Han har ju faktiskt tränat en Triple Crown-vinnare”. Bland stona, men ändå… Fascination (bilden ovan med Johnny Takter) till seger i Svensk Uppfödningslöpning 2011, i Svenskt Trav-Oaks 2012 och Derbystoet 2013! Det här kan väl kallas ”Stonas Triple Crown”, även om den benämningnen officiellt inte finns.
Såväl Oaks som Derbystoet har ju tillkommit som, vi kan väl kalla klassiska årgångslopp, under senare år.
Bra gjort är det under alla omständigheter och konkurrensen har ju tilltagit genom åren sedan Etta June – som sto! – tog hem trippeln,
Konkurrensen har ju inte direkt blivit lättare med åren och Etta Junes prestation blir inte lätt att slå. Etta June var – officiellt – uppfödd av Sven Anton Sjunnesson I Eslöv, men egentligen av Theodor Egnell i Skövde som ägde mamman Etta Axworthy som köpts dräktig med Peter June från Tyskland. Fölet föddes på Asmundtorp hos Sjunnesson som tog över ägandet årsskiftet 1930-31 och sedan sålde Etta June till herrarna Truedsson & Larsson.
Denne skribent har också lite anknytning (nåja…) till Sven Anton Sjunnesson som var utsedd till Travsportens Hedersman. Min far Arthur Kastensson i Stall Sisu köpte nämligen från Asmundtorp Caprice, ett sto uppfött av Sjunnesson. Fader till Caprice var Bulwark och hon var fyra i det Travderby 1949 där de fyra främsta, Presidenten-Indigo-Frances Bulwark-Caprice, samtliga hade samma fader, som vi berättat om tidigare. Parentetiskt så vann Caprice Jägersros Store Treåringspris 1948 bl a, var tvåa i Åby Stora Pris bakom Iran Scot med Carl A Schoug 1951 och gjorde 50 starter i rad utan att vara utanför pengarna, alltid med Anshelm Mattsson. Fast det har ju inte med det här att göra…
Orkar ni lite mera historik som avslutning på årets Svensk Uppfödningslöpning? Etta Junes tränare Gotthard Ericsson (champion på Jägersro 1931), lär ha kallats ”Jazzaren” eftersom han var synnerligen dansant, fick sin körlicens 1925 hos Anders ”Baltic” Nilsson, farfar till jockeyn och galopptränaren Bruno Nilsson. Och ”Baltic” är i allra högsta grad historisk. 1927 vann han nämligen ett trav- och galopplopp på Jägersro samma dag. Med samma häst – Pärla V!

Etta Junes historiska trippel kan möjligen slås av årets vinnare Gareth Boko om två år. Men ”Baltics” dubbel kommer, är jag övertygad om, att leva för evigt!

Bilder: Jägersros Jubileumsbok och Kanal 75

Annonser

3 reaktioner på ”Travminnen är trevligare än en värdelös regering

 1. Stefan J

  Stonas Triple Crown är ett vedertaget begrepp inom galoppen. Men då handlar det förstås om 3 lopp för samma årgång; 1000 Guineas (=Diana i Sverige), Oaks och St Leger. Galoppens klassiska löpningar är väldigt tydligt definierade.
  Inom travet kan det vara lite mera svävande, ibland kallas Stochampionatet och/eller Kungapokalen klassiska eller halvklassiska, ett något underligt begrepp. Fast visst ska det väl vara Uppfödningslöpning-Kriterium-Derby, de två senare numera kompletterade av stovariationerna Oaks och Derbystoet?

 2. Peter Kastensson

  Som du säkert vet känner jag till galoppens klassiker. Travets klassiker är och förblir – i alla fall för en som varit med lika länge jag jag – Uppfödningsloppet, Kriteriet och Derbyt.

  • Stefan J

   Jodå det vet jag naturligtvis, men du kanske har andra läsare som inte känner till stonas Triple Crown inom galoppen?
   Vi är förstås helt överens om travets klassiker också, men det finns numera många andra tolkningar. Tyvärr får man väl säga, för begreppet klassiska löpningar är ett som borde vara glasklart för alla i sporten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s