Minnen i anledning av Svensk Uppfödningslopp

Standard

Lördag körs Svensk Uppfödningslöpning på Jägersro. Det handlar om svensk travhistoria. Det första loppet kördes 1926 och har körts varje år sedan dess förutom 1961, 1963 och 1970, då det anmäldes för få hästar.

Självfallet har jag en del minnen från det här loppet för tvååriga hästar. Dock inte från första årgången även om en och annan förmodligen tycker jag är gammal nog för det…
GrafikJag minns loppet för 50 år sedan. 1965 hade min far en häst till start i tvååriga Safari Marie.
Det året fick vi se en av de mest överlägsna vinnare någonsin. Tyvärr var det inte Safari Marie och Anshelm Mattsson. Men när Grafik och Bertil Jansson vann med halva upploppet – minst – var Safari Marie överraskande trea, slagen med liten marginal av Lloydson.
Safari Marie lyckades vinna fyra lopp och var en egen uppfödning i tredje generationen. Mamma var Roll Marie (e Rollo) undan Locomotive-dottern Lill Marie. Pappan kom från Danmark och hette Safari the Great, som tävlade framgångsrikt för danske legendaren Walter Kaiser-Hansen och bl a vann Danskt Uppfödningslopp. Safari the Great var pappa till bl a svenske Derbyvinnaren Björn (1968 för Birger Bengtsson) och elithästen Eminent, som väl jämte Emigrant och My Nevele var Walter Kaisers bästa hästar. Vann stora lopp i Skandinavien och som är en av Danmarks största tränare genom tiderna. Walter Kaiser kom att bli en mycket god vän under min yrkeskarriär.
…och Bertil Jansson blev vi familj med eftersom min mellanbror Göran och Bertils dotter Agneta fortfarande är gifta med varndra
Finns ju mycket travhistoria bland både fyr- och tvåbenta här.
Den största hästen av alla när det gäller Svensk Uppfödningslöpning är Bulwark som haft fem vinnande avkommor: Stall Kåas Silver Princess med Sören Nordin 1941, Stall H:s Dresden 1951 med Kalle Pettersson, G Englunds Evy Bulwark 1952 med Nils Sundin, Stall Fortunas Freddy Bulwark med Stig ”Pucken” Johnsson 1953 och Stall Fortunas Hetty Bulwark 1955 med ”Pucken” Johnsson.
Bulwark (efter Volomite-Sister Guy e. Guy Axworthy) var född 1933 och köptes 1936 till Sverige sedan sjukdom hindrat hästen att starta i Hambletonian där han räknades som en av favoriterna. Harald Andersson,”Snusarn” kallad, från Sundbyberg och Solvallatränaren Peder Paul Nielsen,”P.P.” köpte. Det fanns rykten om att svenskarna var tvungna att köpa Bulwark för att få köpa den häst de var ute efter, Poplar Hill. Travrondens grundare Sten ”Sannlunn” Sandberg fick ett vykort som löd: ”Vi har köpt en fantastisk häst vid namn Poplar Hill och en svart fuling som heter Bulwark!”
Med på samma båt från USA fanns även Frances Great som tillsammans med Bulwark nio år senare skulle bli föräldrar till en viss Frances Bulwark!
Efter ett par år tvingades ”Snusarn” att sälja Bulwark som för 25.000 kr köptes på Fasig-Tipton-auktionen av ett konsortium med bl a Martin Eklund på Väsby Stuteri, advokaten Klas Andersson (vars son Robert är aktiv amatörtränare) på Lorensdal i Vellinge, Gunnar Andersson och Nils Bengtsson, Fortuna kallad.
Bulwark gjorde 113 starter i Sverige och tog 27 segrar och tränades förutom av Peder Paul Nielsen av Sören Nordin på Solvalla och Filip Norén på Jägersro.
Grönsaksodlaren Nils Bengtsson, Stall Fortuna, köpte efter oenighet 1948 ut övriga för den för dåtiden fabulösa summan av 150.000 kronor när kompanjonskapet upphörde. Det behövde han aldrig ångra. Många anser att Bulwark är den främste beskällaren någonsin i Sverige.

Bok2.indbBulwarks dominans kan påvisas bl a av Derbyt 1949, då han var far till de fyra främsta hästarna. Det här minns jag också speciellt. I alla fall i efterhand… Här hade min far sin häst Caprice efter Presidenten till start. Tyvärr var det inte Caprice som vann. Hon fick faktiskt nöja sig med den fjärde ”Bulwarkplatsen”, utanför bilden ovan. Vann gjorde Presidenten (som tränades av Holger och Jan Bengtssons farbror Folke Bengtsson) före Indigo med Erik Larsson, favoriten Frances Bulwark med Sören Nordin och Caprice med Anshelm Matsson.
En liten historia om Folke Bengtsson, jag tar den direkt ur Jägersros Jubileumsbok. En tidning hade skickat ut en journalist för att göra ett reportage. Det var före min tid… Journalisten var inte helt främmande för travsporten och frågade Folke Bengtsson efter en rundvandring i stallet om vilken av hästarna som var bästa hästen. I en av boxarna stod Presidenten.
”Den här”, sa Folke till den förvånade journalisten och pekade på en annan häst.
”Men det här är väl ingen stjärna”, sa den frågande journalisten.
”Nä”, men vi vet när den ska vinna”, sa Folke!

Visst var en del om inte bättre så i alla fall roligare på den tiden…

Annonser

2 reaktioner på ”Minnen i anledning av Svensk Uppfödningslopp

  1. Imponerad av dina kunskaper om travsporten, Peter! En del för mig kända namn såsom Kalle Pettersson (som jag som mycket ung var stallpojke hos), Anselm Mattsson, Birger Bengtsson, Filip Norén, Bertil Jansson är några välbekanta namn för mig. Visst var det en trevlig tid!

  2. Peter Kastensson

    Stort tack, Gert, Uppväxt med travet genom att min far som hade travhästar när jag föddes men aldrig själv tog aktiv del av det hela. Sedan blev det ju jobb på Kvällsposten och Travronden för mig i stort sett hela mitt yrkesverksamma liv så nått snappade man väl upp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s