Angenäma men också sorgliga minnen

Standard

Flera minnen kom över mig när jag besökte Hot House på Tuppen i går kväll. New Orleans Delight på scenen, det dansksvenska bandet. Angenäma men också sorgliga minnen.

Kjeld brandtJag minns New Orleans Delights basist Stefan Kärfve som plötsligt gick bort för några år sedan. Bandet spelade vid begravningsakten i Paulikyrkan i Malmö och vid marschen den korta biten till kyrkogården för begravningen. Då anfört av klarinettisten Kjeld Brandt Jakobsen (bilden) som ganska kort senare tvingades lämna bandet efter en stroke och nu tillbringar sin tid hemma på Bornholm utan att kunna kommunicera vare sig med tal eller musik.
Stefan Kärfves ersättare Karl-Erik ”Kalle” Kronqvist har kontakt med Kjell Brandt. Kalle har besökt Kjeld och är den ende som Kjeld vill ha kontakt med från sitt musikliv med jazzen. Kalle berättar att Kjeld nu enbart lyssnar på klassisk musik. Kjeld är kusin till den skicklige fotografen Nikolai Jakobsen i Paris, som jag jobbade tillsammans med i många fina reportage under Kvällspostentiden och som jag träffade för ett par år sedan då han inviterade mig till legendariska jazzklubben Le Petite Journal på Boulevard Saint-Michel i Paris, där Sidney Bechets trumspelade son Daniel spelade tillsammans med Olivier Franc Jazz Group. Som för övrigt gästade Hot House Jazztält på Malmöfestivalen innan festivalmajorskan och åldersfascisten Pella Ström körde bort oss som älskar den här jazzen. Men det är en helt annan historia…
Jag kommer också att tänka på fina trombonisten Fredrik John som drabbats på samma fruktansvärda sätt som Kjeld Brandt Jakobsen, även om Fredrik har talförmågan. Rullstolsbunden har han fortfarande drömmen om att åter kunna hantera trombonen som han gjort i så många olika orkestrar. Oerhört saknad på musikscenen som både människa och musikant.

New ODI New Orleans Delight spelar som tidigare Erling Lindhardt (banjo) och sonen Claus (trummor) tillsammans med Jeppe Barker (trumpet), Erling Rasmussen (piano), Ole Olsen (klarinett och bas där han ersätter Kalle Kronkvist när Kalle tar sångmikrofonen) och svenskarna Bengt Hansson (trombon) och som nämnts Kalle Kronqvist (bas). Som alltid spelar man en härlig blandning av New Orleans, ragtime, cajun, blues, boogie, hymner och spirituals. Minns att jag vid ett tillfälle skrev att man även spelade dixieland, men blev vänligt men bestämt tillrättavisad av Kjeld Brandt, att dixieland spelade man INTE!

Karna EilertI en paus på fredagen delade Hot House ut sitt ungdomsstipendium som i år gick till Karna Eilert, dotter till Jonas Eilert, sousaphonespelare i bl a Salongsorkestern. Karna kompades av Bob Stalin piano, Dennis Johnson banjo och Olof Karlén bas (osynlig på bilden) i Cornet Chop Suey, känd inte minst genom Louis Armstrong, något av trumpetarnas mandomsprov (”kvinnodomsprov” finns det väl inget som heter?), liksom High Society för klarinettister (Johnny Dodds inspelning med King Oliver’s Jazzband är väl den mest kända?).

Några minnen nedtecknade en förmiddag på Jägersro där jag väntar på V75. Hade glömt det idiotiska påfundet från ATG för några veckor sedan att senarelägga dessa lördagstävlingar. Men för all del, så fick jag ju förhoppningsvis något väsentligt gjort…

Bilder: PETER KASTENSSON

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s