Tolvskillingsoperan – och en skam för Malmö

Standard

Såg en mycket intressant föreställning på Malmö Stadsteater förra veckan, Tolvskillingsoperan på Hipp. Synnerligen aktuell då handlingen i den här versionen av Bertolt Brechts och Kurt Weills opera från 1928 (egentligen musikal med dagens språk) är förlagd till Malmö år 2044.

TolvksillingScenen är en raserad Turning Torso och de många rollerna utstyrda som man kanske kan tänka sig solkiga tiggare. Den som vill kan säkert se en ”koppling till individens utsatthet i förhållandet till kapitalet” som Sursvenskans recensent Malena Forsare, men om det är detta som är bakgrunden till EU-migranterna som ockuperat privat på Industrigatan ställer jag mig lite frågande till.
Industrigatan nämns i föreställningen liksom hororna förekomst i de här kvarteren.
Andreas Grötzinger i huvudrollen som Mackie Kniven gör en strålande prestation, inte minst när han sjunger hängande över scenen i fötterna och likt en elitgymnast tar sig ner från sin upphängda position.
Hans-Peter Edh får skrattet att fastna i halsen i rollen som Herr Peachum som bl a undervisar i tiggeriets och horeriets konst. Sandra Redlaff som brett skånsktalande (eller kanske malmöitiska?) Polly skiner inte enbart genom att hon bär sin vita bröllopsklänning i den annars helt grådaskiga omgivningen vid sidan av Katarina Lundgren-Huggs lila outfit som Fru Peachum, båda har också framträdande roller. I den 15 personer starka ensemblen måste jag också nämna Lars-Göran Ragnarsson, Göran Dyrssen och Li Brådhe.
Det finns olika åsikter bland recensenterna om Tolvskillingsoperan i det här utförandet. Jag har inga referenspunkter till tidigare föreställningar, har skam till sägandes varken sett tidigare teateruppsättningar eller filmer. Intressant var Hippföreställningen under alla omständigheter, även om jag nog tyckte första aktens en timme och 50 minuter var i längsta laget. Dessutom hade jag aningen svårt att då och då uppfatta ljudet när man inte använde handmikrofonerna. Men det kan ju ha med min ålder att göra…

För övrigt älskar jag Louis Armstrongs och framför allt Bobby Darins version av Mack The Knife!

Läger 2Apropå EU-migranterna hade Janne Josefsson – också i förra veckan – i sitt program Uppdrag Granskning i SVT1 varit i Malmö och gjort ett program om den uppväxande kåkstaden på Industrigatan, som ju nämns i Tolvskillingsoperan.
Om man inte känner till den handlingsförlamning och feghet som kännetecknar politikerna och deras byråkrater, Kronofogdemyndigheten och polisen – gå in på SVT Play och se programmet! Janne Josefsson och hans team mötte bl a en kvinna som kastade sten, vägrades komma in i lägret om man inte kunde presentera ett skriftligt tillstånd från markägaren!!! Att EU-migranterna ockuperat privat mark utan tillstånd fanns liksom inte i diskussionen. Nu ordnade förstås UG ett sådant tillstånd.
Kåkstaden vid Industrigatan påminner mig om Neapel runt 1970 där ett zigenarläger (det hette så då och finns kanske fortfarande?) som man hade att passera när man skulle till travbanan, Agnanobanan.
Romerna på Industrigatan klagade på att ingen städade området. En ditställd bajamaja såg förjävlig ut, nerkletad med avföring. ”Ingen städade ju”, sa man och menade att det skulle andra göra åt dom. Malmöbor? Kommunen?
I programmet medverkade även några representanter från en ”solidaritetsgrupp”, Allt åt Alla (?), som medverkat till att Miljönämnden inte vågar ingripa efter att denna grupp av vänsterextremister överklagat ett beslut om att avhysa de olagliga ockupanterna. I TV-programmet representerades gruppen bl a av en figur i hög stickad mössa med meterlånga rastaflätor och spretigt skägg. Ursäkta uttrycket, men han var ju parodi inte bara på sig själv utan på många ur den grupp som tydligen – av fega politiker, poliser etc – tillåts sätta agendan gällande EU-migranterna.

Förväxla nu inte det här med flyktingar från krigshärdar med hjälpbehov! Det är en helt annan historia. EU-migranter kommer inte från krigshärdar utan har ett hemland som tillhör EU och ska ta hand om deras problem. Industrigatan är en skam för Malmö Stad!

Annonser

2 reaktioner på ”Tolvskillingsoperan – och en skam för Malmö

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s