Äntligen får dom fina väggarna ett innehåll!

Standard

Saluhall folkÄntligen händer något. Jag har länge så gott som dagligen åkt förbi och retat mig lite på att skalet till det gamla k-märkta godsmagasinet nere vid Nordmill vid Gibraltargatan/Södra Neptunigatan, granne med Malmö Live, fått stå för sig själv och även fått besök av klottrare. I går togs första spadtaget till Malmö Saluhall.

Det har dragit ut på tiden. Byråkratkvarnarna maler långsamt i den här sta’n och det där med byggnadslov tar sin tid. Fast det vet säkert ägande Annabostäder och grundaren Ulla-Britt och barnen Martin och Nina Karyd från sina andra fastighetsverksamheter…
I veckan togs första spadtaget – och ”smaktaget” – till den Malmö Saluhall som ska stå klar om ett drygt år. Martin Karyd har en bakgrund i krogbranschen, bl a Atmosfär i Malmö, och har tävlat om Årets Kock. Han är nu VD för Annabostäder AB (döpt efter Ulla-Britts farmor Anna) som han och syster Nina äger med mamma Ulla-Britt.

Saluhall spadeUppemot tusen Malmöbor hade tagit chansen att se när världskände arkitekten Gert Wingårdh tog första spadtaget tillsammans med Marin och Nina Karyd och i en ”andra våg” representanter för byggherrarna.
Det bjöds också på smakbitar från de fem handlarna som skrivit kontrakt med Malmö Saluhall. Legendariska (kan jag väl kalla) Bengtssons Ost från Lund med tredje generationens Fredrik Bengtsson, Frukt & Grönsakshallen med ekologiskt närodlat, Limhamns Kött & Vilt som bjöd på egna salamin och en harrrlig leverpastej, Malmstens Fisk & Kök som finns i Lunds Saluhall och som också kommer att driva restaurang i Malmö Saluhall och så prisbelönta Koppi från Helsingborg med eget kafferosteri och baristamästare.

Saluhall handlare
Saluhall modell
Saluhall arkitekDessa första hyresgäster kom likt filmstjärnor in genom en ridå sedan Martin och Nina kort och koncist redogjort för sina planer. Gert Wingårdh med medhjälparen visade ritning och modell och prov på fasad i ”rostig plåt” som ska göra dom gamla väggarna rättvisa.
Dessa handlare blir så att säga grunden i Malmö Saluhall och nu återstår att välja ut till de mindre enheterna, det lär stå ganska många i kön. Dessutom ska det bli utrymme för kvalitets-streetfood, kanske ekologisk falafel, nischade handlare med t ex kryddor, marmelader och köksredskap. Något utrymme för kortare uthyrning, säg nypressad äppeldryck och äpplen när den säsongen är inne, glass på sommaren etc.
Dom vackra tegelstensväggarna som står sedan 1898 ”där tågens godsvagnar lastade av i ena änden och häst och vagn körde ut till kunderna i andra änden”, som Gert Wingårdh sa, omsluter ca. 700 kvadratmeter. Ytterligare 600 blir det i en tillbyggnad mot parkeringsgaraget där det också blir serveringar och så blir det även ett källarutrymme.
Nu slipper jag reta mig längre på det tomma utrymmet och klottrarnas framfart (hoppas jag). Jag är övertygad om att Malmö Saluhall kommer att bli en pärla i det moderna Malmö som växer upp i närheten av Västra Hamnen och Malmö Live.

Om jag bortser från den hemska ryggsäcken som arkitekten Kim Utzon lagt på gamla Malmö Hamnförvaltning, nu World Maritime University, så gillar jag det mesta.

Saluhall tjejernaUlla-Britt Karyd från Annabostäder AB omges av min syster Marianne Karyd och Mariannes dotter Pernilla Amort-Karyd, några av de uppemot usen gästerna vid ”spad- och smaktaget”.

Bilder:PETER KASTENSSON

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s