Tankar efter en Derbyhelg

Standard

Ännu en Derbyhelg på Jägersro kan läggas till historieböckerna. Ett stort Derby? Det får tiden utvisa, jag är inte beredd att säga varken bu eller bä om fyraårsårgången. Men helt klart fick vi se ett par högklassiga prestationer.

Måste förstås harangera tränaren Svante Båth som lyckades med mästerstycket att för andra året i rad vinna Svenskt Travderby. I modern tid så är det bara bröderna Gösta, Sören och Gunnar Nordin, Erik Berglöf och förstås Stig H Johansson som lyckats med detta. Räknar vi in dom fyra första årgångarna 1928-31 så var det danske Sophus Sörensen och Anton Fyhr för C.L. Müller som vann var sin dubbel.
Jag håller med den som menar att Conlight Ås var bästa hästen i Derbyt. Med all respekt för Västerbo Eclair som svarade för en strålande prestation somt tvåa för Joakim Lövgren. Men det är ju som Jocke säger – ”ingen kommer ihåg en tvåa”.
Svante Båth kan möjligen tycka att det var lite tråkigt att delägaren Sven Granath inte vill vara med i Premiechansningen med Conlight Ås. Det vill säga inte ville få 25.000 kronor om hästen gick Premielopp som tvååring mot chansen att få dubbla prispengar i bl a Svenskt Travderby. Nu fick man nöja sig med ”bara” två miljoner i stället för fyra…
Ingen tvekan om att körande Erik Adielsson tyckte denna sin andra Derbyseger (första med Lutfi Kolgjinis Joke Face 2010). Han hjälpte Svante Båth att kvala in fyra hästar 2014 men ”valde fel” när han tog Västerbo Fantast som var fyra när Poochai och Örjan Kihlström vann till Svante Båth – som också menade att årets vinst nog var snäppet roligare, inte minst för att kompisen Adielsson vann.
Apropå Adielsson… Finns det egentligen någon inom hästsporten som är mera verbalt skicklig att utveckla sina tankar än denne 42-årige man som jag haft förmånen att känna ända sedan jag minns honom som liten parvel kom ledande med fullblodet Grants till galoppens vinnarcirkel efter en av många storsegrar för pappa Hans Adielsson! I alla fall ingen som jag känner.
Jo, det skulle möjligen vara Johnny Takter men han är det på ett annat sätt. En djup tänkare med mycket känslor. Hans uttalanden efter tredjeplatsen med Flex Lane, en av två Lars I Nilsson-hästar i Derbyt visade att han är lika stor i förlusten som i vinsten. Han hyllade strax efter målgången reservationslöst vinnaren och sa också att han fått alla möjligheter i loppet, att hans häst gjorde en fin prestation men att det fanns två som var bättre. Inte ett ord av bortförklaringar. Flex Lane var för övrigt med i Premiechansningen och ägaren fick därmed en miljon i stället för 500.000 kr!
Bittert måste det ha varit för Bergsåkerstränaren Per Linderoth. Han hade lyckas med konststycket att kvala in tre hästar till Derbystoet. Hade ju segern som ”i en liten ask” när Maya Gold som kördes av Ulf Ohlsson kort före mål rullade över i galopp och fick se alla pengar flyga sin kos när Evin Boko och Jorma Kontio flög till segern. Här kan man fog använda sig av den gamla klyschan ”den enes död den andres bröd”… Evin Bokos ägare fick för övrigt två miljoner tack vara Premiechansningen.
Publikmässigt blev Derbysöndagen faktiskt en liten succé med drygt 6.000 på plats mot 4.801 förra året. Det var glädjande. Däremot tappade lördagen nästan 1.500 jämfört med 2014. En del av tappet kan säkert skyllas på skitväder. Men jag tror även att det – enligt mig – idiotiska försöket från ATG med att senarelägga V75-lördagarna med en lång paus efter V75-5 inför Dagens Dubbel-avslutningarna har sin del i det hela.
Men jag har skrivit det förr, ATG skiter totalt i om det är publik på banorna och travförbundet, ST, vågar inte knysta. Trots att man är ägare sitter man i knäet på ATG och de enskilda banorna har inget att säga till om. Att dom senarelagda lördagstävlingarna också försämrat arbetsförhållandena för inte minst anställda hästskötare bekymrar inte ST eller ATG.
Vad det betyder för omsättningarna på lördagarna är för tidigt att utvärdera. Men jag är tämligen säker på att det inte blir den succéartade höjning som ATGs enväldige VD Hasse Skarplöth förutspått. Det kommer inte att ge ett rött extraöre till ägare och uppfödare. Det medför nämligen också stora extrakostnader för TV-sändningarna som verkar vara det ena saliggörande för ATG och dess många nya halvchefer, rekryterade från TV-branschen.
Men dagarna flöt annars fint för Jägersroarrangörerna som gjorde sitt bästa av vad som ankom på dom.
Amen!

Ludde är en stor människa
Slutligen… Måste jag också nämna Kolgjini Sales på fredagensvällen. Hemma på sin fantastiska anläggning i Vomb hade Ludde för tredje året en åringsauktion som lockade stora skaror. Som vanligt massor med folk och det såldes för dryg 19,3 miljoner kronor när 59 hästar såldes. Tre gick för över en miljon, dyrast var Hipster som köptes av Roger Walmann för 1.250.000. Som vanligt oerhört professionellt arrangerat med förträfflige Hans Johnsson som utropare.
Hästarna som presenterades i auktionsringen var förstås glänsande och vackra med lite glitter i pälsen. Inte en endaste liten incident när ettåringarna togs om hand av Jennie Andersson. Kom in från sina boxar i en upplyst lokal med massor av människor och hög musik och var oerhört lugna. Hästskötarna och Jenny hade gjort ett strålande jobb med sina skyddslingar..

Lutfi Kolgjini visade sitt omvittnat goda hjärta när han i välkomsthälsningen meddelade att han skulle skänka en procent av försäljningssumman till FN-organet för flyktingar, alltså drygt 193.000 kronor. Snyggt och stora applåder i den fullsatta lokalen. Han är stor som människa också, Ludde!

2 reaktioner på ”Tankar efter en Derbyhelg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s