Märkliga beslut i mastig Derbyvecka

Standard

En galoppdag och tre travdagar på Jägersro kryddat med en unghästauktion för 73 hästar den här veckan. Det börjar på lunchen i dag.

Nio galopplöpningar. Bra prispengar och knappt något spel, så kan man göra när man lever på bidrag. Om man ska hårdra det. Både V4 och V5-spel, det senare inleds med tre tvåårslöpningar med helt obekanta hästar, eftersom Svensk Galopp tagit beslut om att det inte ska ridas kvallöpningar längre. Bara ett av obegåvade beslut från ledningen av den svenska galoppen. Spelstimulerande???
Nu är det som det är. Men lite av en historisk dag är det ändå på Jägersro den här eftermiddagen. Galopptränaren Ole Larsen, ”Derby-Larsen”, fyllde nämligen 70 år i går, han har en mottagning efter tävlingarna i dag på Jägersro. Och ”firar” med att lämna in sin licens. ”Kroppen säger ifrån, jag kan inte rida i träningen längre och då vill jag inte fortsätta”, säger han.
Ole Larsen började sin karriär som lärling 1959 på Klampenborg och har alltid omhuldat just lärlingar som han som tränare gett chansen under alla år. Har stiftat en lärlingsserie om Ole Larsen Trophy som rids i Sverige, Norge och Danmark.

derbylarsen_23727Sympatiske Ole fick smeknamnet ”Derby-Larsen” efter sammanlagt 11 Derbysegrar som jockey och tränare och på bilden ovan intervjuar denne skribent honom i Jägersros TV-studio efter Derbysegern med Stall Skageracks Algarve 1975 tillsammans med ägarna Carl de Geer och Otto Thott och tränaren Benny Jensen. I ägarkretsen ingick också Malte Ramel.
Drygt 2.000 vinnare har det genom åren blivit för Ole som numera tillbringar vinterdelen av året i Thailand och jag önskar honom verkligen en skön pensionärstillvaro. Om han nu kan hålla sig ifrån fullbloden?! Bland de fyrbenta, alltså…
Lunchtävlingar även fredag på Jägersro, då handlar det om trav. Som följs av V75 på både lördag och en Travderbydagen söndag – 9+13+13 lopp. På lördagen med det nya upplägget där V75 inte startar förrän 16.20 och med den idiotiska pausen efter V75-5 inför Dagens Dubbel och ett lopp emellan plus två lopp efter V75 och sista start halv åtta på kvällen! Tyvärr kommer detta att innebär, att folk på lördag kommer att lämna Jägersro för att hinna hem till EM-kvalmatchen i fotboll mellan Ryssland och Sverige.
Men så har ATG bestämt. Man skiter som bekant fullständigt i om det är folk på travbanorna och tror att det nya lördagsupplägget kommer att bidra till att folk framför TV-apparaterna spelar mera. För tidigt att utvärdera ännu, men jag tror inte ett jäkla dugg på det. Travbanorna har bara att rätta sig efter det här. Det i alla sammanhang svaga travförbundet, ST, som äger ATG tiger och vågar inte säga något. Den som lever får se… om inte det blir en återgång till dom gamla tiderna redan före årsskiftet!
Men Travderbyt på söndag blir oerhört kul och helöppet. Med fyra hemmahästar av dom 12 startande där ingen är utan vinnarchans. Och inget pauslopp inför dom två sista V75-avdelningarna!

Nya miljonhästar?!
Efter fredagstävlingarna blir det numera traditionella Kolgjini Sales hemma hos Lutfi Kolgjini i Vomb. Direktsänt på internet och oerhört proffsigt – och påkostat – arrangerat. 73 ettåringar tilldrar sig intresse från hela landet och det är alltid lika spännande att spekulera i huruvida förträfflige auktionsutroparen Hans Johnsson på nytt ska få priserna att raka upp över miljonstrecket för en och annan ettåring. Förra året två miljonhästar med toppbudet 1,9 miljoner för en dotter till Raja Mirchi, Ocean Face.

Vem som vinner Svenskt Travderby? Undrar om inte Carabinieris starka slutspeed kommer att fälla ett segergivande utslag för Peter Unterteiner?! Fast som obotlig lokalpatriot hoppas jag förstås på någon av hemmahästarna, Lars I Nilssons duo Flex Lane med Johnny Takter och From Dust To Dawn med Torbjörn Jansson eller Västerbo Eclair med Joakim Lövgren eller Orakel Face med Lutfi Kolgjini!

En reaktion på ”Märkliga beslut i mastig Derbyvecka

  1. Hästvärlden är främmande för den icke insatte. Mina få besök på Jägersro har mest varit relaterade till underhållningsuppdrag. Har varit gäst, som att komma in i ett annat, socialt liv. Som också att en gång ha haft uppdrag på gamla regementen (även jag, en vapenvägrare har varit med om sådant!). Egna världar. Fascinerande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s