Underbara känslor med familjen Takter

Standard

1978 ringde jag från Kvällsposten Bo William Takter i Mantorp. Han skulle flytta sin licens till Jägersro. Han var då tvåfaldig champion på Mantorp. ”Jag kommer till Skåne för att skåningarna är trevliga och maten god. Och så ska jag bli champion!” Sa Bo William.

Så blev det! Förutom att jag lärde känna en oerhört fin familj, så blev Bo W champion 1980 och 1983. Inte nog med det. Äldste sonen Johnny Takter ”släpptes fram” till championaten 1981-82, 1984, 1986, 1989-90-92! Hade man så tänkt, hade säkert yngste sonen Jimmy Takter också blivit Jägersrochamp. Men han flyttade till USA 1982. Där han i dag är en av de allra största.
1985 vann Johnny Åbergs med Matiné som tränades av pappa Bo William. I går, 30 år senare, vann han Åbergs igen, nu med Creatine, som står i hans egen träning sedan kort tid ”av registreringsskäl” men manageras av Jimmy. En brödrasuccé som gav glädjetårar både här och där på Jägersro.
Bo William Takter kom ur mycket enkla förhållanden. Han jobbade sig verkligen till en position som en föregångsman i trav-Sverige. Kallades på sina håll för en ”trollkarl” för sin förmåga och sin känsla för hästarna, att kunna balansera travarna. Smått legendarisk sedan han ryckte skorna efter provstarterna till Svenskt Travderby 1983 på Micko Fripé som vann – och som han fått i träning kort tid efter Derbykvalet och kört världsrekord i träning med!
Snacka om att Johnny och Jimmy fått dom rätta generna!

Härliga känslor hos bröderna Johnny och Jimmy Takter i vinnarcireln på Jägersro efter vinsten med Creatine. Bild: Kanal 75

”På papperet” var Åbergs 2015 en av de allra bästa årgångarna. Men förhandsspekulationer är en sak, den krassa verkligheten en annan. Fast fasen vet om inte verkligheten i år överträffade förväntningarna?! Känslosamt var det så!
Johnny Takter är inte bara en mästare i sulkyn. Han är också en ordens mästare. Det är fröjd att lyssna på honom efter en seger som den här. Som innehöll så mycket känslor från bröderna Jimmy och Johnny Takter. Ja, även mamma Solveig fanns med i vinnarcirkeln. En familj som haft sina ”ups and downs”.
Pappa Bo W fanns inte på Jägersro. De flesta vet att han drabbades av en svår olycka 1988, att han överlevde var ett bevis på hans kämpaförmåga. Han kom tillbaka men sviterna dras han fortfarande med. Och trivs inte i stora människomassor. Men följer förstås sina grabbar på TV.
– Det är fint att stå här i vinnarcirkeln med familj och vänner. Det är förstås speciellt med brorsan Jimmy. På något sätt känns det som om cirkeln är sluten. Jag har ju vunnit storlopp med Jimmy också i USA, som World Trotting Derby i USA med Enjoy Lavec 1999, fast jag hoppas förstås att det fortsätter lite till och inte är slut med detta.
– Men jag är så oerhört stolt över det han uträttat i USA.
Det fanns en tid då Johnny inte flög. Då var kontakten med Jimmy inte så omfattande. Johnny har haft sina problem men rest sig. Kom tillbaka som Jägersrochampion efter tio år 2012 och fortsatte 2013-14.
Jimmy Takter är van att köra in stora pengar. Nyligen drog hans hästar in drygt tre miljoner på Vernon Downs i USA.
– Men det är helt annorlunda att komma till Sverige. Så mycket folk som kommit ikväll, tack alla för att ni kom. Det är en oerhörd känsla här, travet har det i Sverige som inte finns i amerikansk trav. Jag är också väldigt stolt över det som Johnny uträttar och han kommer över till Hambletonianmeetinget nästa vecka för att köra åt mig, sa Jimmy.
Både Johnny och Jimmy ger också stort beröm till skötaren Tobias Gustafsson som jobbat med Maven, Jimmys andra Åbergshäst, och Creatine. Båda står uppstallade hos Helena Burman och Göran Falk på Falk On Hill i Kågeröd.
– Det är så oerhört. Det är svårt att ta in alla känslorna. Jag var faktiskt inte beredd på det här, sa Tobias Gustafsson och verkade nästan lite chockad.
Han har tränat Maven och Creatine med hjälp av telefonen. För det är så, att Jimmy faktiskt inte såg Creatine förrän han kom till Sverige på måndagen. Tobias Gustafsson har videofilmat och där har Jimmy kunnat studera Creatine, som inte tränades av Jimmy innan hästen kom till Sverige och Robert Bergh men sedan flyttades till Johnny.
Jag måste berömma tisdagens intervjuare i vinnarcirkeln på Jägersro, Johan Edlund och Patric Skoglund. Känslorna tog inte överhand, om man får använda det dumma ordet ”lagom”, så var det så. Inte för mycket ”känslopjunk” och jakt på tårar fick man ändå Johnny och Jimmy – och mamma Solveig! – att bjuda på sig själva.

Det var proffsigt, fjärran dom oändliga långa pinsamheter som Matteus Lillieborg serverade oss i ATG Live efter StoChampionatet och fördärvade Veijo Heiskanens firande efter vinsten med Some Summit!

Bild: Kanal 75

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s