Årets magiska kväll på Jägersro

Standard

ÅbergsprogramSå är det äntligen dags igen. Åbergs på Jägersro. En magisk kväll om bara vädrets makter är med.

I år sponsrat av Skånemejerier sedan familjen Åberg inte längre vill vara med för att hylla den man som såg till så att brorsönerna och deras familjer kammat in flera miljarder när man sålde ut fastighetsimperiet som Hugo Åbergs dotter Ulla kämpade för att hålla samman. Det gick snabbt för släkten som i princip ”satt utanför dörren” och väntade på hennes bortgång – som kom snabbt och väntat efter en operation som inte i sig var livshotande – rusade in och snabbt som tusan skingrade allt. Tragiskt.
Nåväl, nu är släkten Åberg ute ur diskussionen. Tisdagskvällen har inte blivit sämre för det. Snarare kanske den kommande kvällen är bättre än den varit på många år. Utan att det förstås har något samband…
Åbergsloppet i sig är en godbit. Tyvärr fick franske deltagaren Voltigeur de Myrte tas bort på grund av hälta. Men snyggt gjort av tränaren Roberto Donati att meddela det hela direkt och inte vänta på något mirakel. På så vis hann Jägersros sportchef Mats Ahlkvist snabbt kalla in en ersättare.
Stefan ”Tarzan” Melander gnäller för att det nu är för få utländska hästar med. Själv vill han inte vara med och ”leka” (han har själv sagt att han  ”leker” trav) den här kvällen. Att han väljer att avstå med Nuncio har jag full förståelse för. Jag är en stor beundrare av ”Tarzan” för allt vad han byggt upp, men jag lite svårt att förstå, att han inte vill vara med överhuvudtaget på Jägersro Åbergskvällen.
Han startar 12 hästar på Solvalla lunchtrav den här fredagen som bjuder på 30.000 kronor i vinnarpremier och sedan ”snålskala”. Totalt är det i dag 643.000 kr i total prissumma i Solvalla 10 lopp, på Jägersro handlar det på tisdag om en bra bit över sex miljoner. Ja, jag vet – det håller inte att jämföra så här. Men nog hade ”Tarzan”, som gärna och med fog gnäller på prispengarna, kunnat tjäna mera på en enda häst på Jägersro på tisdag än vad alla 12 springer in på Solvalla idag…
Apropå prispengar, så har Björn Hammarström i sin blogg på travnet.se luskat ut, att  den här fredagseftermiddagen körs lopp på Mallorcabanan San Pardo med total prissumma i svenska kronor räknat på 589.000 kronor i åtta lopp, vilket betyder 65.500/lopp mot Solvallas 64.305/lopp. Ja, jag vet att den här jämförelsen också haltar en del, men den säger ändå en hel del om tillståndet för travet i Sverige för tiden.
Apropå bloggar och hemsidor, så har Lutfi Kolgjini, Ola Samuelsson och Lars I Nilsson från Vomb kastat in en brandfackla på Kolgjinis hemsida vad avser prispengarna. Som har vålla stor diskussion och säkert är skriven i avsikt att just bli ett diskussionsunderlag. Jag lägger länkarna här till båda skrifterna:http://www.travnet.se/hammarstrom/
http://www.kolgjini.se/nyheter.cfm/id_nyhet/1490

Men nu koncentrerar vi oss helt och fullt på den sport som bjuds på Jägersro tisdag. Inte bara Åbergs utan även EM för femåringar 450.000 kr med Copenhagen Cup-vinnaren Robert Bi mot Norges blivande storstjärna Papagayo E. och hemmahoppen Calvin Borel och Tumble Dust, Premio Going Kronos som är final i Breeders Course för treåringar med 550.000 till vinnaren och Malmö Stads Pris, där ”grundaren” av loppet Nisse Yngvesson, på sin tid Malmös starke man, kan få se sin delägde El Mago Pellini ta hem 300.000. Med Åbergs betyder det fyra internationella Grupplopp på en och samma kväll! Och det hade funnits plats för flera ”Tarzanhästar” i Premio Going Kronos med 200.000 till vinnaren, körs med bara sex hästar före V75.
Det internationella inslaget är faktiskt stort, ”Tarzan”! I Åbergs Norge (B.B.S.Sugarlight), USA (Maven) och Danmark (Repay Merci). I övriga lopp kommer representanter från Holland, Italien och Tyskland.
Maven kommer för övrigt att köras av amerikanske toppkusken Yannick Gingras som flygs in till loppet. Dit kommer också Mavens tränare Jimmy Takter på måndagen för att få en sista koll på både Maven och Creatine (som står i Johnny Takters träning och förstås också körs av honom).
Nu gäller det ”bara” att vädret är med Jägersro. Enligt väderappen i min Android ska det bli 20 grader och soligt tisdag kväll. Tyvärr är det dock så, att väderspåmännen är lika dåliga på att tippa vädret som jag på att tippa hästar. Men jag förutspår att Creatine vinner Åbergs!

Slutligen… på söndag fyller en av de allra största 70 år, Stig H Johansson firar med öppet hus hemma på Stora Alby! Grattis, grattis Stig H. Och välkommen till Jägersro och Åbergskvällen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s