Härliga jazzbilder och en förfärlig staty i Ystad

Standard

Mycket jazz i Ystad just nu. Jazzfestivalen förstås, Jan Lundgrens skapelse, som inleds den 29 juli.

Men redan pågår en utställning i Ystads Konsthall som handlar om jazz. Fotografen Lasse Seger ställer ut 63 bilder, alla med jazzmotiv och med kända jazzprofiler.
Han har sedan 50 år tillbaka arbetat som optiker i olika delar av landet, Lasse Seger. Men en känd jazzfotograf inte minst i Skåne och Köpenhamn, där han hittat sina motiv under så där en 25 år.

KvP-are foto”Gamla Kvällspostare” och några andra i Ystads Konsthall. Claes-Allan Lundin, skymda Christer Borg och Erik Jonsson, Piette Mens och Ulf R Johansson.

Svartvita bilder. Jazz ska fotograferas i svartvitt. Tycker jag. Men det finns faktisk en färgbild också, Sonny Rollins fångad på Det Kongelige Teater i Köpenhamn 1998.
Nostalgi varvas med nutid. Om jag hittat rätt så är den äldsta bilden från 1988, legendaren Miles Davis från Kulturmejeriet i Lund. Nyast i samlingen är från jazzparaden förra året under Ystadfestivalen med Gunhild Carling Band.

Peter fotoDen bild som kanske jag fastnade speciellt för var Benny Carter från Tivoli i Köpenhamn 1988. Till vänster Alice Babs. Men också ett underbart porträtt av Leif ”Smokerings” Andersson från Pildammsteatern i Malmö 1998. Bild: Ulf R Johansson

stipendiaterTill vänster Vincent Nilsson och till höger Leif ”Smokerings” Andersson, båda stipendiater från Harry Arnold-sällskapet.

Konsthallen i Ystad ligger rakt över gatan och torget när man kommer ut från stationen.
Det man först får syn på då är en – i mitt tycke – förskräcklig ”staty” av Ystads store skådespelare Ernst-Hugo Järegård. Vad har egentligen kommunpolitiker i Ystad för försvar till att sätta upp den här oerhört fula stenkolonnen klädd med mosaik och fotografier från delar av Ernst-Hugo stora karriär. Där också en bild Margaretha Krook och ett paket Flora från en reklamfilm finns med.

Ernst-Hugo PierreMalmöfotografen Pierre Mens förfäras av den stenstod som ”pryder” planen utanför Ystads Station. Nog f-n hade Ernst-Hugo Järegård varit värd något bättre! Men Lasse Segers utställning är värd en resa!

Bilder: PETER KASTENSSON

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s