Polsk jazzsångare med bästa swingbandet – Roger Berg Big Band!

Scrolla ner till innehåll

Jag vet inte hur marknaden är för att ge ut en CD med utsökt, genuin swingmusik i Sverige. Tyvärr är jag inte speciellt optimistisk. Vi är väl både för gamla och för få, vi som anser att husgudar som Duke Ellington, Count Basie och några till står över det mesta som i dagens samhälle serveras i musikväg. Men som sällan, eller för att säga aldrig, ”kommer till tals” vare sig i tryckt press eller radio/TV-media.

Jag kan ju ta till exempel mitt ”husorgan” sedan 40-talet, Sydsvenskan, som jag numera kallar Sursvenskan och som jag numera enbart följer digitalt bortsett från fredag-söndag. Utsålda storbandskonserter på Malmö Konserthus bevärdigas inte med en rad vare sig före eller efter. Vi kan tränga ihop Radio Malmöhus och TV Skåne under samma paraply.
Men jag vill gärna tipsa om en sak…
Polske Stanislaw Soyka är en av de mest kända sångarna i sitt hemland och har tillsammans med Roger Berg Big Band gett ut en sprillans ny CD i Polen, som redan klättrat upp till översta platsen på den polska topplistan och det gav en Guldskiva samma dag den släpptes!

Soyka lågCD-n heter Swing Revisited och det är precis så det är. Ett återbesök i den gamla fina swingen. Duke Ellington, Billy Strayhorn, Cole Porter, Louis Jordan är bara några av de stora gamla swingnamnen som ”återbesöks” på den här plattan. Det yngsta namnet som representeras bland låtskrivarna är Ray Charles med Hallelujah, I Love Her So. Ännu finns den inte utgiven i Sverige men kan införskaffas via Spotify, iTunes och Google Play.

Stanislaw Soyka lågFå band i Europa kan ge den genuina swingen så stor rättvisa som just trummisen Roger Berg och hans Big Band. Men vem är då Stanislaw Soyka? Kompositör och pianist, sjunger både pop och jazz. Han har nu så att säga återvänt till jazzen. Jag hade inte hört talas om honom innan Roger Berg berättade. En herre som det ”luktar jazz” om lång väg, när man hör hans röst, en skön röst. Det finns jazzsångare som kan sägas ha en inrökt och kanske ”whiskysprucken” röst. Det stämmer rätt väl med Stanislaw Soyka. Fast kanske ska man – som en klackspark utan ett uns elakhet – kalla rösten för ”vodkasprucken” med tanke på hans hemland…

Soyka-Big Band lågI ett program i Radio Haninge i Swingtajm nyligen ägnade man Swing Revisited en halvtimmes uppmärksamhet. Roger Berg intervjuades och man spelade några spår från skivan. Programledaren Rolf Karlström tyckte att Soyka påminde om en svensk jazzlegendar, Gunnar ”Siljabloo” Nilsson. Och ju mer jag lyssnar på Swing Revisited desto mer håller jag med.
14 spår på plattan och Soyka är med på alla. Han hörde Roger Berg Big Band första gången på en jazzklubb, Tygmont Jazz Club, i Warszava redan 2010. Han skriver i skivomslaget om sin stora överraskning, det här var som under den klassiska swingtiden med band som under Duke Ellington-eran. Soyka fick en chans att sjunga några nummer med R3B och tyckte ”det var en unik chans att känna sig som Frank Sinatra och Ella Fitzgerald gjorde när man stod framför Ellington och Basies band”.
Let The Good Times Roll med gitarrsolo av Måns Persson, Caravan med altsaxsolo av Claus Sörensen, Love You Madly med Ed Epstein i solo på tenorsax, Satin Doll och pianosolo av Mats Nilsson, Vincent Nilssons fina trombonsolo i Night And Day,Take The ”A-Train och bassolo av Lasse Lundström, för att bara nämna några av spåren. Big Bandets alla välkända musiker finns med – Peter Wilgotsson, Niklas Fredin, Jalle Hoffman… vi hittar dem alla som varit med i Gula Studion i Malmö och Zaluski Studio i Warszawa.
I Malmö kan vi se och höra Roger Berg Big Band vid Harry Arnold-kvällen i Pildammarna med stipendiaterna Jan Slottenäs och Simon Petersson den 5 augusti.
Materialet från albumet ska spelas bara tio dagar senare i Polen, Gdansk under den stora festivalen Solidarity of Arts. Tre scener och artister som Pati Austin, Kurt Elling och WDR Big Band (och naturligtvis Roger Berg Big Band med Soyka) spelar omväxlande under den stora showen Swing+, som även sänds live på polsk TV (TVP Kultura).

…och tänk om Radio Malmöhus i likhet med Radio Haninge i Stockholm äntligen gav Roger Berg Big Band den uppmärksamhet det förtjänar. Men det är väl tyvärr så, att ingen blir profet i sin egen hemstad?!

Bilder: ANDREW CLELLAND

Den som vill lyssna till Radio Haninges program Swingtajm med Roger Berg kan klicka på länken här:

http://rogerberg.com/Radio%20Haninge%20-%20Soyka%20Roger%20Berg%20Big%20Band%20Swing%20Revisited%2020150423.mp3

2 svar till “Polsk jazzsångare med bästa swingbandet – Roger Berg Big Band!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: