Jag är väl bara gammalmodig…

Standard

Läste för några dagar sedan en stort uppslagen artikel i Aftonbladet med rubriken ”En arena i förfall” med underrubriken ”Välkommen till Solvalla – där de magiska onsdagarna är försvunna sedan länge och läktarna gapar tomma”. Artikelförfattaren heter Henrik Ingvarsson, tidigare medarbetare i bland fackorganet Travronden. Och en stor och hängiven älskare av travsporten, låt detta vara fastslaget.

Det är en svidande vidräkning över det förfall som drabbat ”nationalarenan” efter införandet av dom delade onsdagarna V86 med OnsdagXPress, där Solvalla delar onsdagstävlingarna under vinter-vår-höst med omväxlande Åby, Jägersro och Bergsåker. För att under sommarmånaderna helt tappa sin gamla fasta travkväll till mindre banor ute i landet. Publiksnittet ligger just nu runt 800 personer onsdagarna på denna jätteanläggning.
Orsaken är att spelbolaget ATG, AB Trav och Galopp, under VD Hasse Skarplöth ser travsporten enbart som en TV-sport för spelare, där tävlingarna måste snabbas upp och det gör man då genom att dela onsdagarna på två olika banor med bara 11 minuter mellan loppen. Utifrån sin utgångspunkt, att se till så att spelet blir så högt som möjligt, gör Skarplöth förstås helt rätt. Han kan strunta i om tävlingarna körs inför helt tomma läktare. Bara spelet kommer in via ATG-ombud ute i landet – som kanske snart är ett minne blott(?) – och via datorerna. Det är ju faktiskt hans uppgift som VD för ATG. ATG ägs av travsporten till 90 procent och galoppen till 10 procent. Men ägarna har inget att säga till om. Åtminstone så kryper travsporten i stoftet för ATG. Ett uttalande från Petter Johansson i Aftonbladet, en av sportchefer på Svensk Travsport, ST, är signifikativt: ”Jag har respekt för åsikten att Solvalla borde ha en fast egen tävlingskväll, men vi har velat stoppa en blödning både gällande publik och omsättningsmässigt på onsdagarna och samtidigt försökt modernisera onsdagskoncepten”. Bullshit! ”Vi”, det vill säga ST tillsammans med ATG, har dödat onsdagarna för Solvalla publikmässigt, så är det bara.
Från 15 augusti flyttas starten av V75 lördagar från klockan 14.30 till 16.20. Det har ATG bestämt och ST bockar och samtycker. Det gör ATG, inte för att locka mer publik till banorna, utan för att öka spelet och få attraktivare TV-tider. Vilket gör att jag tror att ATG-ombuden kommer att bli färre, med sista loppen senare på lördagen.
Det är möjligt att det är rätt, jag vet inte. Men kan det tillföra en blödande travsport en massa nya miljoner efter ökat spel, så är det förstås bra. Pengar är ingen överskottsvara i dag för vare sig travet eller galoppen. Men när Skarplöth tror på en ökning av V75-spelet på runt två miljoner per lördag, så är detta väl bara en nuilitet nettomässigt för banorna och därmed hästägarna? Det låter i alla fall för mig inte som något som ger anledning till glädjesprång!
Ännu så länge är V75-dagarna en publikmagnet för travet. Vardagarnas runt 1000 personer – inklusive alla aktiva, funktionärer, restaurang- och totopersonal! – förvandlas fortfarande till något liknande publikfester med V75 (allting är relativt i dagens läge).
Blir morgondagens väder på Jägersro lika vårlikt som i dag, kommer det förhoppningsvis minst 5.000 personer till banan när man har sin V75-dag med Olympiatravsuttagning och finfin sport. Banan jobbar väldigt aktivt och positivt med sponsorer och med kringarrangemang i syfte att även fånga familjerna. Kan man det med senare start??? Pratade i går med köksmästaren Håkan Nilsson som rapporterade fullbokat och mer till i alla banans restaurangutrymmen där 800 ska serveras trerätters i stora restaurangen.
Men lyckas Skarplöth’en i sin målsättning att tillföra sporterna runt 300 miljoner extra fram till 2018 (är det väl han sagt) så förlåter det väl det mesta?! Han har ju också hotat med att införa virtuella spel på hästar i automater. Då behöver vi väl inga dyra anläggningar överhuvudtaget. Kanske inte ens levande hästar…

Men må jag med ålderns rätt (?) vara så gammalmodig att jag vill se mycket folk på travbanorna. Eller är det förlegat att anse att travet och galoppen även har viss betydelse i den sociala samvaron… Kort sagt, jag är tveksam till att V75-flytten blir en framgångssaga. Men tror på en finfin dag på Jägersro i morgon!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s