Så firade vi Kvinnodagen…

Standard

I morr’n är det en speciell dag. Ja, inte för mig, men det finns en kategori som tar det här på allvar. Det är den 8 mars Internationella Kvinnodagen. Så nu ska jag reta några stycken.

Jag vet inte om den här dagen är viktig för Saudiarabiens kvinnor. Eller för kvinnorna i Afghanistans talibanområden. Eller IS-kontrollerade områden i t ex Syrien. Men jag har en känsla av att man inte varken ges eller har någon möjlighet att ta del av detta i de länder som den här dagen verkligen borde vara viktig. Det feministiska firande som finns i det här landet är bara patetiskt. Enligt min mening… Och den är inte populär i alla läger. Om man så säger.
Jag är inte ensam. Vi var några stycken som skojade rätt friskt med det här på 70-talet. Vi träffades lördagen närmast 8 mars för att titta på Tipsextra med Lars-Gunnar Björklund och V65-trav i STV. Det var långt innan TV4 kom in i bilden. Egentligen var det påbjudet nätbrynja, men det fanns inte i våra garderober. Massor av öl och annat. Dansk fläskesteg med knaprig svaer och alla tillbehör. Kvinnor var förbjudna. Det gick främst ut över Staffan Johanssons fru Inger, vi var hemma hos denne väldige och snälle fotograf från Kvällsposten. Men hon hade stort överseende med oss.
Det var Ronnie Bell från Savoy och Kockska – mannen som kunde umgås med alla med samma glada frispråkighet – liksom Staffan mycket duglig i köket, det var Lille-Bosse Olsson, bollkastaren från IFK Malmö, det var Erik Jonsson, sedermera ”Erik Direkt”, från Kvällsposten, KvP-aren Bimbi Aminoffs make Måns och några till. Det var till en början kortspel, senare blev det tärningsspel. Om tändstickor, det handlade inte om några hasardspel. Men vi kunde bli lite halvfulla, för att uttrycka det försiktigt.
Det här var naturligtvis inte så allvarligt menat och det blev en följd av år. Någon gång hemma hos Ronnie Bell i Staffanstorp, ibland handlade det om hans egenhändigt fångade lax i Mörrum. Nu finns vare sig Staffan eller Ronnie med oss mera, men jag minns med glädje dessa sammankomster.
Apropå Mörrum och Ronnie Bell en liten historia. Absolut sann. Vid laxfiskepremiären i Mörrum träffade Bell vid ett tillfälle Kung Carl XVI Gustaf och fiskeexperten Bell hjälpte den konungslige högheten. Någon senare skulle kungen komma till Savoy och maestro Lars Lendrop, denne förträfflige krögare och kung i sitt rike, ställe upp sina trupper innanför dörrarna, ryckte i sina manschetter på känt manér och uppmanade personalen till strikt uppträdande. När kungen kom in genom dörrarna med sitt entourage fick han syn på Bell och gick raskt fram till honom och sa ”hejsan Bell, är du här”! Om det är med sanningen överensstämmande att Lendrop då svimmade, det vågar jag inte garantera.

Detta apropå den 8 mars, och må det väl vara preskriberat det vi sysslade med. Morgondagen firar jag på golfbanan. Med bl a två kvinnliga spelare i bollen kan jag väl bli något förlåten?!

2 reaktioner på ”Så firade vi Kvinnodagen…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s