Trevligt och inte retsamt…

Standard

I dag tänker jag inte reta någon. Hoppas jag. Det finns ju andra saker än vår obefintliga regering, usla opposition, Mona Sahlin och så’nt. Kuligare saker.

1970 – tror jag det var – skapade min mångåriga arbetsplats Kvällsposten något som man kallade ”Visst händer det trevliga saker i livet”, i akt och mening att profilera även glada nyheter. Blev rätt hånat på sina håll, men idén var väl egentligen inte så dum.
Nåväl, kom att tänka på det här den här helgen. Som innehöll glada händelser i dagarna tre.
På fredagen var det glädje på Hot House och Tuppen. Henning Munk Plum – nu med klädsam skäggprydnad – och hans Plumper är en pålitlig publikdragare här. Så också denna afton på Tuppen, där inte en stol fanns att uppbringa. Att medlemmarna, och rätt många andra också, uppskattar den här formen av ”dansk hyggemusik” framsprungen ur samvaron på danska bodegor, en tradition som vi saknar i vårt land, står helt klart.

Henning ToksvaerdPlumperna hade lite extra anledning att fira med en eller annan bajer, eftersom trummisen Henning Toksvaerd (bilden ovan) passade på att fira sin ”fössesdag” och därmed fick tillåtelse av bandleadern, den andre Henning, att spela ett extra trumsolo. Och så spelade man ”Happy Birthday To You” med unison sång från det fullsatta dansgolvet.
…och ”man” det är förstås Henning Munk på sopransax, Mads Hyhne trombon, Björn Ekman banjo och sång, Marc Davis bas och så Toksvaerd bakom trummorna. Traditionellt inledde man med Sidney Bechets Promenade aux Champs-Elysées, som enligt Plum betyder ”hvor er det dejligt at vaere på Hot House”. Björn Ekman sjöng When My Dreamboat Comes Home och Lovesong Of The Nile och intet öga var torrt…, man svängde till det i At A Georgia Camp Meeting och Shim-me-sha-wabble (tror jag den heter) och så lite Papa Bue-nostalgi i Nyboders Pris och Schlafe Mein Prinzchen i kombination med When The Saints. Bland mycket annat…
En liten undring – är det bara jag som tycker mig skönja att även en något yngre publik har börjat hitta till Hot House-sammankomsterna på Tuppen…?

På lördagen var det stor Travfest på Börshuset i Malmö Även här var det knökat när VD Kent Ölander kallade det minglande travfolket in till maten i festsalen ut mot kanalen och Posthusplatsen. På scenen tidigare medarbetaren från sekretariatet på Jägersro, Paula Ahlström, nu s k ”känd från TV” och Paula höll ytterst professionellt i intervjuer och prisutdelning till två- och fyrbenta (dock inte på plats) förtjänta aktörer från 2014.

Malmqvist-HviidTomas Malmqvist presenterade en ny dansk lärling, Mads Hviid-Nielsen, som ersättare till Kasper K Andersen, som Tomas matchat fram till stor framgångar och som nu flyttat tillbaka till Danmark. Discoljus i lokalen…

Mest förekommande vid prisutdelningen var Tomas Malmqvist med Årets Tvååring Tunika, Årets Fyraåring Tumble Dust och Årets Sto Backfire samt Årets Hästägare. Och – inte minst – för första gången utsågs till Årets Tränare och snyggt passade på att hylla sin flerårige företrädare Lutfi Kolgjini: ”Ludde har satt ribben väldigt högt för oss andra och vi måste skärpa oss och jobba hårt för att kunna konkurrera med honom!” Ludde fick nöja sig med att hans Mosaique Face utsågs till Årets Häst och att äldste sonen Adrian var Årets Lärling 2014.
Hög stämning vid de välfyllda borden som också bl a fick hylla Johnny Takter som Årets Kusk 2014 och sedan startade discot men då gick ”de gamle hjem”, i alla fall jag. För att ladda inför söndagen.

Mattias Nilsson spelar
Mattias Nilsson closeDå var det nämligen pianokonsert med Mattias Nilsson i Staffantorps Konsthall. I en fullsatt sal med den sköna akustik som ges i en byggnad i mjukt trä och inte hård betong. Fantastiskt att kunna samla drygt 100 personer i Staffanstorp, men jazzintresset här är stort med flera jazzkvällar, berättar Agneta Samefors, drivande kraft i Staffanstorp Kultur & Fritid.
Mattias Nilsson fick 2013 Harry Arnold Sällskapets stipendium och är flitigt turnerande solopianist jämväl som han dyker upp i olika orkestrar. Det var ett tag sedan jag hörde honom, men så jäkla bra han är!
Han inledde sin konsert på Konsthallen nya flygel (”köpt begagnad”) med Duke Ellingtons Lady Of The Lavender Mist följt av Ray Browns The Gravy Waltz och gav också Klara Stjärnor, en polska från Uppland. Avslutade första set med Wilhelm Peterson-Bergers Vid Frösö Kyrka.
Han har en oerhörd bredd  när han tillsynes leker fram sina melodislingor på flygeln, Mattias. Ett litet urval bara – Answer Me My Love och förnäme kompositören, pianisten och vibrafonisten Thore Swaneruds fina Södermalm och egna kompositionen When Winter Turns To Spring Again, verkar aktuell med tanke på väderleken, och som extranummer Mean To Me. Thore Swanerud, Svanis kallad, som dog 1988 hade jag nöjet att träffa i Stockholm 1963, är han spelade på en krog i närheten av Stureplan (fråga mig bara inte om vad krogen hette).
Redan på torsdag får jag träffa och lyssna till Mattias Nilsson igen. Då har Mattias Nilssons sambo Anna Pauline (Andersson) releaseparty på Palladium för sin första fullängdsskiva Give Me Time där flera spår har arrangerats av Mattias, som också kommer att finnas med i det band som spelar med Anna Pauline på Palladium kl. 19.00. Har ni tur finns det fortfarande några biljetter kvar på Kulturcentralen vid Victoriateatern i Malmö.
…och på fredag kl. 17.00 (OBS dagen!) gör Björn Ingelstam ett kort besök i gamla ”hemtrakter” från New York för att spela med bl a Chris Tanner på Charlie Scott’s i Köpenhamn.

Men först ska jag på måndagen hinna med en 3,5-timmes undersökning på Lunds lasarett. En forskningsstudie för att förbättra kunskapen om våra stora folksjukdomar kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL), hjärt-kärlsjukdom och lungcancer. KOL har jag i alla fall inte. Och mitt hjärta är genetiskt starkt. Frivilligt att ställa upp men självfallet gör jag det.

Bilder: PETER KASTENSSON

Annonser

2 reaktioner på ”Trevligt och inte retsamt…

 1. Carl-Olof Börjeson

  William Harveys påstående att hjärtat är en pump
  i ett slutet blodomlopp slog ner som en bomb 1628.

  De var samtida, italienaren Galileo Galilei (1564 -1642) och engelsmannen William Harvey (1578 -1657). Båda utmanade de etablerade ”eviga sanningarna” på olika områden. Galilei såg mer genom sin stjärnkikare än vad kyrkan kunde tolerera. Helvetet bröt löst; Galileo kallades till Rom för att ställas inför inkvisitionen.
  William Harvey fick till en början etablissemanget emot sig när han bröt med antikens sjukdomslära, som all dåtida läkekonst vilade på.

  Paradigmskifte
  År 1628, f.ö. samma år som Regalskeppet Vasa sjönk, presenterade William Harvey sin forskning om hjärtat i avhandlingen ”Exercitatio anatomica de motu cordis et sanguinis in animalibus”.
  Harvey menade att hjärtat är en pump som cirkulerar blodet i ett slutet system och inte, som man dittills trott, ett ”värmeelement” som behövdes för att blodet inte skulle kylas ned och stelna. Även andra hypoteser om hjärtat var i schwung.
  Harveys forskning visade att allt man tidigare trott var fullständigt galet, att alla läroböcker och alla auktoriteten i mer än tvåtusen år hade haft totalt fel.

  Medan Galilei hade kyrkan emot sig, ifrågasattes Harveys idéer främst av den medicinska eliten. Inte så underligt; han ryckte undan mattan för en stor del av dåtidens sjukvård.

  Men ganska snart accepterades Harveys teorier, även utanför medicinarkretsar. Handeln i England jämfördes med blod som cirkulerar fritt ut från och tillbaka till hjärtat i London. Arkitekten Christopher Wren inspirerades av Harvey inför återuppbyggnaden av London efter den stora branden på 1660-talet; han införde enkelriktade gator för att få trafiken att flyta bättre.

  Kate Jarman Archivist, Bartholomew’s Hospital Archives & Museum.
  På min London-resa träffade jag arkivarie Kate Jarman på St Bartholomew’s Hospital, London-sjukhuset där William Harvey ganska snart blev chefsläkare.
  – Harvey är en av St Bartholomew’s mest framstående läkare genom tiderna. Han opererade, undervisade och utfärdade ordningsregler, berättar hon och visar en sida ur den handskrift som läkarkollegor och medarbetare hade att rätta sig efter.
  – Många böcker är skrivna om Sir William Harvey, hans forskning och hans tid på St Bartholomew’s Hospital. Den biografi jag vill rekommendera är The Life of William Harvey skriven av Geoffery Keynes Kt.

  ”Barts” i dagligt tal
  St Bartholomew’s Hospital i London, på några minuters gångavstånd från St. Paul’s katedral, är ett av världens äldsta och mest ansedda sjukhus. Det grundades 1123 av Rahere, ursprungligen en upptågsmakare vid Kung Henrik I: s hov, sedermera Augustinermunk.
  Under en sjukdomsperiod på sin pilgrimsresa fick Rahere en uppenbarelse av den helige Bartolomeus. Han lovade helgonet att bygga ett sjukhus om han blev frisk. Så skedde. St Bartholomew’s Hospital förverkligades tack vare Raheres entreprenörskap och med stöttning från kungen och biskopen i London.

  Snart 900 år av kriser och framsteg
  Sjuhuset, som till vardags kallas Barts, har överlevt såväl reformationen på 1500-talet som nazisternas bombningar av London på 1940-talet. Idag ingår Barts i NHS, National Health Service, som driver offentlig sjukvård i UK.
  Öriket vårdar sin historia. Barts har givetvis ett eget museum, som påminner oss om äldre dagars handfasta sjukvård och lakoniska journalföring.
  Från den 5 november 1577 har följande motivering bevarats om en amputation av kvinnlig patients ben: ”… which other waise have Rotted of”.

  Sherlock Holmes
  Barts har också en plats i litteraturen. Det var på nyårsdagen 1881 som Mr. Sherlock Holmes yttrade de klassiska orden till Dr. H. Watson, M.D. inne på Barts laboratorium när de första gången möttes: ”You have been in Afghanistan, I perceive.”
  ”Ni har varit i Afghanistan, förstår jag.”
  ”Hur i hela världen visste ni det?”
  ”Strunt i det. Nu talar vi om hemoglobin.”
  De båda återvände därefter ofta till Barts sjukhuslaboratorium. Många av mordgåtorna kunde nystas upp där, tack vare Sherlock Holmes slutledningsförmåga och Dr. Watsons medicinska insikter.

  COB

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s