Ännu en profil inom galoppen har lämnat oss

Standard

Ännu en skånsk galopprofil har gått ur tiden. Nyligen avled Tore Petré och jag ser i dag att även Carl-Gustaf Nilsson, Pås-Calle, lämnat oss.

Jag lärde känna Pås-Calle innan han blev Pås-Calle med svensk galopp. Han var försäkringstjänsteman och man kunde ofta träffa honom hos Gunnar ”Agentur” Persson i dennes affär för travsportartiklar på Kockumsgatan och sedan Lönngatan i Malmö. ”Agentur-Persson” var stor förmedlare av amerikanska travhästar till Sverige, som t ex Sören Nordins stjärna Wiretapper. Men i ärlighetens namn även av Fisherman som blev en sorglig flop som avelshingst på Brodda Stuteri, som det tog många år att hämta sig ifrån. Men det är en helt annan historia.
Carl-Gustaf, som vi kallade honom för då, lämnade försäkringarna och öppnade eget i förpackningsbranschen där han hittade en lönande nisch inom små papp-och plastförpackningar till bl a dentalhandeln och blev därmed Pås-Calle.
Det blev inte travhästar som hobby för honom. Det blev galopphästar och han nådde framgångar. Främst blev han känd för fullblodet Peruginos Flyer som tränades och reds av Janos Tandari på Jägersro. Peruginos Flyer, ”Pelle”, startade i Svenskt Derby 2002 och om jag minns rätt gjordes hästen till favorit. Hade fem raka segrar inför Derbyt som obesegrad treåring och dessutom blev hästen blev något av en följetong i SDS (innan det blev Sursvenskan…) under dagarna fram till Derbyt, inte minst tack vare Pås-Calles och Tandaris positiva mediala framtoning.
Peruginos Flyer var tyvärr inte som bäst utan slutade fyra i Derbyt, vilket var en stor besvikelse för Pås-Calle. Året efter segrade Peruginos Flyer i Jägersro Cup med 100.000 i segerpremie, riden av Larissa Tandari. Pås-Calle fortsatte med galopphästar och nådde en del framgångar med Day Tripper och nu tioårige Satang som i träning hos Hans-Inge Larsen vann två segrar förra året.
Tyvärr förmörkades Pås-Calles sista år av sjukdom men när han orkade besökte han Jägersro tillsammans med hustru Margret.

Galoppsporten behöver sina profiler men leden tunnas ut allteftersom den här fina sporten missköts å det grövsta från centralt håll. Men det är också en helt annan historia…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s