Lite musik från både nu och då

Standard

Lite musikaliska betraktelser igen efter några utflykter i politikens träskmarker. Man blir ju egentligen bara på så förbannat dåligt humör när man följer svenska politikers räddhågsna och fega tassande. Eller åt svenska idrottsgalor i TV, speciellt när dessa leds av en pajas som Peter Settman i en krets av svenska hjältar som hyllas för prestationer i en begränsad sport som handlar om att kasa på nederbörden. Nog sagt för nu.

Ingelstam.jpgÖver till något roligare… Trumpetaren Björn Ingelstam har varit hemma en sväng över jul och nyår och förstås passat på att spela såväl hemma i Helsingborg som i sin andra hemstad Köpenhamn. Eller är det måhända numera hans tredje hemstad eftersom Björn nu är inne på sitt tredje år i New York.
– Går sista terminen på musikskolan där nu och sedan får vi se vad som händer. Inte alls omöjligt att jag återvänder till New York efter sommaren, berättar Björn.
– Jag har mycket spelningar i New York, så mycket som jag kan för skolan, men har fått säg nej till turnéer, skolan kommer i första hand. Var också inbjuden tillsammans med danska bandet Jack Street till en tre veckors turné i Thailand, men den gick inte att genomföra eftersom även bandet trummis Andreas Svendsen har studier i New York.
Hans sista spelning under julferien blev på puben Charles Dickens i centrala Helsingborg, en stor lokal med musikscen och det var knökat med folk som gav högljudda ovationer till Björns väl utvecklade och suveräna trumpetspel tillsammans med pappa Hans Ingelstam på trombon, Marcus Anderberg – som vi känner från Amiralens Storband – på bas och så danskarna Henrik Bay gitarr och Henrik Holst Hansen trummor. Dessutom hoppade en tredje helsingborgare i form av Lasse Karlsson (Jazzin’ Jack, Dixie For You) in med sin sopransax.
Det blev mycket Louis Armstrong sedan man öppnat med Careless Love och Struttin’ With Some Barbecue och Björn fick rikliga tillfällen att också visa vilken duktig sångare han är, även i stämsången med fader Hans. Sällan hörda 1919 March tyckte jag extra mycket om liksom Mahogany Hall Stomp och avslutande Bourbon Street Parade. Och förstås Björn känslosamma tolkning på trumpeten av Georgia On My Mind.
Björn LP ny lågBjörn Ingelstam hann under vistelsen i Sverige-Danmark komma ut med en egen LP-platta. Jo, just LP i vinyl som börjar komma på modet igen och får mig att ångra att jag gjorde mig av med mina gamla fina Tandberg-spelare som dock blivit illa åtgången efter alltför många adressändringar. Björns LP finns bara i 500 ex i och är inspelad in i Köpenhamn tillsammans med trummisen Andreas Svendsen och basisten Matthias Petri (också är i New York för tiden). Förra året medverkade han också på en bl a i Orkesterjournalen hyllad CD med danska Johan Bylling Lang Organ Quintet.
Sedan kan jag inte låta bli att göra reklam för jazzklubben Hot House i Malmö som firar 60-årsjubileum i år med franska damorkestern Certains l’Aiment Chaud på Victoriateatern 27 mars. Jag gör det genom att ur en kommande liten jubileumsskrift som jag i min blygsamhet medverkar i publicera två foton.

Adrian blogg
Adrian-Krölle bloggDessa är tagna 1957 på gamla Hot House på Arbetarföreningens lokaler på Stadt Hamburgsgatan (nuvarande dansstället Stadt eller kanske det heter Swing Inn, skit samma, inget ställe jag frekventerar,..). Det var i alla fall där läroverksungdomen i Malmö upptäckte tradjazzen med danska band som Papa Bue och Adrian Bentzon på söndagarna. På bilderna från våren 1957 spelar Adrian Bentzon’s Jazzband från Köpenhamn med Theis Jensen kornett, Erik ”Krölle” Andersen klarinett (senare bl a Papa Bue och nu med i Papa Bue Memorial Band), Adrian Benzon piano, Henrik Egil Johansen (bror till Theis) trummor och på bas Freddy Poulsen som senare gick över till trombon men nu är mest känd som Freddy Fraek, musiker, skådespelare, konstnär, grafiker och skulptör med flera offentliga verk i både Sverige och Danmark. Bilden togs av Lars-Ingvar Larsson med en småbildskamera utan blixt med Kodak TriX-film och framkallades i mörkrummet på Malmö Högre Tekniska Läroverk.

När vi kom ut på söndagskvällen i våra dufflar fick vi ofta slåss med knuttar som med cykelkedjor gärna ville prygla oss och spärrade av smala Stadt Hamburgsgatan i båda ändarna vid nuvarande Hansacompagniet och Gustav Adolfs Torg. Som det gick till på den tiden…

Bilder Ingelstam: PETER KASTENSSON

En reaktion på ”Lite musik från både nu och då

  1. carlonw2013

    Skönt att efter ha läst om den bedrövliga idrottsgalan men den egotrippade, svettiga programledaren få ta del av så många jazzmusikers framträdande och liv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s