Musiken är en fin ljusbringare i mörkret

Standard

Skrev för ett tag sedan om Sursvenskans artikel för några veckor sedan om jazzen i Malmö som skulle vara liktydigt med föreningen Jazz i Malmö, som å det grövsta misshandlar Malmöjazzen trots ett väl tilltaget kulturbidrag.

Föreningen Hot House’ ordförande Liisi Nordström skrev ett tillrättaläggande och påpekade ”sin” förenings 60-åriga historia och betydelse för den klassiska jazzen i Malmö. Hon fick inget svar av skribenten (frilans), som inte var intresserad. Men när hon skickade en kopia på skrivelsen till chefredaktören Pia Rehnquist och kulturchefen Rakel Chukri fick hon snabbt svar av kulturredaktionens nyhetschef Jonas Gillberg som bad om ytterligare information om Hot House. Så får vi väl se vad det kan ge?
Jag var på Hot house på fredagen på ett fullsatt Tuppen. Hot House har under det senaste året ÖKAT sin publik med 30-35 procent och lever i högsta grad inför sitt 60-årsjubileum den 27 mars nästa år på Victoria med franska damorkestern Certain l’Aiment Chaud – en spark i arschlet till den vedervärdiga åldersfacisten och generalskan Pella Ström som sparkat ut Hot House från Malmöfestivalen.

NODNOD kompI fredags var svenskdanska New Orleans Delight på besök. Hot Housefolket hade inte glömt New Orleans Delight även om det var ett tag sedan man gästade föreningen. Om något band ger gladjazzen ett ansikte är det NOD!
Med frontmännen Jeppe Barker trumpet, Roger Hansson trombon (eller basun som man säger i Danmark), Ole Olsen klarinett och sax och lite bas, det pådrivande kompet med Erling Rasmussens fabulösa piano, Kalle Kronqvists distinkta bas och så bröderna Erling och Claus Lindhardts banjo respektive trummor.
Gamle (inte åldersmässigt!) Papa Bue-klarinettisten och –basisten Ole Olsen tog över basen när Kalle Kronqvist intog sångmikrofonen i Apple Blossom Time och lite Papa Bue fick vi oss till livs i Listen To The Mockinbird (på danska ”Lille Tulle (ligger under Mullet…)” om Papa Bues hund med sång av Liller. Mera gamla godingar genom Alexander Rag Time Band, Tishomingo Blues, Maria Elena, Over The Waves för att inte tala om Bunk Johnsons Yaka-Hula-Hicky-Dola som handlade om hans besök på en stripklubb med hawaianskor i New Orleans 1942! Erling Rasmussen gav oss Caledonia och som extra nummer mycket passande Kid Orys Get Out Of Here.
Kjeld Brandt2Säkert gick en och annan tanke till Kjeld Brandt Jakobsen (bilden), den tidigare ledaren av New Orleans Delight, sedan några år svårt drabbad av stroke och oförmögen att spela längre och vårdtagare hemma på Bornholm. Kalle Kronqvist är den ende musiker som fått besöka Kjeld i hemmet, där Kjelds hustru uppoffrande vårdar sin make och Kronqvist berättade att den enda musik Kjeld Brandt tycks uppskatta nu är musik av Johan Sebastian Bach under korta stunder. Ett tragiskt öde för en fin musikant som tyvärr inte är ensam musiker som drabbats.

Duktige och väldigt populäre trombonisten Fredrik John delar Kjell Brandts hårda situation, även om Fredrik John har en något lindrigare sjukdomsbild omöjliggör den ju vidare musicerande. Kom att tänka på Fredrik eftersom jag avser att på torsdag ta mig till Köpenhamn i dubbla ”uppdrag”. Först är det ett besök på Charlie Scott’s där Henning Munk Plum & Plumperne spelar, det band som Fredrik John var en del av.

The StandardSen eftermiddagsjazz på Charlie Scott’s och därefter tänker jag ta mig ner till gamla Öresundsterminalen på Havnegade och Niels Lan Dokys jazzklubb The Standard där det indonesiska 11-åriga underbarnet Joey Alexander spelar tillsammans med amerikanske världsbasisten Ira Coleman och danske trumekvilibristen Niclas Bardeleben.

Man behöver lite ljus i det trista novembermörker som omger en och då är musiken en fin ljusbringare i både ena och andra betydelsen.

Bilder: PETER KASTENSSON

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s