Hästen skapar glädje för utsatta människor

Standard

Skola 3 lågSkola 1 lågJag var i söndags förmiddag ute på Jägersros Travskola. Där var det öppet hus i projektet ”Bäst med häst” för personer med funktionsnedsättning.

En oerhört fin satsning där utbildningsansvariga på Jägersro Anna Rogell kunde ta emot ett tiotal intresserade med ledsagare och assistenter som fick prova på att köra häst.
Det är, som man säger inför den här satsningen:

”Med hästen i centrum skapas glädje, engagemang och en otrolig drivkraft hos de flesta. Men med en funktionsnedsättning kan det vara svårt med en aktiv fritid tillsammans med hästar.”

Travskolan har införskaffat en rullstolsanpassad vagn så att det nu finns möjlighet för alla att delta i en spännande hästnära, och för den som vill, kanske fartfylld upplevelse. Det finns inga begränsningar för vikt, längd eller krav på balanssinne för att köra häst.
– Vi ser att hästen och upplevelsen tillsammans med den skapar otrolig glädje och engagemang för alla som är verksamma hos oss på travskolan. Vi vill genom vårt projekt visa upp oss för en ny målgrupp och ge fler chansen att uppleva hästen och aktiviteterna kring den. Genom bidrag från Sparbanksstiftelsen Öresund har vi möjlighet att utveckla vårt hästmaterial och andra hjälpmedel för anpassning till personer med funktionsnedsättning, berättar Anna Rogell.
– Vi har bland annat kunna inköpa ännu en ponny som vi nu ska skola in så att den passar för det här ändamålet. En lugn häst som kan användas att köra med och som ingen ska vara rädd för.
Skola 2 låg
Skola 4 lågAtt kunna komma nära, känna på och klappa den lilla svarta ponnyn Kenny var uppskattat och sedan gavs det möjlighet att tillsammans med sin assistent eller ledsagare få åka med rullstolen i specialvagnen tillsammans med Julia Björklund bakom en något större ponny, eller sitta hos Sara Olsson i en vanlig vagn.
Sara och Julia som funnits länge i Jägersros Travskola var två ungdomar som ställde upp den här söndagen tillsammans med Anna Rogell.
På bilderna är det Kajsa Magnusson, som passade på att fylla 17 år den här dagen, med assistenten Mirja Petersén i den rullstolsanpassade vagnen medan Anette Jönsson åker med Sara.
Projektet ”Bäst med häst” pågår under hösten med drop-in varje söndag för den som vill fortsätta med hästnära upplevelser på Jägersro Travskola. Men Anna Rogell vill gärna ha en föranmälan på telefon 0736-73 82 13 eller till anna.rogell@jagersro.travsport.se

Det kostar ingenting och är ett väldigt fint initiativ av Jägersro för att ge en upplevelse och avbrott i vardagen för människor som drabbats hårt i livet.

Bilder: PETER KASTENSSON

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s