Slakten på sydsvenska papperstidningar!

Standard

I gårdagens SDS på opinionssidan 5. Ett långt inlägg från Martin Kroon, chefredaktör för den diminutiva del av Expressen som fortfarande heter Kvällsposten. Ett försvar för den slakt av gamla fina Kvällsposten som nu pågår. Alltså publicerat i en annan tidning som Bonnier-koncernen och dess VD Gunilla Herlitz gör sitt bästa för att mörda.

Det är Martin Kroons jobb. Det är det han har 120.000 kronor i månadslön för att göra. Någon makt som chefredaktör har han inte, han är en ren marionett till det som bestäms i Stockholm, det vill säga allt. Att Bonnier fortfarande behåller namnet Kvällsposten är ett sista försök att rida på den goodwill som namnet möjligen fortfarande har i Sydsverige, även om det är många år sedan tidningens storhetstid. Alltmera blir Kvällsposten en kopia av innehållet i Expressen och än mer kommer det att bli så i takt med att redaktionen i Malmö krympes. Det skriver faktiskt Kroon i sitt inlägg!
Det här är inte första försöket att slakta Kvällsposten. Men troligen det sista och avgörande. Kvällsposten, som grundades 1948 som en söndagstidning av Sydsvenskans ägarfamilj med majoren Christer Wahlgren i spetsen, hade sin storhetstid upplagemässigt 1972-73 då upplagan låg runt 120.000 ex vardagar och söndagar 146.000 ex. Då gick man för första gången förbi Sydsvenskan upplagemässigt.
Men sämre tider skulle komma. Upplagan rasade och desperata åtgärder vidtogs. Man fick en VD som hette Lena Wennberg, en katastrof som verksamt bidrog till att man slängde namnet Kvällsposten på soptippen och det blev iDAG tillsammans med GT i Göteborg. Wennbergs utredning som föregick beslutet kallades av någon för ”snömosutredningen”. Med en chefredaktör som hette Bengt Hansson som satt i Göteborg och förvandlade Malmöredaktionen till en maktlös lydstat. Så jäkla idiotiskt tänkt, att försöka sammanjämka två starka och synnerligen lokalt förankrade tidningar och starka varumärken från väst och syd till en och samma produkt. Som väntat blev det här en ekonomisk katastrof, som varade ända till 1995, då iDAG var också moget, övermoget, för soptippen. Kvällsposten kom tillbaka. Men har aldrig hämtat sig, det har heller inte GT gjort. 1997 köptes Kvällsposten upp av Bonnier och blev en edition av Expressen.
Var upplagan för Kvällsposten separat står idag redovisas inte, den anges tillsammans med Expressen/GT. För det tidigare starka fästet Malmö lär det ryktesvis röra sig om mellan fyra och femtusen ex. Det kommer inte att öka efter det senaste beslutet, att sparka politiske redaktören Peter J Olsson och kulturredaktören Christine Persson. Allt ska utgå ifrån Stockholm, även om det sägs att man lokalt kommer att använda sig av frilansade journalister inom dessa sektorer. Bonnier gör dessutom sig av med Torbjörn Wittström, affärsområdeschef för Kvällsposten. All makt till 08-land. Martin Kroon ska nog inte vara alltför säker på att ha får fortsätta som en dansande marionett styrd uppifrån.
Bonnier fortsätter också att nedmontera Sydsvenskan, och det är väl bara en tidsfråga innan det blir en edition av Dagens Nyheter?!. Inom kort kommer t ex den feministstyrda sportredaktionen bara att innehålla fem personer i Malmö. Även om man påstår att det är elva personer på sportredaktionen, men då finns sex stycken på från i juli inlemmade Helsingborgs Dagblad där även all redigering kommer att ske. Lars Dahmén som är VD för Sydsvenskan håller i den slaktkniven, hur han nu ska få tid till det, han lär väl inte vara hemma så mycket eftersom han ägnar sig åt att jaga nya länder till de 88 han redan besökt… Jag tycker synd om anrika Helsingborgs Dagblad, vars uppskattade kulturchef Gunnar Bergdahl på en fråga till Dahmén om vem som blir kulturchef när Sydsvenskan tar över HD, att ”det blir i alla fall inte du”!
Jag kan inte påstå att jag bidrar till överlevnaden av Kvällspostens och Sydsvenskans papperstidingar. Sydsvenskan läser jag numera på nätet och Kvällsposten har jag slutat köpa, möjligen på fredagar när Bengt Adielsson skriver om hästsport. Fast det har han inte gjort några veckor nu, kanske är han också bortlyft?

Så kan ju Bonnier skryta med att så och så många och fler och fler läser tidningarna på nätet sedan man medvetet sparat ihjäl papperstidningarna. En sorglig utveckling.

KvP-SDSBild ur Kvällsposten nyligen när Bengt Ottosson, Expressens VD, och Kvällspostens chefredaktör Martin Kroon avtackar Torbjörn Wittström som affärsområdeschef för Kvällsposten. Vilka hycklare!

Annonser

5 reaktioner på ”Slakten på sydsvenska papperstidningar!

 1. GuCar

  Liksom du köpte jag Expressen (eller GT i mitt fall) för att läsa Bengt Adielssons krönika, som nästan alltid bjuder på en del travpolitiska godbitar som inte brukar finnas i Travpravda. Fast när jag hittade krönikan (rätt väl dold) i nätupplagan på fredagseftermiddagarna fanns inte heller den anledningen att köpa lösnummer längre. (Hoppas Bengt Adielssons frånvaro bara beror på semester!)

 2. Berra

  Samma dag som beslutet kom om att nedmontera ledarsidan och kultursidan i KvP anställdes Victoria Silvstedt som bloggare i Expressen.
  Gynnar det den av Bonnier så omhuldade mångfalden pressröster? Snarare enfalden.

 3. Nils

  Bra skrivet! I framtiden kommer det (kanske?) bara att finnas en tidning. Jag blir ledsen när jag ser Att Sydisen innehåller så mycket material från DN.
  Själv tror jag inte att nätet kan ersätta tidningar. På nätet är det bara korta inlägg och sällan skrivet men kvalite och eftertanke.
  Men tack för att du tar upp ämnet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s