Det kan bli mycket Ludde i helgen!

Standard

Lite dåligt samvete för tunt bloggande senaste tiden… Nä, jag bara skojade. Har varit mycket jobb inför Svenskt Travderby och hästpresentationer till programmet. Egentligen kanske jag skulle uttrycka lite tankar inför valet om knappt två veckor, men nä, orkar inte. Man kan ju inte slå på en TV-kanal eller slå upp en tidning utan att bli översköljd av den ena lögnen efter den andra, kvittar vilket parti. Jag vet f-n inte vad jag ska rösta på.

Då är det trevligare med hästarna. Jägersro har haft tur, eller man kanske hellre ska säga att banan har oerhört skickliga tränare och kuskar. På söndagen kunde Tomas Malmqvist på ett regndränkt Charlottenlund glädja sig åt dansk Derbytriumf för Tumble Dust körd av Björn Goop, Malmqvists andra seger i detta tungt historiebundna lopp efter Nice Little Ärt och Johnny Takter 2009.
På söndag har Malmqvist tre hästar inkvalade till Derbystoet i Backfire med Johnny Takter, Donna di Quattro med Jorma Kontio och Frida Montana med Lutfi Kolgjini. Starkt, Tomas! Kolgjini sätter sig sedan direkt upp bakom Archangel Am i Svenskt Travderby och kan då köra in fyra miljoner kronor på ett bräde! Förstapriset är egentligen två millar, men Archangel Am är med i något som kallas Premiechansningen. Men denna menas, att man avstått från ett bidrag om 20.000 kronor som tvååring i premielopp mot att man ges chansen till dubbla prispengar i bl a Travderbyt. Även Travderbyts andre Jägersrohäst, Tiberius F. från amatören och loppets enda kvinna Helena Burman, har också den här chansen. Det är faktiskt fem hästar i såväl Travderbyt – Archangel Am, Bandit Hornline, Reckless, Dominator och Tiberius F, – som Derbystoet – D’One. Donna di Quattro, Rigatoni, Wingait Ida och Katla Celeber – vars ägare tagit chansen till dubbla prispengar, som också ”drabbar” uppfödarna, mot alltså en insats av 20.000 kronor. Travderbyts tredje Jägersrorepresentant Nimbus C.D. med Per Nordström får nöja sig med miljonen och en normalt fallande prisskala.
Måste förstås nämna Svante Båth från Bergsåker. Han kvalade in fyra hästar, alla med Erik Adielsson, till Travderbyt och en till Derbystoet, också Adielsson.
Redan på fredagen är Lutfi Kolgjini precis som förra året i centrum för intresset. Då menar jag inte fredagens lunchtrav på Jägersro där han inte deltar och han tycker säkert som jag, att det här är en ganska onödig (?) travdag…

Aukton
Men på fredagseftermiddagen-kvällen har Ludde sin auktion hemma på Vomb. Den här auktionen blev en stor sensation som spreds worldwide förra året. Ingen annanstans betalades det så stora pengar för travare som ute på Vomb denna fredag. 26,5 miljoner totalt för 73 utbjudna hästar.
Några miljonhästar, den dyraste 1,6 miljoner var Carmine Am från Am American Bloodstock, det vill säga Unibetgrundaren Anders Ström och Halmstadstränaren Marcus Lindgren. Som har några hästar med även i år bland de 98 anmälda hästarna som skall gå genom ringen framför den suveräne utroparen Hans Johnsson.
Den här auktionen direktsänds på nätet och förhoppninsgvis slipper man fjolårets smått katastrofala inledning då ljudanläggningen började brinna och försenade tillställningen med någon timme, eller var det kanske två?
2013 gavs ett positivt hopp för svensk travsport ute hos Lutfi Kolgjini, det fanns ett intresse från en del storsatsande hästägare, framförallt visades att det fanns en tro på en framtid för svensk travsport.

Den här tron har väl fått sig en viss knäck under året som gått, det har inte enbart varit positiva rubriker med breddlopp, olyckan V86 Express (tycker jag och många andra), underliga/felaktiva domslut bl.a. Det lär väl bli svårt att upprepa fjolårets auktionssuccé, men man vet ju aldrig med Lutfi Kolgjini! Kan man komma i närheten tycker jag det är bra. Lycka till Ludde. Och alla presumtiva köpare, hoppas ni är många. Det behövs två för att dansa tango!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s