Alltid lika trivsamt hos Ludde på Vomb

Standard

Mosaique Face och Truculent är två starka hemmahästar i Hugo Åbergs Memorial i morgon. Grannar ute i Vomb hos Lutfi Kolgjini där ju också Lars I Nilsson bedriver sin träningsverksamhet. I veckan hade Ludde och Jägersro lite ”för-Åbergs” ute på gården.

Det är egentligen lika imponerande varje gång man kommer ut till Kolgjini och vandrar igenom allt han byggt upp. Med dessa för både människor och djur härliga stallar. Att 19-årige Viking Kronos har en särskild plats i Luddes stora hjärta och har fått en 25 kvadratmeter stor ”lägenhet” är ju inte så konstigt. Det var ju med förvärvet av Vikingen som allt vände för Ludde som var på ruinens brant vid den tiden. Han har ju sannerligen tagit vara på dom förutsättningar som skapades med hjälp av Viking Kronos.
Viking KronosDet var med Viking Kronos som allt vände för Lutfi Kolgjini.

Fjolårets dubble Derbyvinnare, Svenskt Travderby och Europaderbyt, och världsrekordhållaren Mosaique Face har snabbt tagit steget in i den absoluta världstoppen. Kan tyckas vara ”bortlottad” med nionde startspåret bakom bilen i Åbergs. Men har samtidigt rygg på startsnabbe Orrechietti och Kolgjini fastslår, ”att det finns ingen som kan öppna så snabbt i rygg på en annan häst som Mosaique Face vilket kan innebära en bra placering i loppet”. Uppgiven är han inte, Ludde. Och det är knappast heller en karaktär som brukar prägla honom…

Mosaique FaceKolgjinis och sambo Anna Svenssons uppfödning Mosaique Face tog snabbt klivet in i världseliten redan som femåring.

Truculent köptes av Stall Courant och Anders Ström som ettåring när Lars I Nilsson jobbade för stallet. Han var med i USA tillsammans med Magnus Rundgren när hästen köptes och blev snabbt förtjust i hästen. När Courant behövde mera plats för nya unghästar fick Lars I, som då var sin egen, chansen att handla Truculent på fördelaktiga provisionsvillkor. Som senare har omförhandlats och Truculent har fått Courant som delägare igen tillsammans med Fred Persson (Fascination m fl) och där Lars I själv har 45 procent. Att Truculent varit svårt skadad och nu tävlar med en metallplatta och spikar i ett framben är säkert känt för travälskarna. Och om Mosaique Face hade otur i spårlottningen till Åbergs så fick spår 1 Lars I Nilsson att ropa av glädje. Mycket talar nu för att Johnny Takter glider till ledningen och väl där ska det mycket till för att besegra sjuåringen.

Truculent-Lars ITruculent är en häst med utstrålning kan både Lars I Nilsson och Lutfi Kolgjini konstatera. Truculents pappa heter Revenue och är uppfödd av Kolgjini som vann Hugo Åbergs med hästen 2003. Att Truculent också har en stor plats i Luddes hjärta liksom gode vännen Lars I är säkert :”Jag skulle bli lika glad för Lars skull om han vinner Åbergs som om jag själv vinner!”

Från Åbergs är det inte något stort steg till Svenskt Travderby den 7 september. Där Kolgjinis stall idag hyser förhandsfavoriten Archangel Am, detta efter en smått osannolikt grym uppvisning i ett fyraåringstest på Eskilstuna i senaste starten. Tredjespår i två svängar fram till dödens utvändigt ledaren, knäckte denne, tog emot en smygkörd häst på upploppet och vann på målfoto.
Även i Archangel Am är Stall Courant inblandad. Anders Ström och tränaren Marcus Lindgren har nämligen Am Bloodstock, där Am inte betyder American utan står för initialerna av deras förnamn. Kolgjini köpte Archangel Am obesett men gillade inte hästen när han fick ner den. Köpet hävdes. Men så ringde Lindgren och berättade att man skickat ner fel häst!!! Men den rätta att hästen nu var anmäld till åringsauktionen i Stockholm. Så Ludde åkte dit och köpte hästen – ”fast han blev betydligt dyrare då”!
Archangel-AdrianDen rätte Archangel Am kom så småningom till Vomb, här tillsammans med Adrian Kolgjini. Vann på 1.12,9/2640a i Eskilstuna efter det tunga loppet. Tommy Nilsson Holding AB, som äger Mosaique Face, har köpt in sig i hästen som han nu äger tillsammans med Kolgjinifamiljens Stall Behåll.

Att hästarna trivs ute på Vomb är höjt bortom alla tvivel. Ludde och hans personal har ju också alla möjligheter att se till så att hästarna hamnar i rätt boxar som alla är öppna. Skulle en eller annan inte trivas tillsammans är det lätt att flytta runt på dom. Alla gaphalsar från sammanslutningar som ”djurens vänner” och allt vad dom heter har igen aning om hur bra hästarna har det. Eller kanske representanter från länsstyrelsen som kan ha invändningar på något tillstånd som mera passar deras byråkrati än hästarnas välbefinnande. Sånt förekommer nämligen också…
I samband med Derbyhelgen har Lutfi Kolgjini liksom förra året en auktion ute i Vomb, Förra året slog man alla rekord. I själva arrangemanget men även – och det viktigaste! – i det pekuniära resultatet med flera miljonhästar och en auktion var make aldrig skådats i Sverige.
UnghästarSlutligen – här några av dom unghästar som kommer att bjudas ut i Kolgjini Sales den 5 september i Vomb.Och missa inte den suveräne auktionsutroparen Hasse Johnsson!

PS. Även Roger Malmqvist och Ola Samuelsson har sin träningsverksamhet på Vomb.

Bilder: PETER KASTENSSON

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s