En olycklig dag för Svenskt Derby

Standard

Nej, någon succé för Svenskt Derby i sin nya tappning på Jägersro blev det inte. Varken publik- eller spelmässigt. Det var en helt omöjlig dag man valt, och det var väl egentligen inte svårt att förutspå, utan att kallas efterklok.

Först som sist, från Jägersros marknadsavdelning hade Pia Skoog och Bosse Gillborg gjort ett jättearbete för att så att säga rädda hem dagen. Med sponsorers hjälp syntes man verkligen, såväl i media som ute på sta’n i Malmö. Men en publiksiffra på 2.794 personer när man nu flyttat fram Derbyt från augusti till juli är runt 500 personer mindre än man hade förra året. Spelet i år 3,7 miljoner mot 9,0 2013! V65 i stället för V64  nu och ingen Dagens Dubbel, men ändå!
Nu hade man konkurrens från VM i fotboll. Det var inte svårt att förutse. Någon kan kanske säga, att galoppen vänder sig inte till samma målgrupp, men det är bara trams. Till och med jag, som inte brukar fördriva min tid framför TV-n för att titta på fotboll, har fastnat i VM.
Det var Sprintermästarmeeting i Halmstad. Enligt uppgifter var det 14.800 personer på HalmstadTravet på lördagen för V75, och även om jag tror Halmstad som vanligt snurrat vändkorsen lite extra, så var där en jäkla massa folk. Det var inte heller svårt att förutse. Svensk Galopp som i Stockholm tagit beslutet att flytta Derbyt till den här dagen kan väl ändå inte mena, att galoppen inte vänder sig till travpubliken. Eller vid närmare eftertanke, det kan man förmodligen…
Jag är övertygad om att Derbydagen tappade minst 1000 personer på det här.
Dessutom – så var det start för ridsportens megastora Falsterbovecka. Lätt att veta om, det också!
Och… 250 kronor i entré!!! Nu var det nog inte så många som betalade fullt ut, det gick ju att köpa försök 100 spänn billigare och fribiljetter fanns det nog också gott om. Men jag reagerar på en här prissättningen. 200 kronor i Halmstad vill jag också beteckna som hutlöst!
Det räcker med att ställa en fråga – om man nu skulle flytta Derbydagen till en kväll i juli, varför tog man då inte fredagskvällen i stället. Då var det i alla fall travfritt i Halmstad.
Då hade man också sluppit spelkonkurrensen från V75 och kanske – men bara kanske! – fått lite mera tid i ATG Live än de få ynkliga minuter som gavs Fredrik Otter i går. Trots att Derbyt inte gick förrän 20.40 på kvällen (som sista lopp!), men då hade ATG Live gjort travtävlingar från norska Stavanger till det viktigaste. Vad säger egentligen Svensk Galopp – som är med och äger ATG! – om detta??? ATG Live ger inte direkt galoppen någon hjälp till spelet, och det är väl ändå en del av kanalens främsta uppgifter?!
Jag har ingen åsikt huruvida popgruppen (?) Alcazar var något som tilltalade galoppfolket, jag försvann snabbt efter Derbyloppet sedan jag hört soundchecken på eftermiddagen när jag följde HalmstadTravet. Jag tvivlar att det här bandet hade sin rätta målgrupp på Jägersro. Fast OK, jag är en gammal stöt.Men… allt tar väl sin tid och ett misslyckande publikmässig – för det var det tyvärr! – kan kanske vända sig när folk vant sig. Och skjut inte på budbäraren, i det här fallet Jägersro, det är Svensk Galopp som tagit beslutet om nyordningen. Arrangemangen ute på Jägersro var förstklassiga och tävlingsdagen flöt fint.
Ett grattis till norrmännen för ännu en seger i Svenskt Derby, den första till tränaren, dansken Niels Petersen, som dessutom fick båda sina hästar Duke Derby och Eye In The Sky på linje över mål samtidigt som svenske jockeychampion Per-Anders Gråberg äntligen fick sin första triumf i loppet på vinnande Duke Derby. Vi kan ju lägga märke till att Duke Derbys ägare Einar Nagell-Erichsen och tvåans Scandinavian Racing Stable bakom vilket står bl a Nils-Petter Gill, båda norrmännen är vana Derbyvinnare samt är två av nya ägarna till galoppbanan Klampenborg, som är under stort uppsving.

Slutligen ett stort grattis till en travprofil under uppsegling på Jägersro. Michael Lönborg vann både försök och final av Sprintermästaren i Halmstad torsdag som tränare till Happy Days värt en dryg miljon kronor och som lök på laxen körde han själv Tiramisu till vinst i Jydsk Hoppe 4-års Grand Prix i Aarhus på lördagen som gav 157.500 danska. Det är stort, Micke!

 

 

Annonser

3 reaktioner på ”En olycklig dag för Svenskt Derby

  1. Claes-Allan Lundin

    Bra analys, Peter. Alltid roligt med nya grepp, men kan det här funka i framtiden? I så fall får man nog titta på vad som händer samtidigt. Svårare än så är det inte.
    ludde

    • Peter Kastensson

      Savoy är ute ur bilden som lunchställe, där har man inte ens restaurangen öppen numera. Men damhattarna finns kvar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s