”Gammeldanskar” gör kulturgärning

Standard

Gammeldanskens vänner-lågFrån vänster Leif Carlsson, Lars Kragelund från Arcus, Ulla ”Sniff” Neumann, Tommy Juth, Mikael Neumann, Tobias Neumann och Lars Holm.

Gänget ovan är delar av Gammeldanskens Vänner & Friends som står för något av kulturgärning som dessutom har välgörande ändamål som bas.

För visst är nordiska dryckesvisor kultur. Vi behöver nya sådana och det är just det som man lagt ner ett stort arbete på, initierat av Mikael Neumann. Man släppte på onsdagen en CD till förmån för prostatacancerforskningen och det skedde hos Gammeldansken Viggo Persson, Galleri Persson, på Jöns Filsgatan på Gamla Väster i Malmö.
Man – det är Mikael Neumann, hans son Tobias och Lars Holm har förmått delar av den skånska nöjes- och kultureliten att medverka. Att komma till Neumanns Tubiux Studio i Ljunghusen för att spela in. Och har inte det gått att arrangera, så har man helt enkelt åkt hem till artisten och så har Tobias Neumann och Lasse Holm lagt på musiken efteråt. Allt går att lösa med dagens teknik. I Kivik besökte man t ex Björn Ranelid, för – självfallet! – finns han också med på CD-n med en mycket speciell ”Calvados”.
Lars Kragelund som är VD för Arcus Denmark A/S som äger Gammel Dansk Bitter fanns på plats, Arcus har sponsrat och gjort det möjligt att ge ut plattan, där alla artister ställt upp mot det furstliga gaget av – en flaska Gammel Dansk!
Det är sannerligen inge dålig artistparad som medverkar och i många fall också har skrivit dom nya dryckesvisorna. Jag nämner förutom Mikael Neumann, Hasse Andersson, Jesper Aspegren, Anna-Lena Bergelin, Leif Carlsson, Åke Cato, Ehling Eliasson, Glenn Gulli (från Norge), Tommy Juth, Sven Melander, Marianne Mörck, Ulla ”Sniff” Neumann, Mikael Ramel, Björn Ranelid, Ewa  Roos, Eva Rydberg, Jan Sigurd, Titti Sjöblom (Alice Babs dotter som lekte som barn ihop med Mikael Neumann – föräldrarna hade ju världssuccé tillsammans med Svend Asmussen i Swe Danes), Stefan & Kim, Håkan Streng (från Finland), Ulf Söderqvist (svensk och världsmästare i snapsvisor!) och så Druidkören Syd med min gamle arbetskompis Lars Grefmar.
…och så, icke att förglömma, en viss Percy Nilsson som sjunger en visa med text av Neumann och Claes Schmidt. Melodi? Hemglassbilens minst sagt störande signal, förstås! Den lyder så här:
”Nu Helan vi tar, sen Halvan vi tar
Ett konstigt ljud finns kvar
Det är överallt, nån tutar och kör
Vad är det som vi hör?

När vi har det bäst och njuter som mest
Stör Hemglass våran fest
Vi vill inte ha, nån glass i vår skål
Vi vill ha alkohol
Skål!”

Vi får Åke Catos egenhändigt sjungna, klassiska och festliga Skånsk Madavisa, ni vet den som inleds ”Rabbemos å spegefläsk, panntoflagröd med knudor”, som av någon anledning på sina håll ansetts vara en lundensisk karnevalsvisa. Mikael Ramel bjuder på en aldrig publicerad Povel-text på melodin Mors Lilla Olle:

”En gång i månan är är månen full
Det är den ofantliga jordskuggans skull
Oss däremot ingen skugga rår på
Vi kan bli lysande fulla ändå.”

Bland  musikerna finns förutom Tobias Neumann och Lars Holm bl a basisten Kalle Magnusson och Södra Ljunghusens Regementes Blåskvintett med namn som trumpetarna Niklas Fredin och Gert-Inge Persson och Aulin-Kvartetten med violiner och cello.
Som synes är ingen möda sparad för den här unika CD-n som för 125 spänn kan beställas från mikael@neumann.se
Vill ni läsa alla texterna, så finns dom att gratis ladda ner på http://www.gdvforlag.se

Malmöpressen var förstås inbjuden till det här skivsläppet. Ingen kom! Förvånar inte egentligen. Sursvenskan med sin von-oben-attityd skriver inte för läsarna längre och har också tappat 19 procent i upplaga (rätt åt dom!), så går det med en räknenisse som chefredaktör. Och Kvällsposten har ingen nöjesredaktion längre.

FOTNOT 1: Prostatacancerforskningen är viktig. Jag har själv turen att bli väl omhändertagen av Dr Villars Lunn på Ellenbogen i Malmö som menar att jag nog hinner dö av något annat innan prostatacancern ”tar mig”.

FOTNOT 2: Gammel Danskens Vänner består av 19 Gentlemän och kan i höst fira 30-årsjubileum samtidigt som Gammel Dansk, den största bittern i världen, firar 50 år. På bilden nedan Formanden i Gammeldanskens Vänner Christer Borg tillsammans med Tommy Juth och Viggo Persson, två av dom 19.
Christer Borg lågBilder: PETER KASTENSSON

Annonser

2 reaktioner på ””Gammeldanskar” gör kulturgärning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s