Härlig storbandskväll åter nonchalerad av Sursvenskan

Standard

För andra året i rad ett utsålt Konserthus i Malmö när Harry Arnold Sällskapet bjöd in till storbandskväll med Amiralens Storband, Z-Big Band och gästartisterna Viktoria Tolstoy och Nils Landgren. För andra året i rad utan att Sursvenskan bevärdigade tillställningen med en endaste rad. Vare sig före eller efter. Är man överraskad? Inte jag.

Nöjes- och kulturredaktionen på Sursvenskan skriver nämligen inte för sina läsare, som också blir färre och färre. Ju smalare musikstilar man kan hitta, desto större utrymme. Ju mer man kan imponera på journalistkolleger, desto mer breder man ut sig. Är det sen också ett uttryck för dagens ungdomskultur, så är det så mycket bättre. Trots att representanter för den kategorien knappast är dom som köper eller prenumererar på tidningen. För att inte tala om man hittar uttryck för en feministisk vänsterkultur i musikutbudet – wow!
Man har en jazzskribent i Alexander Agrell. Som blir allt mera svårtillgänglig i sina strävanden att hitta så modern och avantgardistisk jazz som möjligt. Jazzformer som naturligtvis har sitt berättigande men som aldrig skulle samla ett fullsatt Konserthus och 1200 personer.

Nisse L
Hade han eller någon annan representant för Sursvenskan orkat ta sig till Konserthuset i söndags hade man fått uppleva en glädjefull kväll med ett unikt samspel mellan Amiralens Big Band under ledning av Anders Åhlin och Martin Lavröd och hans Z-Big Band. Ett samspel, inte ”battle”, som conferencieren Jan Olsson, signaturen Jolson i Skånska Dagbladet, påpekade. Alltifrån den spektakulära upptakten när båda banden tågade in till Harry Arnold-signaturen Stand By och slogs in exakt och fortsatte tillsammans 58 sekunder in i låten. Lika mäktigt varje gång jag upplever det!
Världsnamnet Nisse Landgren har ofta en sval framtoning med sin röda trombon när han förtrollar med t ex What A Wonderful World tillsammans med följsamt flygelhorn med Per Falck från ZBB, Greenfields (en hit som Minns Du Den Sommar med Gunnar Wiklund på sin tid) och förstås Quincy Jones’ The Midnight Sun Never Sets tillsammans med Amiralenbandet. Minsann lyckades han inte också få ihop The Continental med bandens samtliga  åtta trombonister framme på scen! Han kom sedan loss ordentligt Martin Lavröds specialkomponerade blues Meet Nisse Landgren. Jisses vad det svängde!
Viktoria Tolstoy, numera Limhamnstjej av världsklass, älskar vi. On The Road Again med Staffan Ekström från ZBB på tenorsax, George Gershwins The Man I Love, Mad About The Boy i duett med Landgren liksom i As You Are drog ner applådåskor.
Båda banden har också sina egna solister av hög klass. Amiralens Christina Nordstrand sprider jazzfeeling omkring sig alltifrån Sakta Vi Gå Genom Stan till For Once In My Lifetime och en försenad Petri Soikkeli  väntade vi gärna på i The Lady Is A Tramp och en skön duett med Tolstoy i Bewitched. Z:s Staffan Sjöholm gav oss On A Wonderful Day Like Today och All I Do Is Dream Of You, idel välljudande klassiker.
Naked Gun svängde kopiöst med Z-Big Band liksom Gene Krupas Leave Us Leap med Amiralens Storband. Strike Up The Band med båda orkestrarna tillsammans lät lika bra som inledande Stand By. Banden har en gemensam pianist i Stefan Hansson som fick briljera i en skön version av Count Basies The Kid From Red Bank. Enligt förljudande gjorde Bengt Jeppsson, eminent saxofonist,  den här kvällen sin sista spelning med Amiralens Big Band och ett bättre tillfälle kunde han knappast välja.

Alla (2)Men allt det här och mer till tyckte inte Sursvenskan var något att delge sina läsare. Undrar hur länge jag egentligen orkar stå ut med att prenumerera på den här blaskan som är alltför väl medveten om sin monopolställning i Malmö. Att Kvällsposten inte bevakar jazz längre är tyvärr välbekant. När Tony Kaplan gick bort och Christer Borg i pension, så dog nöjesavdelningen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s