Vad var det jag sa…!

Standard

”Jag gillar det, detta framtidens Malmö. Så länge det innehåller något mer än nya arenor och skyhöga byggnader. När det inte bara är vuxna mäns pojkdrömmar som ska uppfyllas utan det sjösätts projekt som är lite djärvare än så.”
”Till Malmö ska de komma, all världens idrottskvinnor som inte hittat rätt specialister någon annanstans”.
Skrev Sydsvenskans sportchef Anja Gatu 2008 när hon presenterade ett storskaligt projekt vid Kronprinsen på Hästhagenområdet från herrar Kent Widding Persson och Dan Olofsson. World Village of Women Sports.

Så här kommenterade jag nyheten i min blogg:
”Inte oväntat är Sydvenskans sportkrönikör Anja Gatu jätteimponerad av det stort utskrikna projektet som av bl a Malmös storsosse Ilmar Reepalu presenterades på Rådhuset i Malmö i veckan som gick. Efter en idé av Kent Widding Persson, ordförande i damfotbollsklubben LDB Malmö FC. Uppbackat av IT-entreprenören Dan Olofsson.
Man talar om 70 000 kvadratmeter bestående av – förutom forskningsmöjligheter för kvinnlig idrott och i synnerhet damfotboll – en överbyggd fotbollsplan med konstgräs som kan rymma 5 000 personer, hotell, studentbostäder, restauranger. Allt vid nuvarande Hästhagens idrottsplats i skuggan av Kronprinsen. Kostnad? Så där en miljard!
Reepalu kan tänka sig att sälja ut marken till ett ”förhållandevis lågt pris”. Projektet skall inte kosta skattebetalarna en krona. Enligt Reepalu. Är det någon som tror honom. Mer än Gatu?”

För två år sedan skrev jag:
”En som också var stort tveksam till hela projektet var grannen på Kronprinsen, Ulla Åberg som äger fastighetstimperiet. ”Vi får väl se om det blir något”, sa hon tidigt.
Det blir det inte. Widding Persson (och Olofsson) kan nog skrinlägga sina väl fördolda men egentligen inte särskilt svårgenomskådade planer på att komma över billig tomtmark för egna kommersiella intressen, kontor och bostäder.”

…och förra året kunde man i min blogg läsa:
Nu hänger det på om Malmö Högskola vill hyra sportlokaliteterna och driva det hela. Det vet man ännu inte och den deadline som kommunen satt, den 30 juni, lär Malmö Högskola inte blir beslutsfärdigt till. Och förhoppningsvis drar man öronen åt sig nu, när Widding Persson/Olofsson vill sälja häften av sitt bolag till Midroc Property Development, som ägs av oljeshejken Mohammed Al Amoudi i Saudiarabien med sin smutsiga kvinnopolitik.

HästhagenNu kan man forsla bort barackerna som stått på Hästhagens idrottsplats i många år. Bild PETER KASTENSSON

Nu vet vi facit! Det blir ingenting, inte den minsta tumme, av hela projektet. Kommunen har äntligen insett vad som låg bakom dom storvulna planerna. Ett försök att få fatt på billig mark för bostäder och kontor. Jag tillåter mig att vara jäkligt självbelåten och utbrista: VAD VAR DET JAG SA!
Sydsvenskan har skrivit om det på nyhetsplats i lokaldelen, man fick ganska tidigt ta över bevakningen från Gatu och hennes lättlurade sportredaktion. Själv har hon inte kunnat stå för någon kommentar. Det har hon låtit sin lakej Max Wiman göra. Det gjorde han så här i några undanskymda rader i fredags:
”För drygt fem sedan presenterades på Malmö rådhus projektet Word Village of Women Sports, ett forskningscenter stort som ett helt kvarter. Vi blev förblindade i den sköna salen av de stora orden, men det dröjde inte länge förrän tvivlen kom och blev till omvänd övertygelse. Kvarteret Kronprinsessan förblir ett luftslott. Av ambitionerna på ett forskningscenter för kvinnlig idrott bidde det bara en tumme. Den har levt sitt liv i några baracker och jag lider mest med dem som arbetat hårt där med att faktiskt få igång forskningsprojekt som nu kommer att ‘fasas ut’.”

Tvivel och omvändelse? En tumme? Det har vi inte sett röken av förrän nu, när hela middevitten inte oväntat kapsejsat. Det har också sportredaktionen sedan länge gjort på Sydsvenskan, eller Sursvenskan som jag nu föredrar att kalla den tidning som jag tidigare älskat i så där en 65 år...

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s