Idrott är kultur – två julklappstips

Standard

Böcker

Två julklappstips i sista stund till den idrottshistoriskt intresserade. Två böcker från två idrottsmuseum i Helsingborg och Malmö.

”Mestadels Mästare! Om idrottsprofiler och andra i Helsingborg” har nyligen kommit från trycket med alerta Helsingborgs Idrottsmuseum som utgivare. Här är man sedan många år på hugget när det gäller bokutgivning. Om det var den första eller ej, vet jag inte, men ”Å då sa jag till domar’n…! som gavs ut 2006 har fått något av kultstatus och gavs länge som premie till nya medlemmar men har nu ”belagts med försäljningsstopp” med bara ett 30-tal böcker kvar. En samling mer eller mindre sanna (mest) historier från idrottens värld i Helsingborg med omnejd.
Under senare år har man också gett ut ”Historien om Olympia”och förra året kom mastodontverket och praktboken av nästan bibliskt format ”Helsingborgs Idrottsförening – alla allsvenska spelare 1924-2012”.
Nu alltså ”Mestadels Mästare!…” och bland idégivarna och författarna löper Hasse Sjöström som ett samlande namn, han är dersledamot i Föreningen Idrottsarkivet och ansvarig utgivare för Helsingborgsidrott, medlemstidningen. Ingen nämnd och ingen glömd i övrigt, redaktionsmedlemmarna och skribenterna i böckerna är många och produktiva. Man är redan gång med att diskutera en uppföljare till boken.
Årets bok omfattar 32 kapitel som presenterar profiler inom Helsingborgs idrottliv, både aktiva och ledare, från biljardens Lennart och Torbjörn Blomdahl till globetrottern Kurt Björklund, mångårig ordförande i Helsingborgs Boxningsklubb. Däremellan stora fotbollsnamn från Harry Lundahl till Henke Larsson och att Helsingborg en gång var en stor handbollsstad – Vikingarna och  Göta! – finns förstås också med.
Boken inhandlas lämpligen via ett besök på Helsingborgs Idrottsmuseum, en fantastisk skapelse som numera sedan april finns i Idrottens Hus.
I Malmö finns också ett Idrottsmuseum, i Baltiska Hallen. Som inte kan mäta sig riktigt med det som finns i Helsingborg, men som kan vara värt ett besök i alla fall. Det var faktiskt inte så många år sedan, 1985 närmare bestämt, som kulturfientliga – idrott är kultur! – politiker i kommunfullmäktige i Malmö ville lägga ner Idrottsmuseet. Om det då var sossarna eller borgarna som styrde minns jag inte, eftersom det var maktskifte just det året vid kommunalvalet då ett 66-årigt sossestyre bröts. Skit samma, kulturfientligt var det lik förbannat. Men som tur var gick förslaget inte igenom och Idrottsmuseet lever kvar.
1985 bildades Idrottsmuseets Vänner (nuvarande ordföranden Tommy Theorin) som i dag har cirka 600 medlemmar. 2001 kom första utgåvan av årsboken ”Skånsk Idrotts Historia”. Med Magnus Månsson som en av eldsjälarna och redaktör tillsammans med Göran Schönhult har 2013 års upplaga av boken precis kommit ut. Som tidigare hittar vi såväl fortfarande aktive som f.d. sportjournalister bland författarna till de 22 kapitlen. Man uppmärksammar i ett brett spektrum bland annat 100-årsjubilerande klubbar som Helsingborgs Tennisklubb, Höganäs Bollklubb, Gymnastikföreningen Ling och Kvidinge IF, Skånska skyttekungar, brottaren Karl-Erik Nilsson och travtränaren Bo William Takter.

Som sagt – behöver du julklappstips till någon kulturellt idrottsidrottsintresserad vän, så varsågod.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s